DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
ALTIN 2.392,77-0,15
BIST 10.276,880,67%
BITCOIN 20646863,30%
Edirne
14°

HAFİF YAĞMUR

20:08

AKŞAM'A KALAN SÜRE

Edirneli çiftçilere yenilenebilir enerji anlatıldı

Edirneli çiftçilere yenilenebilir enerji anlatıldı

Edirne Sanat Okulu Mezunları ve Yetişenleri Derneği ile İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün işbirliğinde Edirneli çiftçilere “Yenilenebilir Enerji ve Bilinçli Çiftçi Bilinçli Tarım Projesi” kapsamında bilgilendirme konferansı verildi.

ABONE OL
30 Ocak 2024 17:33
Edirneli çiftçilere yenilenebilir enerji anlatıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Sanat Okulu Mezunları ve Yetişenleri Derneği ile İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün işbirliğinde Edirneli çiftçilere “Yenilenebilir Enerji ve Bilinçli Çiftçi Bilinçli Tarım Projesi” kapsamında bilgilendirme konferansı verildi. Edirne Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen toplantıya Edirne Tarım İl Müdürü Atilla Bayazıt ve çiftçiler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunması ile başlayan programda Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve çiftçilere verilen hibeler konusunda Tarım İl Müdürü Atilla Bayazıt bilgiler verdi.

“EDİRNE’DE 100 ÇİFTÇİMİZLE BULUŞMAYI PLANLADIK”

Edirne Sanat Okulu Mezunları ve Yetişenleri Derneği Başkan Yardımcısı Proje Koordinatörü Refik Şahin, “Derneğimiz olarak gelecek kuşaklara, daha temiz ve daha yaşanılabilir bir çevre bırakma düşüncesiyle hazırladığımız projemizle sizlerin karşısında bulunmaktan onur duymaktayız. Doğaya, diğer canlılara ve bizden sonra gelecek nesillere karşı temel sorumluluğumuz; onlara, temiz ve yaşanabilir bir dünya bırakmaktır. Derneğimizin, kamu yararına çalışma hassasiyetiyle hazırladığı bu proje: bir deniz yıldızı misali, küçük bir gruba hatta tek bir bireye dokunsa dahi çok önemlidir. Çünkü; çevresel farkındalığı arttıran her somut adım, dünyamız için çok değerlidir. Bu anlayışla; Edirne merkez ilçe, Lalapaşa, Süloğlu ve Havsa’da tarımla uğraşan 100 çiftçimizle buluşmayı planladık. Çiftçilerimizi, yenilenebilir enerji kaynakları konusunda bilinçlendirmek için seminerler vermeyi; onları, yenilenebilir enerji kaynaklarının tarım sektöründe kullanımına örnek olacak modellemelerle tanıştırmayı hedefledik. Gerçek üretici ve milletin efendisi olan çiftçilerimizin, ancak ve ancak bu bilinçle yeni dünyanın üreticileriyle mücadele edebileceğine inandık” dedi.

Edirne Sanat Okulu Mezunları ve Yetişenleri Derneği Başkan Yardımcısı Proje Koordinatörü Refik Şahin

“BU PROJEYLE KIRSALDA SOSYO EKONOMİK AÇIDAN DÜZELME VE İLERLEME BEKLENMEKTE”

Şahin sözlerine şöyle devam etti; “Bu projenin merkezinde yer alan “mobil enerji” sistemiyle siz değerli çiftçilerimiz, güneşten elde ettikleri elektriği sulamada ve konutlarda kullanabileceklerdir. Kurulacak olan solar sisteminin çalışması için ihtiyaç olan tek şey: güneştir. Kırsal ve uzak bölgeler için uygun sistemi tanıtıyor olmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu projeyle yenilenebilir enerji kaynaklarının tarım sektöründe kullanması sonucunda enerji masraflarının uygun seviyelere inmesi, çevre kirliliğinin en aza indirilebilmesi ve kırsalda sosyo-ekonomik açıdan büyük bir düzelme ve ilerleme sağlanabilmesi beklenmektedir. Tüm dünyada, “sürdürülebilir tarım politikaları oluşturmak” öncelikli konular arasında yer almaktadır. Bu konuda pek çok çalışmalar yapılmakta ve tarımda, sürdürülebilir enerji kaynaklarının kullanımını özendiren projeler ortaya konmaktadır. Sürdürülebilir tarımla; yeterli ve kaliteli gıda maddesinin uygun maliyetlerde üretimi, tarım yapılan arazinin, çiftçilerin, çevrenin ve doğal tarım kaynaklarının korunması sağlanacaktır” dedi.

“YENİLEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINA DESTEK VERİYORUZ”

Edirne Tarım ve Orman İl Müdürü Atilla Bayazıt, “Yenilebilir Enerji ile Bilinçli Çiftçi, Bilinçli Tarım Projesi”nin tanıtımı için burada bulunmaktayız. Bizim için de biliyorsunuz, yenilenebilir enerji kaynakları özellikle sürdürülebilir tarım açısından oldukça önem arz etmekte. Gerekse girdi maliyetlerinin, enerji maliyetlerinin aşağı çekilmesinde çok önemli bir kaynak yenilebilir enerji kaynakları. Tabii çevre dostu olması da bir yana. Yeşil Enerji diye adlandırıyoruz kısaca. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak bizler yenilebilir enerji kaynakları kullanımına destek vermekteyiz. Gerek kırsal kalkınma yatırımları desteklemesi gerekse bireysel sulama desteklemelerinde yenilebilir enerji kaynakları kullanımına destek veriyoruz. Ve vermeye de devam edeceğiz” dedi.

