DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
ALTIN 2.390,34-0,24
BIST 10.276,880,67%
BITCOIN 20335546,78%
Edirne
15°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Gebelikte sağlıklı beslenme

Gebelikte sağlıklı beslenme

ABONE OL
23 Kasım 2020 10:23
Gebelikte sağlıklı beslenme
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Beslenme ve Diyet Uzmanı Meltem Karahan, gebelik döneminin anne ve bebek açısından sağlıklı geçmesi, yeterli ve dengeli beslenme ile ilişkili olduğuna dikkat çekerek, “Bu dönemde anne hem kendi ihtiyaçlarını hem de bebeğinin ihtiyaçlarını karşılayabilmelidir. Hem bebeğiniz hem de sizin için yeterli ve dengeli beslenmek gebelik boyunca tek hedefiniz olmalı” dedi.

Özel Keşan Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Meltem Karahan hamilelikte sağlıklı beslenme hakkında önemli bilgiler verdi.

GEBELİK ÖNCESİ DİYET YAPMAK YANLIŞ MI?

Gebelik öncesi hızlı kilo kaybı ve besin öğeleri açısından yetersiz bir diyet kesinlikle önerilmediğini belirten Dyt. Karahan, “Eğer planlı bir gebelik ise ve fazla kilonuz var ise kendiniz ve bebeğiniz için depolarınızı dolu tutacak şekilde yavaş kilo verip dengeli beslenme prensipleri çerçevesinde kendinizi bir uzman kontrolünde daha uygun ağırlıkla gebeliğe hazırlayabilirsiniz. Kilolu olarak gebeliğe başlanması anne adayında gebelik şekeri(gestasyonel diyabet) riskini doğurabilir. Bu duruma bağlı olarak kan basıncında artış ve 4,5 kg üstünde doğum gelişebilmektedir. Aynı zamanda zor ya da maalesef ölü doğum gelişmesi de söz konusudur” dedi.

GEBELİK SIRASINDA DİYET YAPILIR MI?

Dyt. Karahan, bebeğin anne rahminde annenin yedikleriyle beslendiğini ve geliştiğine dikkat çekerek, “Gebelik süresince sağlıklı bir bebeğin gelişimini sağlamak için çoğu besin öğesinin gereksinimi artmaktadır. Bu nedenle gebelikte beslenme çok büyük önem taşımaktadır. Gebeliğin ilk üç ayında kaloriyi artırmaya ve kilo almaya gerek yoktur. Diğer aylar bir uzman kontrolünde uygun kilo kazanımı ile bebeğinizin sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlayabilirsiniz. Gebeliğe kilo fazlasıyla başlamış dahi olsanız bu özel dönemde ağır diyet yapmak sağlık açısından uygun olmaz. Onun yerine yeterli ve dengeli beslenerek, planlı hareket ederek, fiziksel aktivitesini uygun düzeyde tutarak hem bebeğinin gelişimine katkıda bulunup, uygun ağırlık kazanımıyla gebeliği devam ettirmek hedefiniz olsun. Böylece hem kendiniz hem de bebeğiniz için daha sağlıklı ve rahat bir gebelik geçirmiş olursunuz” dedi.

ANNE DİYET YAPARSA BEBEK DE ZAYIFLAR MI?

Uygun ağırlık kazanımı bebeğin doğum ağırlığını da etkileyeceğine işaret eden  Dyt. Karahan, “Eğer vücut ağırlığındaki artışı uygun olmayan şekilde sınırlandırırsanız, bebeğinizin düşük doğum ağırlığı ile doğmasına, yeterli olarak gelişimini tamamlayamamasına sebep olabilirsiniz. Bebeğin düşük doğum ağırlıklı doğması, normal ağırlıkta doğan bebeklere göre, hastalıklar açısından zayıf olmasına yol açabilir” dedi.

HAMİLELİK SÜRESİNCE KAÇ KİLO ALMALIYIM?

Anne adaylarını çok sık şikayet ettiği konuların başında olan kilo alma konusuna da değinen Dyt. Karahan, “Sevgili anne adayları, bebeğinizin karnınızda günden güne büyüdüğü bu dönemde elbette siz de kilo alacaksınız. Gebeliğe normal kilolarda başladıysanız bu döneminde 9-12 kg ağırlık kazanımı normaldir. Ancak gebeliğe fazla kilo ile başladıysanız 7-8 kg ile gebeliği tamamlamak da mümkün olabilir. Eğer ikiz bebek bekliyorsanız ortalama 17-22 kg ağırlık kazanımı normal olarak kabul edilebilir” dedi.

GEBELİK SÜRECİNDE BUNLARA DİKKAT!

Dyt. Karahan, anne adaylarının hamilelik döneminde protein, demir, Kalsiyum, Çinko, Folik asit, OMEGA-3, B12 Vitamini, C Vitamini ve çok önemli bir besin kaynağı olan su tüketimine ağırlık verilmeleri gerektiğini belirterek, gebelik süresince dikkat edilmesi gerekenleri ise şöyle sıraladı;

-Alkol ve sigara kullanmayın.

-Tatlandırıcı içeren ürünleri tüketmeyin.

-Çiğ et, balık tüketmeyin.

-Şarküteri ürünlerin uzak durmaya çalışın.

-Tükettiğiniz kuruyemişlerin organik olmasına özen gösterin. Cam kavanozda ve buzdolabında muhafaza edin.

-Salata, sebze ve meyvelerin iyi yıkanmış olmasına dikkat edin emin olmak için sirkeli suda bekletin.

-Konserve besinleri tercih etmeyin.

-Taze sıkılmış meyve suları ve taze pişmiş sebze yemeye dikkat edin. Bayatlamış, beklemiş ürünleri tüketmeyin.

-Haftada 1 kez kuru baklagil, 2 kez balık, 3 kez kırmızı et, 1 kez da hindi ve tavuk ile protein dengesi kurun.

-Çayı açık ve limonlu tüketmeye özen gösterin. Çayı, yemek yedikten 1-2 saat sonra açık olarak için.

-Gebeliğin ilk 3 ayından sonra bitki çayı olarak; papatya, rezene, ıhlamur, kuşburnu, yeşil çay günde 1-2 fincan olarak tüketilebilir. Ancak hamilelik döneminde, rahim kaslarının erken kasılmasına neden olduğu için adaçayı önerilmez.

-Sizin için özel olarak hazırlanan beslenme programına uyum göstermek önem taşımaktadır.

-Doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç kullanmayın.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.