DOLAR 32,4392 0.16%
EURO 35,4595 0.26%
ALTIN 2.322,730,17
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 22890762,41%
Edirne
19°

AÇIK

05:24

İMSAK'A KALAN SÜRE

Karantina sınıfı 7’ye yükseldi

Karantina sınıfı 7’ye yükseldi

ABONE OL
20 Eylül 2021 10:25
Karantina sınıfı 7’ye yükseldi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Veli ve Öğrenciler Derneği (Veli Der) Başkanı Benay Gürsel, 2021-2022 eğitim öğretim döneminin yüz yüze başlaması ile Türkiye genelinde 611 olmak üzere Edirne’de 7 sınıfın karantinada olduğunu söyledi. Gürsel ayrıca, okullarda güvenlik ve temizlik görevlisinin yetersiz olduğunu belirterek, sınıf mevcut sayılarının seyreltilmesi ve ders saat sürelerinin uzatılması gerektiğini dile getirdi.

Veli Der Edirne Başkanı Benay Gürsel, Yönetim Kurulu ile birlikte okullarda çıkan koronavirüs vakalarına yönelik açıklamada bulundu.

“EDİRNE MERKEZ’DE 7 SINIF KARANTİNA ALTINDA”

2021-2022 eğitim öğretim yılının yüz yüze başlaması ile birlikte Edirne il merkezinde 7 sınıfın karantinada olduğunu belirten Gürsel, “Okullarımızı yüz yüze eğitime açtık bekliyoruz. Her gün hangi okulumuzdan karantina haberi geleceğini bekliyoruz. Okullara gönderdiğimiz çocuklarımızın kendi sınıfından bir arkadaşının pozitif ya da temaslı haberini bekliyoruz. Çocuğumuzda belirti çıkacak mı diye bekliyoruz. Kaygılarımız gittikçe artıyor. Öğrenci Veli Derneği olarak yaptığımız çalışma sonucunda; derneğimize ulaşan bilgilere göre salgının 2. haftasında Türkiye genelinde en az 611 sınıf karantinaya alınmıştır. Bunlardan 6 farklı okuldan 7 sınıf ise Edirne Merkezdedir.  Yeterli önlemlerin alınmadığı koşullarda okulların açık tutulamayacağı herkesin bildiği bir gerçeklikken okulları hiçbir önlem almadan açtınız. Salgında bir kez daha çocuklarımızın, biz velilerin, eğitim emekçilerinin sağlığını riske attınız. Yaşanılan her vakadan, karantinadan sizler sorumlusunuz. Susarak, kamuoyunu bilgilendirmekten kaçarak sorumluluğu okul idarelerine, öğretmenlere ya da velilere yükleyemezsiniz” dedi.

“PANSİYONLU OKULLARDA TEMİZLİK VE GÜVENLİK GÖREVLİSİ YETERSİZ”

Personel yetersizliğine değinen Gürsel, “İŞKUR ve MEB protokolü çerçevesinde Toplum Yararına Program kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı’nda istihdam edilecek temizlik, güvenlik görevlilerinin görevlendirilmeleri her yıl Ekim ayı içerisinde başlatılmakta ve Haziran ayında işten çıkarılmaktadırlar. Takvim salgına rağmen 6 Eylül’den önce başlatılmamıştır. Okulların büyük çoğunluğunda yeterli temizlik, güvenlik görevlisi hala yok. Ekim ayı ile birlikte yapılacak görevlendirmeler de ihtiyacı karşılamayacaktır. Görevlendirilecek eğitim emekçilerinin çalışma usul ve esaslarında temizlik görevlileri 8 derslikten, işlikten sorumludur. Görevlendirme sayıları da bu usul ve esaslar üzerinden belirlenmelidir. Salgında ciddi sağlık riski ile karşı karşıya kalan eğitim emekçileri esnek çalışmaya zorlanamaz. Pansiyonlu okullarda da temizlik görevlisi sayısı yetersiz ve güvenlik görevlisi bulunmamaktadır. