DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2048502-2,11%
Edirne
16°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Gripin’in fiyatı dudak uçuklattı

Gripin’in fiyatı dudak uçuklattı

ABONE OL
16 Aralık 2022 12:44
Gripin’in fiyatı dudak uçuklattı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhurbaşkanı kararı ile ilaç kararnamesinde Şubat ayı beklenmeden erken bir güncelleme yapıldı. Kur güncellemesi birçok ilacın fiyatı ciddi oranda etkilerken, en dikkat çeken ise Ocak ayında 1.64 liraya satılan gripinin yükselen fiyatı oldu. Kur güncellemesinin ilaç yokluğunu giderebileceğini kaydeden Eczacı Şükrü Ciravoğlu, baş ağrısı, diş ağrıları ve soğuk algınlığı için eski dönemlerden beri tercih edilen ve yeni güncellemeyle 14.07 liraya ulaşan gripinin 1 yılda gördüğü zamma dikkat çekti.

“İLAÇLARA YAPILAN 37.7’LİK ZAM, BULUNAMAYAN İLAÇLAR İÇİN ÇÖZÜM OLACAKTIR”

Cumhurbaşkanı kararı ile ilaç fiyatlandırmasının erkene alınmasıyla birlikte güncellenen tarifenin ilaç yokluğunu giderebileceğini dile getiren Eczacı Şükrü Ciravoğlu “Şimdi bir süreden beri piyasada ciddi boyuta ulaşan ilaç yoklukları yaşanmakta idi. Bunun nedeni de ilaç fiyat kararnamesinin güncellenmemesi. Sonuçta burada 7.80 TL üzerinden işlem yapılan Euro değeri üzerinden ilaçlar fiyatlandırılıyordu. Maliyetlerin artması kur farkının artması nedeniyle firmalar bu üretimi karşılayamaz duruma geldi ve birçok ilaçta yokluklar yaşanmaya başladı. Bu 2004 yılında çıkmış olan kararname gereği her yıl Şubat ayında ilaç fiyatları güncelleniyordu. Ancak bu geçen yılın Kasım ayına kadar bir sorun yaratmadan geldi. Fakat bu tarihten sonra kurlardaki çok ciddi artışlar nedeniyle ve arkadan da bunu takip eden dolaylı yoldan üzerine binen maliyet artışları nedeniyle firmalar tarafından karşılanamaz hale geldi. Türk Eczacıları Birliği’nin de ilaç sanayinin de talebi kararnamenin güncellenmesi yolundaydı. Sonuçta Şubat ayını beklemeden Sağlık Bakanlığı aldığı bir kararla bunu güncellemeye karar verdi ve 15 aralık tarihi itibariyle yürürlüğe girmek üzere yüzde 37.7 oranında ortalama bir zam yapıldı ilaçlara. Bu yokluğu zaman içinde azaltacaktır diye düşünüyoruz. Ortalama zam oranı bu. Ancak bazı ilaçlarda farklılıklar olabiliyor bu. Genelde ilaçların özellikleri ve konumuna göre değişiklikler olabiliyor” dedi.

“GRİPİN 1 YILDA 1.64 LİRADAN 14.07 LİRAYA ÇIKARAN ZAM VATANDAŞI ŞAŞKINLIĞA UĞRATTI”

Zamlanan ilaçlarda en dikkat çeken ilacın Gripin olduğunu ve ciddi bir artış yaşadığını değerlendiren Ciravoğlu “Burada dikkat çeken konu Gripin isimli ilacın fiyatındaki sorun olduğu. Çok eskiden beri kullanılan bir ilaç Türkiye’de ağrı kesici ve soğuk algınlığı kırgınlık giderici olarak tanesi 10 liradan satılmaktayken bugüne kadar  15 aralık itibariyle 14 liraya çıktı fiyatı. Kısa sürede peş peşe gelen bu fiyat artışları nedeniyle ciddi bir fark oluştu arada. Halkın tek tek aldığı Gripin’in normalde depolardan satış ambalajı ve ruhsat ambalajı yüzlük kutudur. Bunu hesap ettiğimizde 100 adetlik bir gripin kutusu 1407 liraya geliyor. Bu da çok yüksek bir rakam. Halkın gripine erişimini zorlaştıracağını düşünüyorum. Genelde eskiler kullanır, yaşlılar kullanır. Yani kendini iyi hissetmediği zaman işte bir Gripin içerek rahatlama sağlarlar. Belli kesim kullanıyor genelde. Gripin bu yıl Ocak ayında 1.6 lira, 9 Temmuz’da 3 buçuk liradan satılan gripin işte 14 Aralık’ta 10 liraya çıktı. 15 Aralık’ta da 14 liraya. Bir yıl içinde 1.64 liradan 14 liraya  çıktı. Yani çok ciddi bir fiyat artışı oldu” diye noktaladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.