DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20754181,46%
Edirne
15°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Gaytancıoğlu, “Ayçiçeği 6 lira olmalı”

Gaytancıoğlu, “Ayçiçeği 6 lira olmalı”

ABONE OL
14 Ağustos 2021 11:36
Gaytancıoğlu, “Ayçiçeği 6 lira olmalı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sıfır gümrük vergisiyle sezona başlanılarak Cumhuriyet tarihinde bir ilke imza atıldığını söyleyen CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, ithalat gümrük vergisinin yüzde 27 olması gerektiğini söyledi. Gümrük vergisinin yüzde 27 olmasının hem hazineye hem üreticiye kazanç sağlayacağını dile getiren Gaytancıoğlu, bu vergi uygulanmazsa marketteki yağ fiyatlarının düşmeyeceğini de belirtti. Ayçiçeğinden bu yıl 1 milyon 700 bin ton hasat beklediklerini söyleyen Gaytancıoğlu, Mazot, gübre, tarımsal ilaç fiyatları ve girdi maliyetlerini göz önüne alarak Ayçiçeği kilogram başına 6 lira olarak belirlenmesi gerektiğini belirtti.

“1 MİLYON 700 BİN TON HASAT BEKLİYORUZ”

Kuraklığa rağmen iyi bir üretim yılı olduğunu söyleyen Okan Gaytancıoğlu “Şu anda Çukurova bölgesinde bir fiyat var. 4.5 – 5 TL arasında gidiyor. Bu çok düşük bir fiyat. Geçen sene biz 3.5 lira olmalı dedik. Fiyat 5.5 TL’ye kadar gitti. Bu bizim için sevindirici oldu. Neden? Bizim ithalatçı olduğumuz ülkelerde de üretimde verime çok düşüklükler oldu. Ukrayna, Rusya da. Fakat küçük çiftçilerimiz bundan faydalanamadı. Fakat küçük çiftçiler şunu gördü.  Ayçiçeği ekersek üretim alanlarımızı arttırırsak biz bu işten para kazanırız. Geçen sene 1 milyon 300 bin ton hasat oldu. bu sene 1 milyon 700 bin ton hasat bekliyoruz. Kuraklığa rağmen. Yani, nisan mayıs aylarında iyi yağış aldık. Türkiye genelinde rekor bir üretim bekliyoruz” dedi.

“MALİYETLER YÜKSELDİ AYÇİÇEĞİ 6 LİRA OLMALI”

Ayçiçeğinin kilogram başına 6 lira fiyat biçilmesi gerektiğinin altını çizen Gaytancıoğlu “Bu bize şunu gösteriyor. Üretici para kazandığı üründe üretim alanlarını artıyor. Eğer bu sene yine beklediği bir fiyatı üreticimiz kazanabilirse, bu fiyatta 6 liradır. Neden 6 lirayı söylüyorum. Çünkü dünyada hangi ülkeden getirirseniz getirin Tekirdağ limanın teslim ettiğiniz de 550 dolar ödersiniz. Bu da yaklaşık 4 bin 800 lira olur. Buradan bizim çiftçimizin bir kazancı olmaz. Bizim girdilerimiz artmış. Gübre fiyatlarımız yüzde 150 artmış. Mazot fiyatları yüzde 50 artmış. Tarımsal ilaç fiyatlarımız yüzde 80 oranında artmış.  Bu ortamda ayçiçeği üreticinin yüzünün güleceği ve bitkisel yağlarda kendine yeterliliği sağlayabilecek bir fiyat lazım. O da kilogram başına 6 Liradır” dedi.

