DOLAR 32,3719 0.16%
EURO 34,9716 -0.32%
ALTIN 2.324,300,22
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 22750060,54%
Edirne
16°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Gaytancıoğlu’ndan Bakanlığa yurt tepkisi

Gaytancıoğlu’ndan Bakanlığa yurt tepkisi

ABONE OL
9 Eylül 2022 10:31
Gaytancıoğlu’ndan Bakanlığa yurt tepkisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın kendi yönetmeliğini çiğneyerek yurt başvurularını reddettiğini öne sürerek, yurt sorunun çözümü için kalıcı ve gerçek çözümler üretilmesini istedi.

CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, yaptığı açıklamada, bu yıl Kredi ve Yurtlar Kurumunun yurtlarına başvuran özelikle ara sınıf öğrencilerinin kötü bir sürprizle karşılaştığını belirterek, “Geçtiğimiz yıllarda yurt çıkmadığı için özel yurtlara giden ya da ev tutmak zorunda kalan öğrenciler bu sefer de ikamet adresleri gerekçe gösterilerek yurtlara yerleştirilmedi” dedi.

Birçok öğrencinin geçtiğimiz yıllarda özel yurtlara gitmek ya da ev tutmak zorunda kaldığını hatırlatan Milletvekili Gaytancıoğlu, “Dolayısıyla ikamet adreslerini de yaşadıkları yerlere aldı. Ancak Bakanlık bu öğrencilerin başvurularını “Yurt talebinde bulunulan il/ilçede ikamet tespit edildiğinden” diyerek reddetti. Oysaki Gençlik ve Spor Bakanlığının Yurt Hizmetleri Yönetmeliği’ne göre yurttan yararlanmak için öğrencinin değil, ailesinin yaşadığı yerin, yurt talebinde bulunulan yerden farklı olması gerekiyor. Yönetmeliğin 6. Maddesinden “Öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumu veya programının, ailesinin ikamet ettiği il veya ilçe sınırları dışında bulunması” ifadesi yer alırken öğrencinin ikametine dair bir ifade bulunmuyor” dedi.

Milletvekili Gaytancıoğlu, “Yurt başvuruları reddedilen öğrencilere önce “Ailenizin yurt talebinde bulunduğunuz il/ilçede ikamet ettiği tespit edildiğinden yurt yerleştirmesi yapılamadı” şeklinde açıklama yapılması daha sonra aynı açıklamanın “yurt talebinde bulunulan il/ilçede ikamet ettiği tespit edildiğinden yurt yerleştirmesi yapılamamıştır” şeklinde değiştirilmesi de dikkat çekti” dedi.

Bakanlığın kendi yönetmeliğine aykırı ve binlerce üniversite öğrencisini mağdur eden bu uygulamayla ilgili bir soru önergesi verdiğini belirten Milletvekili Gaytancıoğlu “Gençlik ve Spor Bakanlığı seçim öncesi çok fazla yurt sıkıntısı gündeme gelmesin diye kafasına göre yasalara aykırı işler yapıyor. Bir taraftan çok övündükleri bazalı yatakları kaldırıp tekrar ranza sistemine geçerlerken diğer taraftan da ara sınıfta okuyan öğrenciler ‘bir şekilde başlarının çaresine bakmışlardır’ diye düşünülerek mağdur ediliyor” dedi.

Milletvekili Gaytancıoğlu, Bakanlığın basit kurnazlıkları bir tarafa bırakarak yurt sorunun çözümü için kalıcı ve gerçek çözümler üretmesini isteyerek, “AKP kafasına göre yurt sorunun çözümü öğrencilerin yurtta kalma hakkını elinden almakla çözülür. Bu ekonomik krizde hangi aile çocuğunu devlet yurtlarından yararlanmadan okutabilir? Yapılan beceriksizliklerini ‘başınızın çaresine bakın’ diyerek kapamaya çalışmaktır. Yasalara ve yönetmeliklere açıkça aykırıdır. Derhal düzeltilmesini ve mağdur gençlerimizin mağduriyetinin giderilmesini istiyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.