DOLAR 32,4675 -0.07%
EURO 34,7362 -0.7%
ALTIN 2.435,21-0,03
BIST 9.894,641,83%
BITCOIN 20793560,92%
Edirne
20°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“İşsizlik sorununun temeli eğitim”

“İşsizlik sorununun temeli eğitim”

ABONE OL
29 Ekim 2021 11:54
“İşsizlik sorununun temeli eğitim”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (EDESOB) Başkanı Kemal Cingöz, Türkiye’deki işsizlik oranın iş beğenilmemesi yönündeki söylemlerinin doğru olmadığını, işsizlik sorununun temelinde eğitim olduğunu belirterek, eğitim politikasında düzenlemeye gidilmesi gerektiğini söyledi.

EDESOB Başkanı Kemal Cingöz, kapanma ve yasakların sona ermesi sonrasında piyasadaki işsizlik ve iş beğenilmemesi gibi söylemlere yönelik açıklamalarda bulundu.

Normalleşme ile beraber yasakların kaldırılıp esnafların tamamen açıldığı süreçte, birçok esnaf çalıştıracak eleman bulamadığını söylüyor. Ancak bazı kesimlerde işsiz olanların iş beğenmediğini dile getirerek tutarsızlık olduğu kanaatinde. Oluşan söylemleri değerlendiren Başkan Cingöz, üniversite okumuş kişilerin amele olarak çalışmak istememesinin iş beğenmeme olmadığı, işsizlik ve işçi bulamama konusunun ise üniversitelerdeki kontenjanlardaki düzenleme ve çıraklık okullarının üstünde çalışılması şeklinde öneride bulundu.

“DEVLET İŞ GÖSTERDİĞİNDE, BEĞENMEYENE YARDIM ETMESİN”

Türkiye’de işsizliğin hat safhada olduğunu ve bunun devletin işsizlere iş göstermesine rağmen çalışmayıp yardım almayı seçenlerle alakalı olduğunu belirten EDESOB Başkanı Kemal Cingöz “Tabi ki insanlar iş beğenmeme gibi bir lüksü var. Şimdi siz üniversiteyi bitirmiş bir insana gel amelelik yap derseniz yapmaz. O zaman amelelik yapacaktı da niye üniversite okudu. Ama Türkiye’de işsizlik yok demekte doğru bir tespit değil. Çünkü takip ediyor herkes her geçen ay işsizlik rakamları biraz daha yukarı doğru tırmanıyor. Bilim adamlarının, istatistik tutan kurumların söylemlerine baktığımızda görüyoruz. TÜİK’i söylemiyorum, TÜİK’in rakamları kesinlikle doğru değil. Çünkü TÜİK’te doğru rakam çıkaran başkanı bir gecede görevden alıyorlar. İşsizlik Türkiye’de hat safhada. Türkiye’nin sıkıntısı da bu. İşsiz sayısı arttıkça hazır bakılan insan sayısı da artıyor. Devlet sosyal yardımlaşma vakfıyla gerekli yardımları yapıyor. Bu da devlete ağır bir yük getiriyor. İş olup da çalışmıyorsa o zaman devlet neden sosyal yardım vakfından o kişilere yardım yapıyor. Git çalış desin. Burada iş var dese, devlet iş gösterse çalışmasın, yardım yapmasın. İş varsa eğer neden bu kadar kişiye destek veriyor devlet? Engelli olanlara, gerçekten ihtiyaç sahiplerine devlet yardım yapmak zorundadır. Sosyal devletin özelliği odur. Ama adam 25 yaşında 30 yaşında taşı sıksa suyunu çıkaracak. O da sosyal yardımlaşmaya gidip üzerinde hiçbir şeyi yok o da yardım alıyor. Örneğin benim 300-500 dönüm toprağım var çocukların üzerine veririm, resmi kayıtlarda da üzerime bir şey gözükmeyince bende giderim yardım almaya” dedi.

