DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2052678-1,25%
Edirne
20°

PARÇALI AZ BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

Edirne’de 141 asansör kırmızı etiketli

Edirne’de 141 asansör kırmızı etiketli

Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Makine Mühendisleri Odası Edirne Şubesi Yönetim Kurulu, Edirne'de 3 bin 118 asansörün bulunduğu bunlardan 141'inin kırmızı etiketli risk içeren asansör olduğunu açıkladı.

ABONE OL
18 Ocak 2024 16:30
Edirne’de 141 asansör kırmızı etiketli
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Makine Mühendisleri Odası Edirne Şubesi Yönetim Kurulu, Edirne’de 3 bin 118 asansörün bulunduğu bunlardan 141’inin kırmızı etiketli risk içeren asansör olduğunu açıkladı.

Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Makine Mühendisleri Odası Edirne Şube Yönetim Kurulu, “Asansörlerde Güvenlik Ve Periyodik Kontrol” konulu bilgilendirme toplantısını Şube hizmet binasında gerçekleştirdi.

“EDİRNE’DE ETUS’TAN DAHA ÇOK ASANSÖRLE YOLCULUK YAPILIYOR”

TMMOB MMO Edirne Şube Yönetim Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Yılmaz Çan, yaptığı açıklamada, Edirne’de asansör kullanan insan sayısının Edirne Toplu Ulaşım Sistemi’ni kullanan insan sayısından daha fazla olduğuna dikkat çekerek, “Bu bir anlamda asansörle yolculuk anlamıdır. Asansörlerimiz Avrupa standartlarında olsun diye belirli zamanlarda kontrol edilip, işlevi denetlenip hizmete devam edip etmemesi kararı veriliyor” dedi.

TMMOB MMO Edirne Şube Yönetim Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Yılmaz Çan

“KIRMIZI ETİKETLİ ASANSÖR ARIZASI GİDERİLMEDİYSE MÜHÜRLEYECEK OLAN BELEDİYEDİR”

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın sürekli kriter yenilemesiyle Asansörlerde etiket renklerinin değişmek zorunda kaldığının altını çizerek, Kırmızı etiket konusunda mühürleme yetkisinin belediyede olduğunu kaydeden TMMOB MMO Edirne Şube Yönetim Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Yılmaz Çan, “Sorumluluk belediye ve apartman yöneticisinde, kamu binasıysa da o kamu kurumunun yöneticisinde. Kırmızı etikette 30 gün içerisinde arızası giderilmedir, kullanımı kesinlikle tehlikelidir diye bir yazı vardı. Apartman yöneticisi mühürleyecek, belediye de mühürleyecek ama bunlar yapmıyor. Biz makine mühendisleri odası olarak bu asansörün insan taşımaya uygun olmadığını kırmızı etikette belirtiyorum. Mavi etiket bir takım kusurlar var, 60 iş günü içerisinde düzeltin yazar. Yeşil etikette bir yıl devam edebilir diye. Bakanlık da kriterleri her gün yeniliyor. Vatandaş diyor ki ‘Geçen sene yeşil aldık, bu sene mavi oldu. Ya da geçen sene maviydi, bu sene kırmızı oldu.’ Ama kriterler her geçen gün değişiyor. Bu kriterleri de kesinlikle Makine Mühendisleri Odası koymuyor. Kriterleri Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koyuyor. Ve o kriterlere göre de biz onları kontrol ediyoruz. Sıfır binalarda ise asansörün kırmızı etiketli olmasının sebebi, asansörü monte eden firmanın ilgili mevduata göre yapmaması ile ortaya çıkar” dedi.

