DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2057296-0,87%
Edirne
20°

PARÇALI AZ BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

Gaytancıoğlu, “Çiftçi nasıl eksin?”

Gaytancıoğlu, “Çiftçi nasıl eksin?”

ABONE OL
23 Nisan 2022 14:45
Gaytancıoğlu, “Çiftçi nasıl eksin?”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, önceki gün TÜİK’in açıkladığı tarımsal girdi fiyatı istatistiklerine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

“TÜİK’E GÖRE YÜZDE 138, GERÇEKÇE YÜZDE 400-500”

Milletvekili Gaytancıoğlu, TÜİK’in açıkladığı tarımsal girdi istatistiklerine göre; sadece gübre fiyatlarındaki artışın yüzde 138 olduğunu ancak TÜİK’in bu rakamlarının inandırıcı olmadığını belirterek, “Gerçekte gübre fiyatları yüzde 400-500 artış gösterdi. Örneğin, geçtiğimiz yıl 1 ton üre 2 bin liraydı, bugün 15 bin liradan satılıyor. 1 ton amonyum sülfat bin 500 liraydı, bugün 9 bin liradan satılıyor” dedi.

“GİRDİ FİYATLARININ ARTIĞINI GÖRMEZDEN GELEN BİR İKTİDAR VAR”

“Ne bulursanız ekin, her tarafı ekin” diyen bir iktidar, AK Parti  Genel Başkanı ve Tarım Bakanı olduğunu söyleyen Milletvekili Gaytancıoğlu, “. Ekin diyorlar ama çitçi gübre ve mazot alamıyor. Mazot fiyatlarındaki artış da yüzde 300’lere geldi. Tarımda kullanılan elektrik fiyatından dolayı sulama kooperatifleri, sulama birlikleri her yerde yüzde 100’ler, yüzde 150’ler zam yapıyorlar, girdi fiyatlarının bu kadar artığını görmezden gelen bir iktidar var. Çiftçi nasıl eksin. Nasıl üretim yapsın” dedi.

ACİLEN YENİ BİR DESTEKLEME FİNANSMAN MODELİ LAZIM

Milletvekili Gaytancıoğlu, Tarım Bakanlığının acilen yeni bir destekleme finansman modeli bulması gerekli olduğuna dikkat çekerek, “Desteklemelerin artması lazım ya da girdi fiyatlarında bir süspansiyon yapılması lazım. Gübre, mazot, yem, tarımsal ilaç, tarımda kullanılan elektrik fiyatları yarı yarıya düşürülmeli, bunlarda devlet destekleme bütçesinden karşılanmalı. Böyle bir finansman bulunmazsa inanın bizim üretim yapmamız çok zor” dedi.

ÇİFTÇİ ÜRÜNÜNÜ KAÇA SATACAĞINI BİLMİYOR

Milletvekili Gaytancıoğlu, kur korumalı mevduata parasını yatıranların kaç para kazanacağı belli olduğu ancak çiftçinin buğdayını, ayçiçeğini, çeltiğini kaç paraya satacağını bilmediğini belirterek, “kur korumalı mevduat sistemine ciddi bir kaynak ayırıyorsunuz, üreticinin fiyatı belli değil. Buğdayı kaçtan satacağı belli değil. Ama kur korumalı mevduata parasını yatıranların kaç para kazanacağı belli. Ya da köprüyü, şehir hastanesini, havalimanlarını yapanların ne kadar kazanılacağı belli. Ama çiftçi buğdayını, ayçiçeğini, çeltiğini kaç paraya satacağını bilmiyor. İşte böyle bir tarım politikamız var” ifadelerini kullandı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.