DOLAR 32,4491 -0.14%
EURO 34,8095 -0.57%
ALTIN 2.441,840,25
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2077947-0,99%
Edirne
20°

PARÇALI BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

Gaytancıoğlu’ndan şeker tepkisi!

Gaytancıoğlu’ndan şeker tepkisi!

ABONE OL
27 Mayıs 2022 10:59
Gaytancıoğlu’ndan şeker tepkisi!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın şekerli mamul üreticilerine ithalat yetkisi vermek ve tarife kontenjanı açmak için çalışma başlatmasını eleştirerek, Türkiye’nin 1994’ten beri şeker ithalatı yapmadığını ve Bakan Vahit Kirişçi’nin AK Parti hükümetleri döneminde şeker ithal eden ilk Tarım Bakanı olarak tarihe geçtiğini söyledi.

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın imalatçılara şeker ithalatı yetkisi verilmek üzere çalışma başlatmasına sosyal medya üzerinden yaptığı açıklama ile tepki göstererek, “Yine üreticiyi desteklemek yerine çözümü şeker ithalatında buldular” dedi.

“TARIM BAKANI KİRİŞÇİ TARİHE GEÇTİ”

Milletvekili Gaytancıoğlu, bakanlığın gece yarısı yaptığı açıklama ile şeker ithalatını resmen duyurduğunu belirterek, “Türkiye, 1994’ten beri şeker ithalatı yapmıyordu. Bu ithalat kararı ile Vahit Kirişçi, AKP hükümetleri döneminde şeker ithal eden ilk Tarım Bakanı olarak tarihe geçti. Şekerpancarında önce kota, ardından NBŞ lobisi, sonra şeker fabrikalarının satışı, sürekli düşük açıklanan şekerpancarı fiyatları, artan sulama ve gübreleme giderleri, üreticiye verilmeyen destekler, denetim yetersizliği ve üretimi planlayamamanın sonuçları Türkiye’yi 24 yıl aradan sonra yeniden şeker ithalatçısı yaptı” dedi.

“TÜRK ÇİFTÇİSİNİN BORÇ İÇİNDE İNİM İNİM İNLİYOR”

Türk çiftçisinin borç içinde inim inim inlerken başka ülkelerin çiftçilerinin bize tarım ürünleri satıp para kazandığını belirten Milletvekili Gaytancıoğlu, “Pekiyi şeker ithalatının gerekçesi ne? Şekere 1 yılda yüzde 340 zam gelmesi. Almanya’da ne oldu acaba? Geçen yıl kilosu 0,75 Euro olan şekere 1 yılda yüzde 5,3 zam geldi ve kilosu 0,79 Euro oldu. Yani bizim paramızla 14 lira, pekiyi bizde 1 kg şeker ne kadar? Tam 31 TL. Yani bizi kıskanan Almanya’nın 2 katı” ifadelerini kullandı.

BAKANLIK SOSYAL MEYDA HESABINDAN DUYURDU

Öte yandan Tarım ve Orman Bakanlığı, şekerli mamul üreticilerine ithalat yetkisi vermek ve tarife kontenjanı açmak için çalışma başlattığını sosyal medya hesabından duyurdu.

Bakanlığın Şeker Dairesi Başkanlığı’nın sosyal medya hesabından konuya ilişkin yaptığı paylaşımda şöyle denildi.

“Şeker Kanunu kapsamında, yurt içi şeker talebinin karşılanmasının, planlı üretim modeli olan kotalar vasıtasıyla gerçekleştirilmektedir. Bu çerçevede, pancar şekeri için 2021/2022 pazarlama yılında, ülke ihtiyacını karşılayacak düzeyde, Cumhurbaşkanlığı Kararı ile 2 milyon 632 bin 500 ton A kotası tahsis edilmiştir. Bu kotaya karşılık pancar şekeri üretimi ise 2 milyon 520 bin ton olarak gerçekleşmiştir. Son üç pazarlama yılında yurt içine satılan A kotası şekerin, yurt içine satılabilen şeker miktarının, 2 milyon 455 bin ton, 2 milyon 468 bin ton, 2 milyon 507 bin ton olarak gerçekleşmiştir. Bununla birlikte son günlerde spekülatif fiyat ve miktar hareketlerinin de oluştuğu gözlemlenmektedir. Piyasa dengelerinin sağlanması ve spekülasyonların önlenmesi amacıyla şekerli mamul üreten imalatçılara şeker için tarife kontenjanı açılarak ithalat yetkisi verilmesine ilişkin çalışma başlatılmıştır” denildi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.