DOLAR 32,4567 -0.11%
EURO 34,7763 -0.61%
ALTIN 2.440,570,21
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2076241-1,16%
Edirne
18°

PARÇALI BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

Gürkan, su kesintisini anlattı

Gürkan, su kesintisini anlattı

ABONE OL
13 Ocak 2023 11:43
Gürkan, su kesintisini anlattı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Pazar gününden Pazartesi akşamına kadar Edirne’deki 24 mahallenin 18’inde yaşanan su kesintisi ile ilgili Edirne Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi ve Belediye Konservatuarı’nda basın açıklaması düzenledi. Başkan Gürkan, “Bazı siyasetçiler arızanın sadece millet ittifakı belediyelerinde olduğunu düşünüyor. Kendi belediyelerinde olduğunda Allah’tan, muhalefet belediyelerinde olunca beceriksizlik olarak suçlamak akıl yoksunluğu ile olabilir. 24 saatlik bir su kesintisi oldu. Biz bu suyu başka yere dökmedik, taşımadık” diye konuştu.

Kendilerini beceriksizlikle suçlayan iktidar kesimine ihaleyi belediye adına alan ve yaptıran kurumun DSİ olduğunu hatırlatan Başkan Recep Gürkan “Sizin kurumunuzun yaptığı işle bunu mu reva görüyorsunuz Edirne Halkı’na? Siz böyle mi iş yapıyorsunuz? 2023 yılında utanmıyor musunuz böyle iş yapmaya?” şeklinde göndermede bulundu.

“KENDİ BELEDİYELERİ OLUNCA ALLAH’TAN, MUHALEFET OLUNCA BECERİKSİZLİK”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan “8 Ocak Pazar günü başlayan ve 9 Ocak Pazartesi akşamı biten bir su arızamız oldu. Arıza öngörülemeyen, birden ortaya çıkan ve sizin kontrol etmeniz mümkün olmayan problemdir arıza. Hangi partiden olursa olsun hiçbir belediye başkanı özellikle su ile ilgili arıza olsun istemez şehrinde. Ama bu tür arızalarda her şehrin, her yörenin büyük, küçük belediye farketmez hepimizin başına geliyor, gelmeye de devam edecek. Bazı siyasetçiler arızanın sadece CHP’li belediyelerde ya da millet ittifakı belediyelerinde olduğunu düşünüyor. Arıza adres, parti sormuyor. Hakkaniyet ve vicdan dediğimiz duyu maalesef herkeste yok son olayda bir kez daha gördük. Birçok doğal afette geçmişe de bakabiliriz hangi belediyede olursa olsun doğal afetle ilgili eleştirim olmamıştır. Kendi belediyelerinde olunca Allah’tan, muhalefet ya da rakip belediyelerde olunca beceriksizlik olarak suçlamak vicdan ve akıl yoksunluğu ile olabilir. Doğal afetler İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa’da da yaşandı. Doğal afetin beceriyle ilgisi olabilir mi? Arızanın beceriyle ilgisi olabilir mi?” dedi.

“EDİRNE’NİN GÜNLÜK SU İHTİYACI 50 BİN TON”

Arıza olan yerde bulunan boşaltılması uzun süren 4 bin ton suyun boşaltılması ile tamiratın gerçekleştiğini söyleyen Başkan Gürkan, “Edirne’nin bir günlük su ihtiyacı 50 bin ton su. Her gün bu suyu veriyoruz. Kayalıköy’den gelen ana boru hattını Hacıumur köyünün 5 km ilerisinde bir vanamız var su akışını kestik. Bu aradaki mesafede biriken su 4 bin ton. Bunun boşalmasını bekledik. Mevcut içme suyu depolarında şebeke verilmeye devam edildi vatandaş Pazar bunu hiç hissetmedi. Saatler gece saa 01’i gösterdiğinde o 4 bin tonluk su boşaldı. Arkadaşlar çalışmaya başladı ve arızaya ulaşıp tamirata başladılar. 9 Ocak Pazartesi saat 10’a kadar durmadan çalıştılar. Pazartesi saat 10’da tamirat bitti ve vana tekrar açıldı. Paşaçayırı su kuyuları hattında bir arızamız olmadığı için bu süreçte İstasyon, Abdurrahman, Mithatpaşa, Dilaverbey, Talatpaşa mahalleleri etkilenmedi bu kesintiden” dedi.

“VATANDAŞLARA SESLENİYORUM, EVLERDE SU DEPOSU VE HİDROFOR SİZİ KESİNTİSİZ SUYA ULAŞTIRIR”

Apartmanlarda hidrofor ve su deposu olmamasının yarattığı sorun ile artık insanların bu eksikleri gidermesi gerektiğini kaydeden Başkan Gürkan, “Bu süreçte de basın halkla ilişkiler müdürlüğü, sosyal medya, birimiz halkı sürekli bilgilendirdi. Suların kesileceği sular kesildikten sonra arızanın giderildiği, şebekeye suyun verilmeye başlandığı, şebekenin dolmasının zaman alacağı, şeklinde sürekli bilgilendirmeler yapıldı. Tabii asıl olan vatandaşı suyla buluşturmaktır. Ve bu süreçte her arızada olduğu gibi bu süreçte vatandaşın ihtiyacı olan suyu da  sitelere bunu tankerlerle su kanal müdürlüğü ekiplerimiz talep edilen sitelere deposu boşalan sitelere su ulaştırıyorlar. Tankerlerle onların depolarında dolduruyorlar. Edirne’de maalesef şu kültürü yerleştiremedik. Biz 2014 ya da 2015 yılında almış olduğumuz bir meclis kararımız var. 2 kattan fazla olan binalarda mutlaka su deposu ve hidrofor yapılması zorunluluğu var. İmar kanununda da var bu ama 5 katlı binalarımızda da yok. Bazen 8 katlı binalarımızda da yok. Deposu olan evlerin hiçbirisi bu kesintiden hemen hemen etkilenmedi diyebiliriz. Ama deposu olmayan evler, hidroforu olmayan evler doğal olarak kesintinin başlamasıyla beraber anında etkileniyorlar. Vatandaşlarımıza buradan şunu söylemek istiyorum, evinizde hidroforunuz ve deponuz olması sizin kesintisiz suya ulaşmanızı sağlar. Bir elektrik kesintisi olur etkilenirsiniz, bir arzu olur etkilenirsiniz. Artık su deposu olmayan binalara ruhsat vermiyoruz 6-7 yıldır. Bunun çözümü her binada mutlaka bu su deposu ve hidroforu yapılması gerekiyor” dedi.

