DOLAR 32,3812 0.19%
EURO 35,0375 -0.17%
ALTIN 2.324,250,22
BIST 9.091,580,13%
BITCOIN 2272281-0,67%
Edirne
24°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

İriş, “Ayçiçek üretimi daha da önemli hale geldi”

İriş, “Ayçiçek üretimi daha da önemli hale geldi”

ABONE OL
16 Nisan 2020 21:16
İriş, “Ayçiçek üretimi daha da önemli hale geldi”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Saadet Partisi il Başkan Yardımcısı, aynı zamanda Edirne Ticaret Borsası yönetim kurulu üyesi Recep İriş son gelişmelerle Ayçiçek üretiminin çok stratejik hale geldiğini ifade ederek konu mutlaka ciddiyetle ele alınmalı, acil eylem planı belirlenmeli ve uygulamaya konmalıdır dedi.

“Teşvikler üretene verilmeli” diyen Recep İriş, tarım bakanlığının Ayçiçek dahil beş ürüne tohum hibe desteği verdiğini, ancak Edirne Tekirdağ ve Kırklareli’nin bu iller arasında yer almadığını ifade etti. İriş  açıklamasında şunları söyledi;

“Oysa ülkemizdeki ayçiçek üretiminin yüzde 40’ını Trakya karşılıyor. Yıllar itibarıyla küçük değişikliler olmakla birlikte toplam üretimin % 14ünü Edirne,  % 17 sini Tekirdağ,%  9 unu Kırklareli gerçekleştirmektedir. Üretimin yarısına yakınını gerçekleştiren Trakya’da destek kapsamına alınmalıdır.

Biz ülke olarak ayçiçeğinde dışa bağımlıyız. İhtiyacımızın üçte ikisini kendimiz üretebiliyoruz. Ayçiçek ithalatı yaptığımız ülkelerin başında gelen Rusya ve Romanya yaşanan gelişmeleri bahane göstererek ayçiçek ihracatını durdurduğunu açıkladılar. Şimdiden yağ ve yem fiyatları artmaya başladı.

“ACİL VE UYGULANABİLİR KARARLAR ALINMALIDIR”

Ayçiçeği ekiminin yapıldığı dönemdeyiz. Yani hızlı hareket etmek zorundayız. İsabetli kararlar alıp üretimin artması için tarım bakanlığına büyük görevler düşüyor. Bunun için başta Trakya Birlik olmak üzere üretici birlikleri, tarım bakanlığı yetkilileri bir araya gelmeli.  Çok acil ve uygulanabilir kararlar almalıdır.

Öncelikle üreticinin maddi sorunları ortadan kaldırılmalıdır. Hala ödenmeyen destekler ödenmeli, ayrıca ayçiçeğinde yıllardır artırılmayan pirim desteği, üretimin yükseltilmesine destek verecek şekilde  yükseltilmelidir. Yağ oranı yüksek, ekilen bölgeye adapte olacak çeşitler belirlenmelidir. Ayçiçeğinde görülen hastalıklara karşı dayanıklı çeşitlerin belirlenmesi çok önemlidir.

Kısaca, Ayçiçek üretimi konusunda bir seferberlik ilan edilerek zaman kaybedilmeden harekete geçilmesi gerekir. Yaşanan olaylar tarımın ve hayvancılığın önemini çok açık bir şekilde ortaya koydu. Ülkelerin kendi kendine yeter hale gelmesi için ciddi bir uyarı verdi. Tüm üretim alanlarında iyi bir planlama ve uygulama bu sıkıntılı süreçlerde mağduriyet yaşanmasına mani olacaktır” dedi.

Haber Merkezi

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.