DOLAR 32,4697 -0.07%
EURO 34,7415 -0.68%
ALTIN 2.437,270,06
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2062384-0,54%
Edirne
18°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kara günden aydınlığa…

Kara günden aydınlığa…

ABONE OL
26 Kasım 2022 11:26
Kara günden aydınlığa…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’nin Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 100’üncu yıldönümü etkinlikleri Atatürk Anıtı’nda saat 10.00’da Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Cihanoğlu ve STK temsilcilerinin Atatürk Anıtı’na çelenk sunmasıyla başladı. Çeleklerin sunulmasının ardından, saygı duruşu ve İstiklal Marşımız okundu.

Kurtuluş kutlamaları ardından Atatürk Bulvarındaki tören alanında devam etti. Burada şehrin teslim alınmasının canlandırıldı, ardından Türk bayrağı Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık’a teslim edildi. Türk Hava Kuvvetlerine ait 4 F16 jeti de gösteri uçuşu yaparak, törene eşlik etti.

Törende konuşan Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yılını kutlayarak başladığı konuşmasında, “Bir cihan imparatorluğu olan Osmanlı’nın, 92 yıl boyunca ikinci başkentliğini yapmış, lakin Cumhuriyet’ten önce son 93 yılda tam dört kez işgale uğramış olan Edirne, bütün tarihi boyunca Anadolu’yu Balkanlardan ve Avrupa’dan gelecek işgallere, istilalara karşı direnmiş, savunmuş ve korumuştur. Edirne şehri bulunduğu coğrafi konumu, çevresel faktörler ve siyasisi bir merkez olması nedeniyle tüm emperyalistlerin, tüm düşmanların hep gözünün üzerinde olduğu bir şehir olmuştur. Bu özelliği nedeniyle Edirneliler, bütün tarihleri boyunca Fatih’ten bugüne dek adeta bir kalkan görevini görmüş ve Türk yurdu, Türk coğrafyasını savunmak için her an hazır, her an güçlü ve uyanık olmuşlardır” dedi.

Bütün komşular ile dostluk ve iyi niyet ilişkilerimizi geliştirirken, bir taraftan da Milli sınırlarımızı koruma zorunluluğu olduğunu belirten Gürkan, “Bu sınırlar Misak-i Milli ile çizilen ve bedeli kanla ödenen sınırlardır. Türk milletinin bağrından çıkan Türk Silahlı Kuvvetleri, milletimizin onurudur, gururdur. Tıpkı bundan 100 yıl önce ulusal kurtuluş savaşında olduğu gibi. Biz asker bir milletiz. Sadece erkeklerimiz ile değil kadınımızla, kızanımızla, çocuğumuzla, çoluğumuzla bu büyük milletin her bir ferdi bir Mehmet’tir, bir Mehmetçiktir, bir Mustafa Kemal’dir. Bu millet bütün tarihi boyunca içeride ve dışarıda hainlere karşı her zaman görevini yapmış, her zaman bayrağını, dinini, dilini ve vatanını korumuştur. Kuşkusuz ki bu aslı görevi en başta gelen görevidir. Edirne’mizin bu güzel gününde Kurtuluşunun ve sonsuza kadar özgür kalacağı bugünün 100. yılında Cumhuriyetimizi kuran bizi bağımsız ve özgür kılan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve kahraman şehitlerimizi rahmetle, minnetle ve şükranla yad ediyoruz. Ruhları şad olsun” şeklinde konuştu.

GEÇİT TÖRENİ YAPILDI

Başkan Gürkan’ın konuşmanın ardından oda, borsa, sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları ve öğrenciler kortej geçit töreni gerçekleştirdi.

Törene İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, protokol üyeleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.