“24 SAATTE 18 MAHALLENİN SUYU KESİLDİ, 6 MAHALLEDE KESİNTİ YAŞANMADI”

Suların 1 günden fazla kesik olduğu paylaşımlar üzerine verilerin elinde olduğunu dile getiren Gürkan ““8 Ocak’ı 9 Ocak’ı bağlayan gece saat 01’den den itibaren başladığını kabul edersek. 9 Ocak Pazartesi yine 01 yani 24 saatlik bir su kesintisi oldu. Toplamda 24 saat. Tabii buna 4 gündür su verilmiyor yazanlar oldu. 3 gündür su verilmiyor yazanlar oldu. Ama biz bu soruyu başka yere dönmedik. Başka yerde taşımadık. Yani veriler elimizde Edirne’de 24 saate varan 24 mahallemizin 18’inde su kesintisi yaşanırken, 6 tanesinde hiç kesilmedi bir su kesintisi oldu. Tabii az önce bahsettiğim gibi bunu tepki gösterenler oldu. Vatandaşlarımıza hiçbir lafım yok benim. Gayet doğal olarak tepkilerini gösterebilirler, laflarını söyleyebilirler, eleştirebilirler. Arkadaşlarımız zor şartlarda çalışarak arızayı 9 saat gibi çok kısa sürede giderdiler ben belediye emekçilerine teşekkür ediyorum. Edirne Halkı rahat etsin diye soğuk sıcak demeden canla başla çalışıyorlar, çalışmaya devam edecekler” diye belirtti.

“MUHTARIN PAYLAŞIMINI ALARAK BELEDİYEYE BECERİKSİZ İMAJI YARATMAYA ÇALIŞIYORLAR”

Medrese Ali Bey Mahalle Muhtarı Nesrin Çağlar’ın Edirne Belediyesi itfaiye aracıyla mahallelisininim su ihtiyacını giderdiği fotoğraflarını sosyal medya paylaşmasını Ak Parti cephesinden kullananlar olduğunu belirten Bakan Gürkan, “AK Parti İl Başkanı, milletvekili ve bir kısım partilileri. Muhtarımızın bu paylaşımını alarak paylaşım yapıyorlar. ‘Hale bakın, yazıktır, günahtır, 2023 yılında halka reva mı bu’ gibi paylaşımlar yaparak beceriksiz belediye, yapamıyor bu işleri gibi imaj yaratmaya çalışıyorlar” dedi.

“BU PROJEYİ BİZİM ADIMIZA ALAN DSİ, İHALE EDEN DSİ, DENETLEYEN DSİ, UTANMASI GEREKEN KİM?”

Bu projeyi DSİ’nin yaptığını hatırlatarak, kendisine yüklenen siyasetçilere tepki gösteren Başkan Gürkan, “Vantuz borumuz. Patlayan kısım yarılmış zaten. Arkadaşlar bunu kestiler ve tamiratını yaptılar. Bu proje kimin? Bizim adımıza DSİ’nin. Bu projeyi ihale eden kim, DSİ. Yapan kim, DSİ’den ihaleyi alan firma. Bu işi yapımını denetleyen kim, DSİ. Bu boru nedeniyle utanması gereken kim? 2023 yılında Edirne’ye 24 saat su verilmemesinin sorumlusu Edirne Belediyesi mi? Bu işi yapan, yaptıran, denetleyen kurum mu? Belgin Hanım ne yazmış, ‘Burası 2023 yılı Edirne’si. İnsan gördükçe kahroluyor. Bu mudur Edirne Belediyesi’nin hemşerilerine reva gördüğü?’ diye paylaşım yapmış. Bende Belgin Hanım’a soruyorum, sizin kurumunuz tarafından yapılan Edirne Halkı olarak bizim parasını ödediğimiz ve ödemeye devam ettiğimiz, sizin tarafınızdan yapılan iş bu mudur? Sizin kurumunuzun yaptığı işle bunu mu reva görüyorsunuz Edirne Halkı’na? Siz böyle mi iş yapıyorsunuz? 2023 yılında utanmıyor musunuz böyle iş yapmaya? Sayın il başkanı, sayın milletvekili, sayın çalışma arkadaşları. Buradan arkadaşlara son kez söylüyorum, Allah aşkına bir şey söylerken önce vicdanınıza sonra aklınıza getirin olayı. Kimsenin elinde olmayan doğal afet olayları sizin belediyelerinizin de başına gelir. Buralardan siyasetçi çıkmaz. Yanınızdaki bir, iki yalaka sizi alkışlayabilir ama emin olun onlar sizi ilk önce satacak olanlardır. Bütün partilerdeki siyasetçilere söylüyorum. Edirne Belediyesi Edirne Halkına konforlu yaşam sürdürmek için gece gündüz çalışıyor” diye ifade etti

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.