DOLAR 32,3741 -0.34%
EURO 34,7754 -0.14%
ALTIN 2.411,85-0,43
BIST 10.045,74-0,37%
BITCOIN 1863795-3,56%
Edirne
17°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Eski eşyalar bu kursta hayata dönüyor

Eski eşyalar bu kursta hayata dönüyor

ABONE OL
26 Haziran 2023 11:00
Eski eşyalar bu kursta hayata dönüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Halk Eğitim Müdürlüğü Dekoratif Ahşap Boyama ve Süsleme Kursu’nda kullanım ömrü tükenmiş ürünler, kursiyer kadınların sihirli dokunuşlarıyla tekrar hayata dönüyor. Eskimiş çekmece, plastik ürünler, teflon tavalar ve konserve cam kavanoz gibi işlevselliği tükenmiş eşyalar büyük emek verilerek adeta sanat eserine dönüşüyor.

Kursiyerler bu el emeğinin sadece ev hanımı değil tüm herkesin yapabileceğinin altını çizerek stresi ortadan kaldırdığını da söylerken, Halk Eğitim Müdürlüğü usta öğreticisi Lale Erkin’de eski eşyaların hayata döndürerek önemli başarılara imza attıklarını belirtti.

“PSİKOLOJİSİ BOZUK OLAN, STRESLİ OLAN ELİNE BİR FIRÇA ALSIN TENCERE TAVA VARSA BOYASIN”

Kursiyer Müfide Sipahi, eski şeyleri hep yeni ürünlere çevirmeyi çok sevdiğini belirterek, “Mesela tavalar, taşlar, hep boyamakla alakalı. Ben boyama yapmayı çok seviyorum. Bu kursa katıldıktan sonra daha güzel bir şeyler çıkarttık. Sosyal olarak çok güzel oluyor. Yeni arkadaşları tanıyorsunuz. Ekip çok güzel stres atıyorsunuz yaparken. Hakikaten eski bir şeylere, çöpe gider şeylere, sen fırça al, boya al, onlarla birlikte çalış. Güzel bir şey çıkıyor. Kimin psikolojisi bozuksa, iyi hissetmiyor ve sıkıntı hissediyorsa, bir fırça bir boya alsın ve taş, tava, tencere ne varsa onu boyasın. Çok güzel bir şeyler çıkıyor. Ben bu kursu çok sevdim.  Çok eğleniyoruz. Çok güzel bir şey.  Ev hanımı mecbur değil, ev hanımı hobi olarak böyle bir şeyler yapsa çok güzel olur. Sadece boyama değil, yani mesela boyama, dikişi onu beraber yaparsalar çok güzel bir şeyler oluyor.  Herkese tavsiye ediyorum” dedi.

“KURSİYERLERİMİZLE ESKİMİŞ ÜRÜNLERDEN ÇOK BAŞARILI İŞLER ÇIKARDIK”

Halk Eğitim Merkezi El Sanatları Kurs Öğreticisi Lale Erkin de “El sanatları ile alakalı, mimar dekoratif sanatlar mezunuyum. 16 yıldır Halk Eğitim’de kurs programları uyguluyorum. Bu yıl Ayşekadın Kurs Merkezi’nde ahşap boyama, ahşap süsleme ve vernikleme elemanı programları açtık. Ve kursiyerlerimizle bir yıl boyunca çalışmalarımızı hazırladık.  Burada kursiyerler çeşitli ahşap tekniklerini görüyorlar. Daha çok yenileme üzerine çalıştık bu yıl özellikle. Evlerinde eskimiş olan, atıl durumda bulunan desenlerinden sıkıldıkları bir takım tabii ki çok büyük olmayan küçük mobilya tipi ev objelerini yeniledik. Bunların içinde sehpalar, fiskoslar, küçük masalar, çekmeceler bu tip ürünler var. Hepsini dönüştürdük. Bunu hepimiz çok seviyoruz. Dönüşümle eski eşyalarımızın tekrar hayat bulmasını istiyoruz. Aynı zamanda yine evlerimizde birçok kişinin farkına bile varmadığı bir takım ürünlerden yenilikler yarattık. Cam kavanozları hayata kazandırdık. Onlardan fenerler, mutfakta kullanılacak baharatlıklar elde ettik. Aslında her şey işlevsel hale dönüşebiliyor. İşlevsel hale dönüşürken onların bir şıklaşması, güzelleşmesi, sanatla buluşması işleri çok önemli. Zevkli işlerin ortaya çıkması benim için çok önemli. Renk uyumlarının güzel olması çok önemli. Ahşap boyama deyip geçilebilir ama birçok özelliğin bir araya gelmesi gerekiyor gerçekten. Gerçekten emek istiyor bu işler. Yani kullanılacağı yere uygunsa güzel bir iş, uygun değilse istediğiniz kadar üzerine detaylı teknik uygulayın. Hiçbir anlamı yok. Ürünlerimizin işlevsel olmasına dikkat ediyoruz. Dönüşümü kullanmaya dikkat ediyoruz. Malzeme ihtiyacı çok fazla yaratmadan elimizdekilerle ne yapabiliriz bunun peşindeyiz. Bu konuda gerçekten kursiyerlerimle beraber çok başarılı işler ortaya çıkardık” dedi.

“MUTFAKTA KULLANILAMAYACAK TEFLON TAVALARDAN BİRER ESER ÇIKIYOR”

Teflon, tencere kulpları, plastik malzemeler, konserve kavanoz gibi atılacak birçok ev ürününü tekrar kullanıma kazandırmak için emek verdiklerini kaydeden Lale Erkin “Çizilen teflonları mutfakta kullanmıyoruz. Çizilen tavaları hem pano olarak hazırladık. Çizilen tencerelerin kulplarını keserek onları skulent saksıları haline getirdik. Onlara beton efektler verdik. Plastik her malzemeyi beton efektiyle bir beton havasına getirerek süsledik. Atılacak konserve kavanozlarından çiçeklikler hazırladık. Çok basit cam kavanozlardan fenerler, kuruyemiş kavanozları, baharat takımları hazırladık. Yani her türlü malzemeyi bir şekilde kullanıma katmak istiyoruz ve katıyoruz da. Tabii ki hazır malzemelerle de çalışılabilir. Kursiyerlerin tercihidir bu. Öğretmenlerin önderliğinde en iyi şey nasıl ortaya çıkar bunun düşüncesindeyiz zaten. Ama dönüşüme de özellikle önem verdik” diye belirtti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.