DOLAR 32,3781 0.18%
EURO 35,0251 -0.19%
ALTIN 2.324,890,25
BIST 9.093,640,15%
BITCOIN 2262862-0,61%
Edirne
19°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Hasat zamanı ithalata tepki

Hasat zamanı ithalata tepki

ABONE OL
13 Kasım 2021 22:34
Hasat zamanı ithalata tepki
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kısa bir süre önce buğday tarlalarında hasat başlarken, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) yapacağı buğday ithalatına tepki gösterdi.

CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, sosyal medya hesabından  buğday tarlasından yayınladığı bir video ile TMO’nun arpa ve buğday ithalatını eleştirerek, “Çiftçi tarlada buğday hasat ederken limanlara, tren istasyonlarına buğday yüklü konteynerler gelmeye başladı. TMO buğday alımlarını değil adeta buğday ithalatını yöneten bir kurum haline getirildi” dedi.

İthalatla hiçbir yere varılamayacağını vurgulayan Doç. Dr. Gaytancıoğlu, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin, çiftçilerin bu kara günlerinde yanlarında olması gerektiğini belirtti.

Paraları, Türk çiftçilerinin cebine koymak yerine, başka ülkelerin çiftçilerinin cebine konduğunu belirten Doç. Dr. Gaytancıoğlu, şunları söyledi;

“Buğdaylar hasat edilmeyi bekliyor. Ama Toprak Mahsulleri Ofisi de yine ithalat kararı aldı. 400 bin ton buğday ithalatı yapacağız. Peki 400 bin tonda kalacak mı? Sonrasında ithalat olacak mı? Evet, muhtemelen olacak. Çünkü aynı kararnamede 340 bin tonda arpa ithalatı söz konusu. Arpalarda durum daha da kötü. Çünkü kuraklık arpayı çok etkiledi. AKP Genel Başkanı arpada bin 750 lira fiyat açıkladı. Ama borsada şu anda 2 bin 700 liradan arpa satılıyor. Hatta 3 bin liralara bir çıkış var. Buğday da da durum buna benziyor. Buğday da da Türkiye’de bu sene kuraklıktan dolayı fiyatlar düşük olacak. 2 bin 250 lira açıkladılar. Ama şuanda bile 2 bin 600 – 2 bin 700 liraya buğday satılıyor. Peki ithal ettiğimiz buğdayı kaç paradan alacağız biliyor musunuz? Ben söyleyeyim. En az 2 bin 800 – 2 bin 900 lira başlangıç fiyatı ve daha yukarısı olabilir. Neden mi? Çünkü pandemi de bütün Dünya ülkeleri önlemlerini aldılar bizim dışımızda. Türkiye üreticiyi desteklemiyor. Üreticinin cebine para koymuyor. Dünya’nın en pahalı gübresini bizim üreticimiz alıyor. Ekim alanları gün geçtikçe azaldı. Kuraklıktan da etkilendi üreticimiz. Ve çözümü yine ithalatta arayan bir politika güdülüyor. Bu son derece yanlış. İthalatla bir yere varamayız. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin görevi çiftçiyi desteklemek. Kara günde yanında olmak. Eee bunlar kara günler. İthalatla ne çözüm üretebileceksiniz? İthalatla hiçbir çözüm üretemezsiniz. Sadece günü kurtarırsınız, kaldı ki 0 gümrük vergisiyle hazinemiz de para kazanmıyor. Dolayısıyla tek bir çözüm var, üreticiyi desteklemek. Azalan ekim alanlarında üreticinin sırtına vurarak ‘haydiii devam, üretelim’ diyerek üreticiye desteklemek, teşvik etmek, ama cebine para koymadan bu iş olmaz. Biz parayı başka ülkelerin çiftçilerinin cebine koyuyoruz” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.