DOLAR 32,3884 0.21%
EURO 35,0912 -0.03%
ALTIN 2.324,890,25
BIST 9.103,540,26%
BITCOIN 2280263-0,52%
Edirne
24°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Gıda krizi uyarısı!

Gıda krizi uyarısı!

ABONE OL
26 Ocak 2022 11:38
Gıda krizi uyarısı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu yaptığı açıklamada, çiftçilere destek verilmesi gerektiğini söyleyerek, aksi durumda gıda kriziyle karşı karşıya kalınacağı uyarısında bulundu.

Sosyal medya hesabından yayınladığı videoda CHP Edirne Milletvekili Gaytancıoğlu, “Gübrede mutlaka bir sübvansiyon lazım” diyerek, “En temel gıda kaynağımız olan buğdayda sıkıntı olursa ithalatla çok zor bu açığı kapatırız” diye konuştu.

Üre gübresinin 10 bin-11 bin lira aralığında seyrettiğini belirten Gaytancıoğlu, “Yurdumuzun her yeri neredeyse böyle beyaz örtüyle kaplandı. Çok güzel. Tamda buğdayların istediği, tahılların istediği şekilde bir beyaz örtü. Karla kaplandı. Ama bundan sonra güneş açacak gübre lazım. Yani buğdayın büyümesi için, başaklanması için, tane tutması için, olgunlaşması için gübreyle desteklemek lazım” dedi.

Azotlu gübrenin verimi yüzde 30-40 arttırdığına işaret eden Milletvekili Gaytancıoğlu, “Fakat gübre fiyatları uçtu gitti. Son günlerde ton başına bin lira, bin 500 lira bir indirim gözükse de geçen sene bin 800 lira olan üre gübresi hala 10 bin-11 bin lira aralığında. Yani 5-6 kat pahalı. Çiftçi nasıl gübre kullansın? Zaten buğdayı ekerken tabana gübre kullanamadı, ya da çok çok az kullandı. Şimdi üstüne yani buğdayın yeşermesi için verim vermesi için yine azotlu gübre lazım. Ama kullanamayacak gibi duruyor. Bir an önce bir destek lazım. Gübre fiyatlarında bir indirim lazım. Birtakım söylentiler var ama hayata geçmedi. Başka ülkeler bu fiyatları çiftçilerine yansıtmadılar. Önce üretim dediler gıda krizi yaşamayalım. Özellikle tahıllarda sıkıntı olmasın. En temel gıda kaynağımız olan buğdayda sıkıntı olursa ithalatla çok zor bu açığı kapatırız. Çünkü birçok ülke artık ürün vermiyor.

Çin, Dünya’daki buğdayın neredeyse yarısından fazlasını stokladı. Yeni herkes kendi ülkesine bakıyor. Biz ise başka ülkelerden ithalatı deniyoruz. Artık bu politikalar bitti. Kendi çiftçimize destek vermemiz lazım. Gübrede mutlaka bir sübvansiyon lazım. Gübre fiyatlarının geçtiğimiz yıldaki fiyatlar düzeyine indirilmesi şart. Çiftçiye ekstra destekler şart. Yoksa gıda kriziyle karşı karşıya kalırız” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.