“ÜNİVERSİTE MEZUNU AMELİLİK, ÇOBANLIK YAPACAKSA NİYE DİRSEK ÇÜRÜTTÜ”

Türkiye’deki işsizlik oranın iş beğenilmemesi söylemlerinin doğru olmadığını, İŞKUR binalarının önündeki iş için kuyruklarda bekleyenleri işaret eden Kemal Cingöz “Türkiye İşçi Bulma Kurumları’nın önündeki kuyrukları görmüyor musunuz? Madem iş var o insanlar neden o kuyrukta bekliyor. Ankara Ticaret ve Sanayi Odası’nın ‘Türkiye’de işsizlik var ancak eleman arandığında kimse başvurmuyor, başvursa işi beğenmiyor’ açıklaması gerçeği yansıtmıyor. Diğerlerine yaranmak için yapılan bir açıklama. Üniversite mezunlarında işsiz çok. Adam amelelik yapacaksa, çobanlık yapacaksa, garsonluk yapacaksa neden dirsek çürüttü. Belediyede çöp işinde çalışan üniversite mezunları var. Çok çaresiz üniversite mezunları da çaresiz çalışıyor her işte. Ama anasının babasının durumu biraz daha iyi olanlar o işlerde çalışmıyor. Bu gelecekteki aile yapısını da etkiler” dedi.

“MEZUN 500, İSTİHDAM 100 KALANI NEREDE İSTİHDAM EDECEKSİN”

Üniversitelerdeki kontenjanı devletin istihdam edeceği sayıya göre düzenlemesi gerektiğinin altını çizen Başkan Cingöz, “Herkes ara eleman sıkıntısından yakınıyor. Herkes hakim, savcı, doktor, öğretmen, mühendis olmak istese acaba verilen mezuna göre istihdam edilecek kadro var mı yok. Bu sefer bir kısmı boşta kalıyor. O zaman eğitim politikasını değiştirecek devlet. Mesela ben doktor olmak istiyorum beni lise bitiminde sınava tabi tutacak. Devlet diyecek ki ‘senin zekan doktor olmaya yetmiyor, sen şu meslek okulunda okursan senin işin garanti olur’ diyerek meslek okullarına yönlendirmesi gerek. Başka türlü bu işin çözümünü bulamazlar. Parayı veren burada okumasa, Kıbrıs’ta okuyor, Bulgaristan’da okuyor, Amerika’da okuyor. Parası olan okuyor bir şekilde. Sonra geliyor iş yok. Türkiye’nin istihdam edeceği öğretmen sayısı kaç? Örnek 100 mü, sen 500 mezun verirsen nerede bu insanları istihdam edeceksin? O zaman sen 120 mezun vereceksin ki, bu sene 100’ü, diğer seneye de kalan 20’yi istihdam edebilesin. Ama sen bire beş mezun verirsen bu duruma düşülür” dedi.

“TEMEL SORUN EĞİTİM POLİTİKASINDA”

Çıraklık okulunu işaret ederken, üniversite mezunlarının amele gibi çalışmasının anlamsız olduğunu söyleyen Cingöz, “Şu an Türkiye’deki meslek okullarına öğrenci bulunamıyor. Öyle de bir durum var. Çıraklık eğitim merkezleri var. Gidin bakın bakalım kaç kişi var. Herkes masa başı iş istiyor. Ama temel sorun bana göre eğitim politikasında. Türkiye’nin belli bir standardı var. Hakim’e, savcıya, öğretmene, mühendise bu kadar ihtiyaç var. Sen 5-6 kat mezun verirsen nerede istihdam edeceksin. Bu sefer adam diyor ki çobanlık yapacaksam niye öğretmenlik okudum diyor. Ona da hak veriyorum. Yani çoban olacaksa bitirir orta okulu düşer koyunların arkasına. Hiç değilse eğitim için masraf etmez. Bir de özel okullarda insanlar para harcıyor. İşsizlik sorununun temeli eğitim politikasına dokunmak şart” şeklinde sözlerini sonlandırdı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.