DOLAR 32,3799 0.16%
EURO 34,9914 -0.28%
ALTIN 2.324,310,22
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 22912882,11%
Edirne
19°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Dolu felaketini TBMM’ye taşıdı

Dolu felaketini TBMM’ye taşıdı

ABONE OL
15 Ekim 2021 10:50
Dolu felaketini TBMM’ye taşıdı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen Vergi Usul Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik yapılmasına Dair Kanun Teklifinin 14. Maddesi’nin görüşülmesi esnasında parti grubu adına söz alarak İpsala’da dolu yağışının çeltik tarlalarına verdiği zararı anlattı.

Milletvekili Çakırlar, Ülkemizin pirinç ihtiyacının yüzde 50’sinin karşılandığı Edirne’de çeltik hasadı zamanı girdi maliyetlerinin yüksekliği, yaşanan hastalık sebebiyle, verimin düşüklüğü ve verilen fiyatların maliyet artışının altında olması üreticiyi yeterince mağdur ettiğini söyledi.

“AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMESİ İÇİN YARDIM BEKLENİYOR”

İpsala İlçesi’nde dolu felaketi yaşandığına değinen Milletvekili Çakırlar, “İpsala’da yaşanan dolu felaketi büyük bir kısmı Sarıcaali köyünde olmak üzere Balabancık, Paşaköy, Sultanköy ve civar köylerde 10 ila 12 bin dönüm çeltik alanın hasar görmesine ürün alınamaz hale gelmesine sebep olmuştur. Çiftçinin gerekli zararının tespit edilerek bölgemizin afet bölgesi ilan edilmesi için yardım beklenmektedir” dedi.

“TOPLUMDA ALGI YARATMAYA YÖNELİK BİR HAMLE”

Bu kanun teklifinin vergi reformu olarak addetmek toplumda algı yaratmaya yönelik bir hamle olduğunu savunun Milletvekili Çakırlar, “Fakat maalesef reformdan uzak olan bu kanun teklifi yapısal sorunları çözmekten ziyade mevcut durumun neden olduğu sorunları bir nebze düzeltmeye çalışmıştır. Ülkemizde özellikle son yıllarda tartışılan en önemli konulardan biri vergi adaletsizliği konusudur. Birçok sermaye grubunun vergi kaçırdığı iddialarının olduğu bu dönemde vergi adaletsizliğinin son mağdurları da otomotiv üreticisi bir firmanın çalışanları olmuştur” dedi.

“VERGİ ADALETİ SAĞLANMALI”

Milletvekili Çakırlar, bir firmanın, Gebze-Şekerpınar’da yer alan fabrikasını kapatma kararı sonrası iş görenlerine yüksek miktarda ikramiye ödeyerek gündeme geldiğini, fakat iş görenlerin ikramiyeleri gelir vergisindeki adaletsizlikten dolayı kesintiye uğramış ve ikramiyelerinin yüzde 30’unu vergiye teslim etmek zorunda kaldığını belirterek, “Anayasanın 73. Maddesinde; herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür. Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı, maliye politikasının sosyal amacıdır. İfadeleri yer almaktadır. Art arda gelen zamlar sonrasında artan hayat pahalılığı, her geçen gün asgari ücretin alım gücünde etkisini eritmektedir. Bu durumlar göz önünde bulundurulduğunda asgari ücrete ve bu ücrete yakın maaş alan işçilerimiz için gelir vergisinde yaşadıkları adaletsizliğin önüne geçilecek adımlar atılmalı. Yüksek gelir gruplarını daha yüksek oranda vergilendirilerek ve ülkemizdeki gelir dağılım bozukluğunu göz önünde bulundurarak, verginin gelir adaletine olumlu yönde katkısı sağlanmalıdır” dedi.

“İŞSİZ SAYIMIZ BİLE GÜRCİSTAN’IN NÜFUSUNU AŞTI”

TÜİK’in açıkladığı Ağustos işsizlik rakamlarına da değinen Milletvekili Çakırlar, “Geçtiğimiz günlerde Türkiye İstatistik Kurumu Ağustos ayına ilişkin işsizlik rakamlarını açıkladı.  İşsizlik oranı, Ağustosta bir önceki aya göre değişim göstermeyerek yüzde 12,1 seviyesinde gerçekleşmiş. Ne acıdır ki; rakamlarla oynayarak ve gerçek verileri göstermeyerek milletimizin nezdinde güven duygusunu kaybeden TÜİK’in açıkladığı işsiz sayımız bile Gürcistan’ın nüfusunu aştı. 5-6 kişinin istihdam edileceği bir yere dahi binlerce başvuru oluyorsa, üniversite mezunları işletmelerde valelik yapmaya çalıyorsa, esnaf kepenk kapatıyorsa, sizin rakamlarınız sokakla uyuşmuyor demektir. Kurumlara güvenin yitirildiği bir ortamda ekonomik düzen asla sağlanamaz” dedi.

“EKONOMİYE ZARAR VERİYOR”

Milletvekili Çakırlar, pandora belgeleri iddialarına da değinerek, “Pandora Belgeleri adı altında ortaya atılan iddiaların olduğu bu dönemde Türkiye’de 2006 yılında Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 30’uncu maddesi değiştirilerek vergi cenneti ülkelerinde yapılan ticari işlemlerden yüzde 30 stopaj alınması kararlaştırılmıştı. Ancak aradan geçen 15 yıldan bu yana bahsi geçen ülkelerin belirlenmemiş olması sebebiyle bu durum uygulanamamakta ve ülkemizden sermaye çıkışına neden olmaktadır. Sermaye açısından büyük sorunlar yaşayan bir ülke olmamız sebebiyle bu durum ekonomimize zarar vermektedir. Derhal gerekli önlemler alınarak ilgili liste açıklanmalı ve vergi kaybı önlenmelidir” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.