“YÜZDE 27 GÜMRÜK VERGİSİ ÜRETİCİYİ KORUR”

İthalat vergisinin yüzde 27 yapılması ile hem üreticinin hem hazinenin kazanacağını dile getiren Gaytancıoğlu “Hükümetin de destekleme primlerini 3 ay içerisinde 50 kuruştan 1 TL’ye çıkartması yerinde olacaktır. Cumhuriyet tarihinde bir ilk oluyor. Şu anda oluyor bu. Sıfır gümrük vergisiyle sezona başlıyoruz. Sıfır gümrük vergisiyle sezona başlamak ne demek? Rusya’da Ukrayna’daki fiyatlar aynen gerçekleşecek olması demek. Üreticiyi koruyan herhangi bir rakam yok. Ama yüzde 27 gümrük vergisini koyarsak hem hazinemiz bundan para kazanır hem de üreticimiz kazanır. Tüm dünyada gümrük vergileri konuyor. Zaten yüzde 27 gümrük vergisi çok düşük bir vergi. Ama o gümrük vergisi yaklaşık 150 dolar yapıyor o da üreticiyi korur. Eğer gümrük vergisi uygulamasak, ülkeye gümrük vergisiz ayçiçeği girer. Geçen sene nasıl ki ayçiçeği yağı fiyatları rekor kırmıştı, bu yılda bu fiyatları markette düşmez. Çünkü tedarikçi ülkeler, Rusya, Ukrayna, Arjantin, Brezilya, Moldovya, Bulgaristan bize gümrük vergisini düşürdüğümüz zaman yağ fiyatlarında zam yapıyor. Sanmayın bize o fiyatlardan yağ gelecek. Ve marketlerde hiç fiyat düşmüyor. Burada Trakya Birlik gibi üretici firmalara son derece iş düşüyor. Ama hükümetin de Trakya Birlik, Karadeniz Birlik, Tarım Kredi Kooperatifi gibi kuruluşlara destek olması lazım. Fiyatı onlar açıklasın, gerekirse Tarım Bakanı açıklasın, 6 liradan aşağı fiyat açıklanmamalı” dedi.

“ÜRETİCİYİ DÜŞÜNMEZSEK KENDİ AYAĞIMIZA SIKMIŞ OLURUZ”

Sıfır gümrük vergisiyle ülkeye ayçiçeği girmesinin kabul edilemez olduğunu söyleyen Okan Gaytancıoğlu “Türkiye bitkisel yağlarda ithalatçı. Biz Ayçiçeği yağına geçen sene 1 milyar dolar ödemiştik. Bu sene 1.5 milyar dolar ödedik. Fatura artıyor. Biz ise üretimimizi arttırıyoruz. Eğer üretimimizi artırmaya devam edersek, üretici bundan para kazanırsa ben iddia ediyorum.  Sene sonra biz kendimize yeterli hale geliriz. Ama buradan AKP hükümetini de uyarıyorum. Gümrük vergisini sıfırlayarak hasada başlarsak üreticimize yazık etmiş oluruz. Bunun bir örneğini geçen hafta gördük. Cumartesi günü bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıktı, Bosna Hersek’ten 75 bin ton ayçiçeği sıfır gümrükle girecek. Bu kabul edilemez. Bosna Hersek dost ve Müslüman bir ülke olabilir ama önce bizim üreticimizi korumalıyız. Bu ürünü alalım piyasaya dolaşmasına izin vermeden Trakya Birlik gibi kuruluşlar işlesinler.  Gerekirse hasattan sonra gelsin bu ürünler ülkeye. Yeter ki biz İpsala’daki, kuzucudaki, Turpçulardaki ayçiçeği üreticisini düşünelim. Karadeniz’deki, Konya’daki Söke’deki ayçiçeği üreticini düşünelim. Düşünmezsek, kendi ayağımıza sıkmış oluruz. Ayçiçeği sadece yağ olarak kullanılmıyor. Küspesi de hayvan yemi olarak kullanılıyor. Hayvancılıkta ne kadar kötü bir durumda olduğumuz ortada. O nedenle biz fiyatın en düşük kilogramda 6 lira olması ve Trakya Birlik’in yine yağ verimine göre yağ primi vermesini istiyoruz. Hükümetin de ithalatçı olduğumuz bir üründe Türkiye’nin döviz açığı olduğu bir üründe destekleme pirimin 50 kuruştan 1 liraya çıkartmasını ve bunu da bir sene sonra değil, üç ay sonra en geç ödemesini talep ediyoruz” dedi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.