DOLAR 32,4245 -0.2%
EURO 34,8703 -0.67%
ALTIN 2.439,170,13
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2074965-1,46%
Edirne
20°

PARÇALI BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

Gazetecilere dezenformasyonla mücadele anlatıldı

Gazetecilere dezenformasyonla mücadele anlatıldı

ABONE OL
28 Aralık 2022 11:44
Gazetecilere dezenformasyonla mücadele anlatıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Basın Enformasyon Edirne Bölge Müdürlüğü tarafından  ‘Dezenformasyonla Nasıl Mücadele Edilir?’ Konulu panel Edirne Devecihan Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Düzenlenen panelde Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Basın Enformasyon Edirne Bölge Müdürü Uğur Ülgen, Medya Derneği Başkanı ve Takvim Gazetesi Yazarı Ekrem Kızıltaş, Daily Sabah Yazı İşleri Müdürü Mehmet Çelik, Anadolu Ajansı Fotoğraf Editör Yardımcısı Erhan Sevenler ve çok sayıda basın mensubu katılım sağladı.

“MESELE OBJEKTİF OLMAK”

Medya Derneği Başkanı ve Takvim Gazetesi Yazarı Ekrem Kızıltaş, “İletişim Başkanlığı Medya Derneği olarak önümüzdeki senenin ilk ayında 9 iletişim Başkanlığı’nın Bölge Müdürlüğü bulunduğu, 9 ilde dezenformasyon ve nelere dikkat etmeliyiz, ne yapabiliriz konusunda bir tür seminer, panel karışımı, bir şeyler yapılması kararı alındı. Bugün yapmaya çalışacağımız şey de bizlerin hep beraber istesek de istemesek de maruz kaldığımız birtakım girişimler karşısında tekrar ediyorum, siyasi bakış açısı, siyasi görüş, ideoloji. Bunun dışında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanın ve bu ülkede görev yapmanın bilinciyle bu tür şeylere karşı mümkün olduğu kadar dikkatli olmak konusunda birtakım şeylere ışık tutmaya çalışacağız. Belki hepimizin bildiği şeyler bazılarını altını çizeceğiz. Medya üzerinden başta olmak üzere bir dizi dezenformasyon yöntemleri uyguluyorlar. İktidardan, muhalefetten yana olmak değil. Türkiye’den yana olmak. Türkiye’yi Türkiyeliler’e bırakılmayacak kadar önemli görenlerin pek suçları yok, öyle düşünmeleri normal. Bizde Yunanistan’ın Yunanlılar’a bırakılmayacak kadar önemli diye düşünebiliriz. İçimizden birilerinin bu ülkenin bize bırakılmayacak kadar önemli olduğu. Maalesef dışarıdan yapılan bu dezenformasyon girişimlerinin içimizdeki canlı takipçileri. Mesele bu ülkenin insanı olarak bu ülkeye çıkmak. Mesele muhalefet etmek yada etmemek meselesi değil objektif olmak. Bu ülke bu ülkede yaşayanlardan başkasına emanet edilemeyecek kadar önemli bir ülkedir. Biz gazetecileriz. Birilerinin kasıtlı olarak bize aktardığı yanlış haberler konusunda daha dikkatli olmak” dedi.

“BİLGİ SAVAŞLARI SON SÜRAT İLELİYOR”

Daily Sabah Yazı İşleri Müdürü Mehmet Çelik, “Dezenformasyon son günlerde hepimizin sıkça duyduğu bir kelime. Son yıllarda bilgi çağının son sürat ilerlediği bir süreçte, bilgi kirliliği, bilgi düzensizliği, bilgi kaosu gibi meseleler ortaya çıkıyor. Bilgi savaşları son sürat ilerliyor. Artık Tiktok, İnstagram çağındayız. Bu daha önceleri geleneksel medyada bir çok kullandığımız elementi sosyal medya yada hızlı internet çağında çok kullanamıyoruz. Dezenformasyon aslında 3 farklı terim var. Dezenformasyon İngilizcesi disinformation. Yani bilginin bozulmuş hali. Biraz daha amacının dışında kullanılmış hali. Yanıltıcı bilgi disinformation, yanlış bilgi menformation. Yanıltıcı bilgi disinformation dezenformasyon olarak kullandığımız manipüle etme, zarar verme yada insanları ve kuruluşları yanlış yöne yönlendirme amaçlı yanlış bilgileri ifade eder. Menformation yanlış bilgilendirme ise bilerek kasıtlı şekilde zarar verme amaçlı. Gerçeklerden kaynaklanarak yanıltıcı bir potansiyele zarar verecek bilgiler. Bunlar kurumlar kadar kişilere karşıda kullanılan mesele. Sosyal medyada paylaştığımız bir bilgi ürettiği algı gerçeklerin önüne geçebiliyor. Sosyal medyada 2023 itibariyle 4.7 milyar sosyal medya kullanıcısı var. Yaklaşık 7 milyar mobil telefon kullanıcısı var. 2027 yılında 5.85 milyar sosyal medya kullancısı olacağı tahmin ediliyor”diye ifade etti.

“GÖRÜNTÜ İLE TARİH BOYUNCA YAPILAN MANİPÜLASYONLAR”

Görüntülerle yıllar boyunca yapılan manipüle olaylarından örnekler veren Anadolu Ajansı Fotoğraf Editör Yardımcısı Erhan Sevenler, “Tekrar Edirne’de olmak benim için önemli bir şey. İletişim Başkanlığı’na çok teşekkür ederim bize böyle bir fırsat tanıdığı için. Görsel anlamda işlerin tarih boyunca nasıl manipüle edildiği anlatacağım. Manipülasyon Fransız bir kelime, yönlendirme seçme, ekleme, çıkarma gibi değiştirme olarak özetleyebiliriz. Görüntünün doğrudan, kadraj, alt yazı eklenerek ve kurgu yoluyla manipüle edilmesi olarak 4 ana başlığa ayırırız” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.