DOLAR 32,2005 -0.02%
EURO 35,0171 0%
ALTIN 2.521,170,84
BIST 10.739,570,90%
BITCOIN 22006242,29%
Edirne
22°

AÇIK

02:00

YATSI'YA KALAN SÜRE

Eğitimciler şiddeti protesto etti

Eğitimciler şiddeti protesto etti

Edirne’de Türk Eğitim Sen Edirne Şubesi'ne bağlı öğretmenler, İstanbul’da özel bir lisenin müdürü İbrahim Oktugan’ın yabancı uyruklu bir öğrencinin silahlı saldırısı sonucu öldürülmesini protesto etti.

ABONE OL
10 Mayıs 2024 15:21
Eğitimciler şiddeti protesto etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türk Eğitim Sen Edirne Şubesi’ne bağlı öğretmenler, İstanbul’un Eyüpsultan’da bulunan özel lisede Okul Müdürü İbrahim Oktugan’ın bir öğrenci tarafından öldürülmesi sonrası iş bırakma eylemi yaparak Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü karşısında basın açıklaması düzenledi. Öğretmenler adına konuşan Türk Eğitim-Sen Edirne Şube Başkanı Mustafa Kaplan “Eğitim çalışanlarımıza yönelik şiddet aslında geleceğimize sıkılan kurşundur! Bu nedenle geleceğimizin karartılmasına müsaade etmeyeceğiz, şiddete müsamaha göstermeyeceğiz” diye sözlerine yer verdi.

“OKULLARDA ÖĞRETMENE ŞİDDET YASLA DÜZENLEMELERİN HAYATA GEÇİRİLMEMESİ İLE HAT SAFHAYA ULAŞMIŞTIR”

Türk Eğitim-Sen Edirne Şube Başkanı Mustafa Kaplan, “Kamuoyunu ve eğitim camiamızı büyük yasa boğan şiddet olaylarına bir yenisi daha eklendi. İstanbul’un Eyüpsultan ilçesinde Okul Müdürü olarak görev yapan İbrahim Oktugan, bir öğrenci tarafından menfur bir saldırıyla silahla vurularak canice öldürüldü. Öncelikle kıymetli meslektaşımıza Allah’tan rahmet; ailesine, yakınlarına ve eğitim camiamıza başsağlığı diliyoruz. Okullarımızda öğretmene şiddet, mobbing, taciz, itibarsızlaştırma vakaları ciddi önlemlerin, yasal düzenlemelerin ve esaslı politikaların hayata geçirilememesi nedeniyle maalesef had safhaya ulaşmıştır. Disiplin yönetmeliklerinin yetersizliği, eğitimcilerin itibarını zedeleyen ve sadece adı değişen öğretmeni şikayet hatları, öğretmenlik mesleğinin mülakat, torpilli yönetici görevlendirmeleri, rotasyon, performans, şeffaf olmayan ödül ve ceza gibi uygulamalarla rencide edilmesi, hem ekonomik ve sosyal hem de özlük haklarının gasp edilmesi, eğitimcilerimizi tahkir eden yayın, tutum ve açıklamalar, ‘eti senin kemiği benim’ şeklindeki güven ve teslimiyet anlayışının çok gerilerde kalması tüm bu şiddet olaylarına zemin hazırlamaktadır. Çoğu okulumuzda güvenlik görevlisinin bulunmaması, güvenliğin sadece nöbetçi öğretmenler eliyle sağlanmaya çalışılması, kamera sisteminin olmaması şiddet olaylarına zemin hazırlamaktadır. Oysa her okulumuza güvenlik görevlisi alımı yapılması ve okullarımızın tamamında kamera bulundurulması hayati bir zorunluluktur. MEB’in bu konuda okullara bütçe tahsis etmesi, fedakarlıktan kaçınmaması çok önemlidir” dedi.

“EĞİTİM ÇALIŞANLARINI KORMAK ADINA KANUN TEKLİFİ HAZIRLAYARAK TBMM’YE İLETTİK”

Kaplan, “Öte yandan Türk Eğitim-Sen olarak eğitimde şiddetin önlenmesi, etkili ve caydırıcı tedbirler geliştirilmesi, eğitim çalışanlarının güvenli bir ortamda çalışmasının yasal koruma altına alınması amacıyla hem 2019 hem de 2023 yıllarında iki kez kanun teklifi hazırlayarak, milletvekilleri aracılığıyla TBMM’ye ilettik. Kanun tekliflerimizde özellikle eğitim çalışanlarına yönelik şiddete asla hoşgörü gösterilmeyeceği, aksine şiddet suçlarının mutlaka cezalandırılacağı düşüncesinin yerleştirilmesi ve kamu sağlığını bozduğu için de ayrıca cezalandırılacağı düşüncesinin oluşturulmasının hükme bağlanmasını istedik. Özel eğitim kurumlarında çalışan eğitim çalışanlarının da, görevleri sırasında veya görevleri dolayısıyla kendilerine karşı işlenen suçlar bakımından kamu görevlisi sayılması, cezaların artırılması ve şikayete bağlı kalmaksızın fail hakkında kamu davası açılmasını talep ettik. Bu noktada tüm siyasi partilerimiz birlik içinde olarak bu teklife destek vermesi ve teklifimizin yasalaşması en büyük beklentimizdir” diye konuştu.

“EĞİTİMCİLER YÖNELİK İTİBAR SUİKASTLARI SON BULMALI”

Toplumdaki rol model insanların görünürlükleri konusunda çalışmaların artırılmasına değinen Kaplan, “Eğitim çalışanlarına yönelik gerçekleştirilen itibar suikastları son bulmalı, statü kaybı önlenmeli, rehber öğretmen sayısı artırılmalı, siyasiler, sanatçılar, sporcular gibi topluma rol model olan insanların eğitim çalışanları ile birlikte görünürlükleri artırılmalı, yazılı, görsel ve sosyal medya haberlerinde kullanılan “dil”e özen gösterilmeli, eğitimde şiddeti önlemeye yönelik etkin kamu spotları hazırlanmalı, öğrenciler arasında çeteleşme, madde bağımlılığı gibi şiddeti de beraberinde getiren davranışlar için etkili tedbirler geliştirilmelidir” dedi.

“GELECEĞİMİZİN KARARTILMASINA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ”

Öğretmene verilen değerin çocukların geleceğine olan kıymet olduğunun altını çizen Kaplan, “Eğitim çalışanlarımıza yönelik şiddet aslında geleceğimize sıkılan kurşundur! Bu nedenle geleceğimizin karartılmasına müsaade etmeyeceğiz, şiddete müsamaha göstermeyeceğiz. Türk eğitimcileri olarak şiddetle sonuna kadar mücadele edeceğiz. Topluma çağrıda bulunuyoruz: Öğretmenlere verdiğimiz değer çocuklarımızın geleceğine yönelik verdiğimiz kıymettir. Bu bilinçle hareket etmek milli bir ödevdi” şeklinde ifade etti.

Açıklamanın ardından 1 dakika boyunca alkış protestosu yapılarak eylem sona erdi.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.