DOLAR 32,5921 0.32%
EURO 35,0401 0.18%
ALTIN 2.459,400,96
BIST 9.865,211,53%
BITCOIN 20999060,86%
Edirne
16°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

İriş, mesleki eğitime dikkat çekti

İriş, mesleki eğitime dikkat çekti

ABONE OL
2 Eylül 2022 11:05
İriş, mesleki eğitime dikkat çekti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa İriş, meslek okulları ve nitelikli iş gücünün eğitimde çok önemli yer tuttuğunu belirterek, “Ağaç işlerinden, torna tesviyeye, motor ustalığından bilgisayar programcılığına kadar daha birçok iş kolunda, iyi eğitim almış, meleke kazanmış gençlerimize ihtiyaç var” dedi.

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa İriş, partisinin il başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, 12 Eylül’de başlayacak olan 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı’nın, öğrencilere, öğretmenlere, tüm eğitim camiasına ve Türk Milleti’ne, hayırlı ve başarılı bir eğitim-öğretim yılı olmasını diledi.

Partisinin İl Başkanlığı’nda gazetecilerle bir araya gelen İriş, 19 milyona yakın çocuğun ilk, orta ve lise öğrenimine, 9 milyona yakın gencin ise üniversitelerde eğitim göreceği bir yıla gireceğini belirterek; “Nüfusumuzun 3’te 1’ini oluşturan 28 milyon evladımız, eğitim öğretim hayatında olacaklar. Bu rakam, dünyadaki 180 devletin nüfusundan daha fazladır” dedi.

1 milyonu aşkın öğretmen, 180 bini aşan akademisyen hoca ve yardımcı kadrolarla beraber eğitimin büyük bir yapı olduğunu söyleyen İriş, “Böylesine kapsayıcı, herkesi ilgilendiren bir konu olan eğitimin gerek bireysel ve gerekse toplumsal hayatımızda müstesna bir yeri vardır. Eğitim hayatındaki başarılar, hayatımıza olumlu etkiler yapacaktır. Tersi de olumsuz etkiler olarak yansıyacaktır” dedi.

 “MESLEK OKULLARI VE NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ, KALKINMANIN MOTOR GÜCÜ”

Meslek okulları ve nitelikli iş gücünün eğitimde çok önemli yer tuttuğunu belirten İriş; “Ağaç işlerinden, torna tesviyeye, motor ustalığından bilgisayar programcılığına kadar daha birçok iş kolunda, iyi eğitim almış, meleke kazanmış gençlerimize ihtiyaç var. Meslek okulları günün şartlarına uygun olarak geliştirilmeli, iş, sanayi ve diğer üretim alanlarındaki ihtiyaca cevap verecek hale getirilmelidir. Yeni bir farkındalık oluşturulmalı ve teşvik edilmelidir. Unutmayalım, kalkınmanın motor gücü bu kadrolarla güçlenir” dedi.

“SAMİMİ BİR MUHASEBE VE DEĞERLENDİRME YAPTIĞIMIZDA…”

Eğitim hayatındaki başarının tüm alanlara katkı verdiğini söyleyen İriş, şöyle konuştu;

“Yıllardan beri eğitim ve öğretimde, kültürde arzu ettiğimiz ilerlemeyi sağlayamadık. Genç bir nüfusa sahibiz ama medeniyet tasavvurumuzu layıkıyla hayata geçiremiyoruz. Medyamız en modern alt yapıya sahip ama bizim sesimizi yansıtmıyor. Ülkemizde, geçmişten bugüne uygulanan eğitim öğretim sistemi; çocuklarımıza, sadece maddi bilgi yükleme üzerine kuruludur. Dünyadaki hâkim fikrî anlayışın ve fiilî düzenin, sadece ardından giderek, kendimize çok daha iyi bir medeniyet inşa edemeyiz.

“BİZİM HEDEFİMİZ NASIL BİR İNSAN?”

Büyüklerimizin tabiriyle ‘’insan-ı kâmil.’’ Yani her bakımdan olgun, hazımlı, asil, vakur. ‘’Veren el, alan elden üstündür’’ ilkesini hayatına düstur edinen insan. Hayalı, edepli. Atalarımız ne güzel söylemiş; ‘’Edep bir taç imiş nur-u Hüdadan. Giy ol tac-ı emin ol her beladan.’’ Yine Yunus’un dilinden, “Girdim ilim meclisine eyledim kıldım talep; Dediler ilim geride, illa edep illa edep.” Evet, edep tacıyla şereflenmiş, aşırmayı değil, paylaşmayı önceleyen insan. Anne ve babasına bırakın yan bakmayı “öf bile demeyen” insan-ı kâmil. İyi insan.

“EĞİTİMİN AMACI, GAYESİ NEDİR? NASIL OLURSA HEDEFİNE ULAŞABİLİR?”

Eğitimin merkezinde insan vardır. Nasıl bir insan hedefleniyor? Batılıların insan tipi anlayışı ‘homo ekonomikus’tur. Yani, insan kendi menfaatlerini her şeyin üzerinde tutar, hep kendi menfaatlerini önceler.  Bu onların insan tipidir. Böylece Hak anlayışı da çarpık bir şekilde oluşur. Kuvvetliyim, haklıyım. Menfaatim var, haklıyım. Çoğunluğum, haklıyım. Altta kalanın canı çıksın. İmtiyaz sahibiyim. Üstünüm, haklıyım. İşte, batı tipi eğitim ile böyle insan yetişir. Böyle insanların hâkim olduğu dünyada zulüm, kan ve gözyaşı artarak devam eder.  Bundan da saadet dünyası olmaz. Huzur olmaz, barış olmaz.

“MİLLETÇE AYAĞA KALKMADA EĞİTİM, ÖZEL BİR ÖNEME SAHİP”

85 milyon memleket evladını kardeş bilen bir anlayışın mensuplarıyız. Bizler Milli Görüş, sahibiyiz. Olaylara Milli Görüş penceresinden bakıyoruz. Milletimizin derdi bizim derdimizdir. 50 küsür yıldır haykırıyoruz, Önce ahlak ve maneviyat diye. Bunun öneminin anlaşılması için çırpınıyoruz. Derdimiz topyekûn milletçe ayağa kalkma davasıdır. Bu davada da eğitim özel bir öneme sahiptir.

“EĞİTİMİN ANA GAYELERİNDEN BİRİDE, ÇEVRESİNİ VE DÜNYAYI TANIYAN ÖRNEK NESİLLER YETİŞTİRMEK OLMALIDIR”

Yönetme sorumluluğu taşıyanlara sesleniyoruz; Artık lütfen kabul edin. Mevcut eğitim düzeni sınıfta kalmıştır, iflas etmiştir. Artık kendi özümüze, kendi değerlerimize dönmenin zamanı geldi, geçiyor. İyi insan yetiştirmek mecburiyetindeyiz. Müfredat; üretim ve katma değer sağlamalıdır. Binayı değil, insanı öncelemelidir. Haksız rekabeti değil, fazileti öncelemelidir. Sömürüyü değil, paylaşmayı öncelemelidir. Menfaati değil, fedakârlığı esas almalıdır. Çevresini ve dünyayı tanıyan örnek nesiller yetiştirmek, eğitimin ana gayelerinden olmalıdır” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.