DOLAR 32,4656 -0.1%
EURO 34,7964 -0.63%
ALTIN 2.441,350,22
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2074949-1,25%
Edirne
20°

PARÇALI BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Hasatta gümrük vergisi artırılmalı”

“Hasatta gümrük vergisi artırılmalı”

ABONE OL
16 Ağustos 2021 12:17
“Hasatta gümrük vergisi artırılmalı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, ayçiçeği hasat döneminde gümrük vergilerinin arttırılması yönünde bakanlığa çağrı yaptı. Arabacı ayrıca, önümüzdeki hafta hasadına başlanacak ayçiçeği için üreticinin 6 ila 6 buçuk civarında fiyat beklediğini söyledi.

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, önümüzdeki hafta yoğun olarak hasadına başlanması beklenen ayçiçeğine yönelik açıklamalarda bulundu.

Ayçiçeğinin hasat dönemi geldiğini belirten Arabacı, “Belli yerlerde üreticimiz hasadını yapmaya başladı. Önümüzdeki günlerde hasat çoğalmaya başlar. Ayçiçeğindeki son durum bu yıl kış döneminde buğday hasadına kadar güzel yağışlar aldık. Buğday hasadından bugüne kadar çok randımanlı yağışlar almadık. Ayçiçeği tane doldurma döneminde yeterli yağış olmadı. Ama baktığımızda ayçiçeğinin gelişimi güzel. Bu yağışı alsaydık en az 50-60 kilo verimimiz artardı. Bu her yıl 300 kilo ayçiçeği alacağız diye bir şey yok. Yeri geliyor 150 kilo, yeri geliyor 300 kilo alıyoruz. Bu yılki kısmetimiz buymuş diyeceğiz. Şu an baktığımız kadarıyla ayçiçeği kötü demek için çok erken. Hasat başlaması ile verimleri görmemiz gerekiyor. Şu ana kadar çok kötü diyemeyiz. Allah bunları toplamayı kısmet etsin. Önümüzdeki haftanın ortasından sonra hasat başlar yavaş yavaş. Eylül 10’una kadar biter” dedi.

“ÜRETİCİ AYÇİÇEĞİNE 6-6 BUÇUK LİRA FİYAT BEKLİYOR

Bu hasat döneminde kanola fiyatlarının borsa satışlarında 6 ila 6 buçuk civarında seyrettiğini belirten Arabacı, “Geçen yıl son zamanlara baktığımızda 5- 5 buçuk liraya ayçiçeği sattık. Burada beklenti arttı. Girdi maliyetleri günden güne artıyor. Özellikle gübre maliyetindeki artışın önünü kesemedik. Bakanlığımızdan bu konuda ciddi destek bekliyoruz önümüzdeki yıl için. Geçen yıl ile bu yıl arasına baktığımızda buğdaya yüzde 36 fiyat artışı vermişlerdi. Ayçiçeğinde de şu anki maliyetlere baktığımızda hemen hemen o rakamlara tekabül ediyor. Bunu baz aldığımızda 5 buçuğun altına düşmemesi gerektiği düşünüyorum. Üreticimiz kanoladaki fiyatı bekliyor 6-6 buçuk lira. Ama kırk yağında 5 buçuğun altına düşmemesi gerekiyor. Üreticimiz önümüzdeki yıl devamını getirebilmek, ayçiçeğin gübresini, tohumunu, ilacını rahatla alıp ekebilmesi için para kazanması gerekiyor. Özellikle gübre günden güne artıyor, karaborsaya düşecek söylentileri var. Şu anda ciddi sorun yaşamadık ama bu fiyatlardan dolayı üreticimiz eski kullandığı gübreyi kullanamayacak.20 kilo gübre atıyorsa 15’e düşecek. Maliyetler çok yüksek” dedi.

“TOPRAĞIN PH DERECESİNİ DÜZENLEMEMİZ GEREKİYOR”

Toprak analiz tahlilinin önemli olduğunu söyleyen ancak PH derecesinin düzenlenmediği takdirde fazla gübrelemenin önüne geçilemeyeceğini aktaran Arabacı, “Baktığımızda birçok üreticimiz toprak analizi yaptırıyor, yaptırmayan çoğunlukta. Toprak tahlili çok önemli. Ama bizim üreticilerimiz her yıl kendi bünyesinde denemeler yapıyor. Tahlil çok önemli ama üretici de yıllardır bu işi yaptığı için aşağı yukarı ne yapması gerektiğini biliyor. Bizim mühendis arkadaşlarımız daha fazla gübre kullandığımızı daha fazla sulamamamız gerektiğini söylüyor. Ama bizim topraktaki PH derecemiz istenilen seviyede değil. Öncelikle bunu düzene sokmamız gerekiyor. Daha önceki yıllarda bakanlığın Çatak projesi vardı.  Burada tavuk gübresi, cips veriyordu. Toprağın PH’nı düzenleyebilmek için ama bu destekler kesildi. Bu anlamda bakanlığımızın bize destek vermesi gerektiğini düşünüyorum. Biz toprak PH’mızı düzenlemediğimiz sürece fazla gübrelemenin önünü kesemeyiz. Bunu kesebilmek için bakanlığımızın bu desteklere devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Şu an 2 yıldır Çatak projesi bitti Edirne destek alamıyor” dedi

“GÜMRÜK VERGİLERİ HASAT DÖNEMİNDE ARTIRILMALI”

Gümrük vergilerinin sıfırlanması üreticinin hasadını yaptıktan sonra ihtiyaç halinde yapılabileceğini dile getiren Arabacı, “Şu an ayçiçeği hasat dönemi geldi ama hala da yurtdışından sıfır gümrükle ayçiçeği geliyor. Biz üreticiler olarak ürünün değer kazanması, istenilen rakamların oluşması için bu hasat döneminde bu gümrük vergilerinin sıfırlanmasını üreticiler olarak istemiyoruz. İhtiyaç duyulduğu halde biz hasadımızı yaptığımızda ihtiyacımız dahilinde olabilir. Ama hasat döneminde gümrük vergilerini sıfırlamazsak üreticilerimizi mağdur etmemiş oluruz. Burada üreticilerimizde yaptığı emeğin karşılığını alır. Gümrük vergilerine bir artış gelmeli, bizim ürünümüzün ucuz gitmesini engeller inşallah” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.