DOLAR 32,4758 -0.04%
EURO 34,7564 -0.63%
ALTIN 2.442,420,27
BIST 9.932,912,22%
BITCOIN 20938151,25%
Edirne
20°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kantin fiyatları zamlandı

Kantin fiyatları zamlandı

ABONE OL
27 Eylül 2021 10:48
Kantin fiyatları zamlandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Veli ve Öğrenci Derneği (Veli-Der) okulların yüz yüze eğitime başladığı 3’üncü haftasında öğrencilerin pahalı kantin fiyatları ile karşı karşıya kaldığına dikkat çekerek, kantinlerde satılan ürünlere yüzde 60 zamlandığını ve sorumlunun kantinciler değil önlem almayan yetkililer olduğu ifade edildi.

Koronavirüs salgını nedeniyle yaklaşık 1,5 yıldır kapalı bulunan okullarda yüz yüze eğitim 6 Eylül itibariyle başladı. Okullarda yüz yüze eğitim başladığı 3’üncü haftasında uzun süredir iş yapamayan ve pandemiden olumsuz etkilenen sektörlerin başında gelen kantinciler için Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği 2021-2022 eğitim öğretim yılı kantin ürünleri satış tavan fiyatını belirledi. Buna göre; okul kantinlerinde satılan ürünler yüzde 50 ila 60 arasında zamlandı.

Edirne Veli Der Yönetimi yaptığı açıklamada, kantinlerdeki ürünlerin zamlanmasını eleştirerek, çocukların beslenme konusunda sıkıntılar yaşayacaklarını ifade etti.

Bir velinin tek bir çocuğu için okulda beslenmeye harcayacağı paranın ortalama 450 TL olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Bu parayı, bir asgari ücretliyi bırakın memur bir ailenin bile karşılaması güçtür. Çocuklarımız uzaktan gördükleri bir tas çorbanın kokusuyla karnını doyurmaya mahkum edilmektedir” denildi.

“AMACIMIZ KANTİNCİ ESNAFINI SORUMLU TUTMAK DEĞİLDİR”

Açıklamada, okul kantinlerinde satılan ürünlerin yüzde 60 zamlandığını ve sorumlunun kantinciler değil önlem almayan yetkililer olduğu belirtilen açıklamada, “Okullarımız 3 haftadan beri eğitim öğretime yüz yüze devam etmekte. Uzmanlar bu süreçte Covid -19 salgınında çocuklarımız için nelerin yapılması ve nelere dikkat edilmesi gerektiğinin altını sık sık çizmekteler. Genel olarak aşılamanın yaygınlaştırılması, ek dersliklerin sağlanması, ders saat sürelerinin azaltılması, havalandırmanın önemi, hijyen şartlarının iyileştirilmesi en başta gelenler gibi olsa da diğer önemli bir konu çocukların beslenme ve su ihtiyacıdır. Bir öğrenci ortalama 7-8 saatini okulda geçirmektedir. Yani ara öğün ve öğle yemeğini okulda yemek durumundadır. Bu da günde en az 1 çay ve simit ile 1 ayran ve hamburger anlamına gelir. Bu menünün ne kadar sağlıklı olup olmadığı bir kenara üzerinde durduğumuz asıl önemli husus fiyatların yüksekliğidir. Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği 16. Ağustos 2021 tarihinde okul kantinlerine yeni ücret tarifesi bildirmiştir. Bu tarifeye göre kantinlerdeki ürünlere yüzde 50 ile yüzde 60 arası bir zam yapılmıştır. Buna göre; çay 3 TL, simit 2,5 TL, ayran 2,5 TL, hamburger 10 TL, su 2TL olmuştur. Altını çizmek isteriz ki; amacımız buradaki fiyat artışından kantinci esnafını sorumlu tutmak değildir. Onların salgınla birlikte 1,5 seneden beri ne kadar zor durumda kaldığını da biliyoruz. Okullardaki önlemleri alması gerekenler kantinciler değil yetkililerdir” denildi.

“BİR VELİNİN OKULDA ÇOCUĞU İÇİN HARCAYACAĞİ 450 LİRA MEMUR AİLE İÇİN BİLE GÜÇTÜR”

Açıklamada, asgari ücretle geçinen bir ailenin çocuğunun beslenme masrafından zorlanacağını ve çocukların bir tas çorba kokusu ile karnını doyurmaya mahkum edildiği ifade edilerek, “2021 yılının Asgari ücreti yüzde 21,56 yükselerek 2.825,90 TL olurken, çocuklar yukarıdaki ürünleri en minimum düzeyde tüketseler bile ayda bir velinin tek bir çocuğu için okulda beslenmeye harcayacakları para ortalama 450 TL’dir. Bu parayı, bir asgari ücretliyi bırakın memur bir ailenin bile karşılaması güçtür. Yani çocuklarımız bir çorbanın 10 TL. olduğu devlet okullarında uzaktan gördükleri bir tas çorbanın kokusuyla karnını doyurmaya mahkum edilmektedir. Edirne Veli Der olarak öğretmenlerimizden girdikleri sınıflarda kaç öğrencinin okul kantinlerinden su alıp içebildiklerini gözlemlemelerini istedik sonuç tahminimizden kötüydü; okulda çocuklar su içmiyorlar. Büyük bir çoğunluğu yanlarında getirdikleri 500 ml su ile bütün günü idare ediyor. Eğitimde çocukların fırsat eşitliği su ve beslenmeyle başlar. Özel okullarda su erişilebilir ve ücretsizdir, velinin büyük bir titizlikle incelediği, takibini yaptığı öğlen yemeklerinde çocuk oturur ve doyabildiği kadar yer, hatta küçük yaş gruplarında ara öğün de verilir” şeklinde söylendi.

“OKULLARDA BİR TAS ÇORBA DAĞITIMI NE KADAR ZOR OLABİLİR?”

Okullarda bir tas çorba dağıtımı ve ücretsiz su arıtıcıları ile çocuklara imkanlar sağlanması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, “Hal böyleyken, en azından çocuklarımızın okulda geçirdikleri zamanlarda “parayı veren düdüğü çalar” demeyelim, gözlerimizi başka tarafa çevirip görmemezlikten gelmeyelim. Okullarda bir sandviç ya da bir tas çorba dağıtmak ne kadar zor olabilir? Ya da su arıtıcıları koyup temiz ve ücretsiz suya erişimin maliyeti kaç liradır? Daha da önemlisi okullarda musluktan akan suyun içilebilir olmaması kimin sorumluluğundadır? Sağlıklı ve yeterli beslenme ile erişilebilir ve temiz su her çocuğun hakkıdır. Harcayacak parası olana da parası olmayana da eşit ve güvenli bir okul hayatı sunmak her devlet kurumunun sorumluluğu ve görevidir” denildi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.