TMMOB MMO Edirne Şube Teknik Birim Sorumlusu Ramadan Korkmaz

“KENTTE 3 BİN 118 ASANSÖRÜN 141’İ KIRMIZI ETİKETLİ”

TMMOB MMO Edirne Şube Teknik Birim Sorumlusu Ramadan Korkmaz, “Yeni yapılmış binalarda teknik kontrol zorunlu. Kırmızı etiket Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yönetmeliğine göre kusurlu, çalıştırılmaması gereken asansör statüsünde. Kırmızı etiketin kusurları çok ağır ve elzem şekilde ivedilikle giderilmesi gereken kusurlar olarak belirlenmiş. Ancak yıllık periyodik kontrollerde maalesef topraklama bağlantısının kablosunun uygun şekilde bağlanmaması kırmızı etiket olabiliyor. Bu yüzden kırmızı etiket almış asansörün bina yöneticisi ivedilikle raporunu incelemesi, kusurlarını görmesi gerekiyor. Edirne’de 3 bin 118 asansör var. Biz bunların 2023 yılında 2 bin 849 adet yıllık periyodik kontrol gerçekleştirdik. 165 adette yeni binaya ilk periyodik kontrol yaptık. Kalan asansörler ya kapalı, ya arızalı, işletimi durdurulmuş asansörler. 2023 yılı itibariyle de 141 asansörün mühürlenecek statüde olduğu bilgisini verebiliriz. 3 bin 118 asansörden 3 bin 14 adedi muayene edilmiş durumda. Kırmızı etiket almış asansör asansörlerin yönetmelik gereği 60 gün içinde kusurlarını giderilmesi gerekiyor. Şu anki verilere göre 141 adedi kırmızı etiketli olup, takip muayenesi yapıldığı halde iyileştirilmemiş, risk içeriyor” diye konuştu

“YAPICI VE HALKIMIZIN CAN GÜVENLİĞİ AÇISINDAN TÜM ELEŞTİRİLERE AÇIĞIZ”

Sosyal medyada Makina Mühendisleri Odası’nda yapılan eleştirileri haksız olduğu konusunda açıklamada bulunan MMO Şube Yönetim Kurulu Sekreteri Birce Altay, “Makina Mühendisleri Odası Edirne Şubesi ile Edirne Belediyesi arasında 30411 sayılı “Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği” gereğince yapılmış olan sözleşme yetkisiyle Edirne kent merkezindeki asansörlerin periyodik kontrolünü yapan Makina Mühendisleri Odasına yönelik sosyal medyada bir basın üyesi tarafından başlatılan ve sosyal medya kullanıcılarınca sürdürülen haksız değerlendirmelerde bulunulmuştur. Odamızın kurumsal kimliğine, teknik görevlilerimizin mühendis kimliği ve etiğine yönelik saldırı niteliğindeki suçlamalar karşısında açıklama yapmak gereği oluşmuştur. Makina Mühendisleri Odası anayasanın 135. Maddesi doğrultusunda kurulmuş kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur. Meslek odası olarak gerçekleştirdiği teknik hizmetlerin toplumsal yaşamda insan güvenliğini önceleyen en önemli parçası olan asansör kontrol hizmetlerinde TÜRKAK tarafından akredite edilmiş A tipi muayene kuruluşudur. Teknik hizmetlerini bağlı olunan yönetmeliklere göre yılda bir kez eksiksiz yerine getirmekle yükümlüdür. Teknik gereklere, kontrol kriterlerine göre gerçekleştirdiği hizmetlerde ihmal, istismar, haksız yarar gözetme veya ön ayak olma gibi çirkin varsayımlar düşünülemez. Odamız ve şubemiz verdiği hizmetlerde birey ve toplum güvenliğine öncelikle önem vermektedir. Edirne Şubemizin etkinlik alanı olan Trakya’da Odamızın sözleşmesi olduğu, kontrol yaptığı bölgelerdeki asansörlerde herhangi bir kaza yaşanmamıştır. Son dönemdeki öğrenci yurtlarında meydana gelen asansör kazaları göstermektedir ki; yeni ruhsat almış veya eski ruhsat almış demeden, güncellenen kriterler doğrultusunda MMO kontrol süreçlerini layıkıyla yerine getirmektedir. Yeni asansörlerde kırmızı etiket alacak kadar uygunsuzluk tespit edilmesi MMO’nun dışında olan, sektörün ve bina yapıcılarının neden olduğu bir durumdur.