“2007 YILINDA BUGÜN 148 PROJEYE GÜNÜMÜZDEKİ MİKTARLA 1 MİLYAR LİRA ÜZERİNDE DESTEK VERMİŞİZ”

Öncelikle kısal kalkınma yatırımları desteklemesi. Tabii bu Yenilenebilir Enerji kaynaklarına destek veriyoruz. Bunun yanında da diğer yatırımlara da destek veriyoruz. Kısaca bundan bahsetmek istiyorum. 29 Aralık 2023 tarihinde biliyorsunuz tebliğimiz yayınlandı ve yürürlüğe girdi. 3 Ocak’tan itibaren de biz müracaatları almaya başladık kırsal kalkınma yatırımları desteklemesi için. Kırsal kalkınma yatırımları desteklemesi ilimizde 2007 yılından bugüne kadar toplamda tam 148 projeye yüzde 50 hibe desteği vermişiz. Ve toplamda verilen miktar 71 milyon 167 bin 992 liradır. Bu tabii ki o yıl ki uygulanan miktar. Günümüzdeki miktara uyguladığınızda dönüştürdüğünüzde sulama destekleriyle beraber 1 milyarın üzerinde. Kırsal kalkınma yatırımları desteklemesi iki kısımdan oluşuyor. Bunlardan bir tanesi tarıma dayalı ekonomik yatırımlar. Diğeri ise kırsal ekonomik altyapı yatırımları. Tarıma dayalı ekonomik yatırımların konularına şöyle kısaca bakacak olursak. Başta sabit yatırımlar. Sabit yatırımlar dediğimiz büyük baş hayvan işletmesi olur. Küçük baş hayvan işletmesi olur. Bu gibi yatırımları buna örnek verebiliriz. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı diğer bir konu başlayalım. Üçüncü olarak da aynı şekilde kişisel ve hayvansal ürünlerin işlenmesi paketlenmesi ve depolanması içine sayabiliriz. Su ürünleri yetiştiriciliğiyle ilgili desteklemelerde bulunuyoruz. Yine hayvansal ve bitkisel gübrelerin işlenmesi, paketlenmesi ile ilgili konular tarıma dayalı ekonomik yatırımların konuların içerisinde sayabiliriz” dedi.

Edirne Tarım ve Orman İl Müdürü Atilla Bayazıt

“ALT VE ÜST YAPI YATIRIMLARININ LİMİTLERİ”

Bayazıt “Burada proje üst limitlerimiz var. Yeni yatırımlarda, sabit yatırımlarda proje üst limitlerini 14 milyon. Şu anda sunmadığını görüyorsunuz. Tamamlama yatırımlarında 12 milyon. Modernizasyon ve kapasite artırımı ve teknoloji yenilemede ise 10 milyon lira. Bu desteklemede tarıma dayalı ekonomik yatırımlarda alt limit ise 3 milyon lira. Kırsal ekonomik altyapı yatırımlarında ise burada üst limitimiz 3 milyon lira, üst limitimiz 100 bin lira. Kırsal ekonomik altyapı yatırımlarının konularına da değinilecek olursak, önceliğimiz burada aile işletmeciliği faaliyetlerinin geliştirilmesi ne yönelik altyapı yatırımlarının desteklenmesidir. Hemen hemen konular aslında tarıma dayalı ekonomik yatırım konularıyla örtüşüyor, benzer konular. Sabah burada proje üst ümitleri 3 milyon lira ve altyapı limitimiz 100 bin lira. Birçok üreticimiz, çiftçimiz de bu desteklemeden faydalanabilecekler. Tabi burada yine bir tıbbi aromatik yetiştiriciliği olsun tarımsal örgütleri makina ekipmanların yönelik desteklemelerde bulunuyoruz. Eğitim faaliyetlerine ve katma değer ürünlerine da desteklerde bulunuyoruz. İpek Böcekçiliği yetiştiricilerine de aynı şekilde altyapı yatırımlarına da desteklerde bulunuyoruz. Tabii arıcılık ve arı yetiştiricilerine de bu şekilde destek vermekteyiz. Son olarak da bahsetmek istediğim konu bireysel sulama desteklemeleri. Bireysel sulama desteklemelerinin üst gemisi 3 milyon lira. Burada da gerek basınçlı sulama sistemleri olsun, damlama sulama sistemleri, tamburlu sulama sistemleri veya yağmurlama sulama sistemleriyle güneş sistemlerinin kullandığı sulama sistemlerine bizler yüzde 50 hibe destek vermekteyiz.

“BİREYSEL SULAMA VE TARIMA DAYALI KIRSAL ALT YAPI YATIRIMLARI SON MÜRACAAT TARİHLERİ 19 VE 22 ŞUBAT”

Müracaatlar da çiftçilere yardımcı olacaklarını ve bu desteklerin daha çok yatırım ve istihdam demek olduğunun altını çizen Atilla Bayazıt, “Tarıma dayalı ve kırsal ekonomik altyapı yatırımlarında son müracaat tarihimiz 19 Şubat. Bireysel sulama sistemlerindeyse son müracaat tarihimiz 22 Şubat olarak belirlendi. Lütfen geç kalmayalım bizler önemsiyoruz. Bize müracaat ettiğiniz zaman bizler size bu konuda yardımcı olacağız. Daha çok yatırım, daha çok tarımın gelişmesi demek, daha çok istihdam demek. O yüzden biz bugüne kadar hep destek verdik bakanlık olarak. Bundan sonra da destek vermeye bu konuda devam edeceğiz. Bu seminer ve projemizi ilimize bölgemize hayırlı olmasını diliyorum” diye noktaladı.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.