MMO Şube Yönetim Kurulu Sekreteri Birce Altay

Daha önce yeşil veya mavi etiket almış bir asansör, bakanlık tarafından sürekli geliştirilen yönetmelik değişikliği kapsamında ve bunlara bağlı kontrol kriterlerindeki zincirleme değişimler nedeniyle kırmızıya düşebilmektedir. Ayrıca yıllık kontrollerde arıza, yıpranma ve yorulma sonucu güvenlik tehdidi oluşturan maddelerin olumsuzluğu durumunda etiket kırmızıya düşebilmektedir. Odamızın bakım firmalarının gerçekleştirdiği bakım hizmetlerini kontrol etme yetkisi yoktur. Ancak yükümlülüğümüz gereği yaptığımız yıllık kontrol hizmetinde aynı zamanda bakım firmalarının yaptığı aylık bakımlardaki hizmet kalitesi de ortaya çıkmaktadır. Bakım firmaları ise acil güvenliği tehdit etmeyen, ancak ülke ekonomisinin bozulduğu bu ekonomik koşullarda maliyet ve harcama gerektiren işlemler için periyodik kontrolde ortaya çıksın, biz de ona dayanarak bu tadilatı yapalım yoluna gittiklerinden, görevini gerektiği ve sorumlu olduğu biçimde yapmak zorunda olan Makina Mühendisleri Odası sürekli yöneticilerin hedefi olmaktadır. Bu konulardaki bilgilendirmeleri yapmak amacı ile 08 Haziran 2023 tarihinde Edirne Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü, Edirne Belediyesi ve MMO Edirne Şubesinin, şube merkezimiz konferans salonunda ortak olarak düzenlediği halkımıza ve yöneticilere yönelik “Asansörlerde Güvenlik ve Periyodik Kontrol” konulu seminer gerçekleştirilmiştir. Sanayi ve Teknoloji Müdürü, Edirne Belediyesi Başkan Yardımcıları, MMO Edirne Şubesi Başkanı, Asansör Kontrol Merkezi Edirne Şube Üyesi, Edirne’de faaliyet gösteren asansör firmalarının temsilcileri ve 102 ilgili kişinin katılım gösterdiği seminerde konu ile ilgili yönetmelikler, bakım firmalarının sorumlulukları, muayene kuruluşunun görevleri, güvenli asansör kullanımı başlıkları etraflıca, katılımcılık esasına göre tartışılarak, eğitim ve bilgilendirmeler yapılmıştır. Gönül isterdi ki; oda hizmetlerine yıkıcı eleştiri getiren sosyal medya kullanıcıları bu toplantıya katılım gösterebilselerdi. Yeni yönetmelik değişikliği ve değişen kontrol kriterlerini de içeren, halkımızın güvenli asansör kullanımına yönelik bu kapsamda planlanmış yeni bir toplantı 2024 yılı içinde tekrar yapılacaktır.

Kişi ve kurum çıkarı amaçlı her türlü gerçek dışı eleştiriyi reddediyoruz. Yapıcı ve halkımızın güvenliği, insan can güvenliği ile ilgili her türlü eleştiriye açığız. Eksik ve iyileştirme anlamında neyi tespit eder, ne eleştiri alırsak en kısa sürede gidermek için çalışmalarımızı yaparız. Makina Mühendisleri Odası Edirne Şubesi olarak teknik gerçek ve doğrulara dayanan, mühendislik disiplinin gerektirdiği ilke ve uygulamalardan sapma göstermeden, görev sorumluluk çizgimizde hizmetlerimizi sürdürüyoruz, sürdüreceğiz” şeklinde noktaladı.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.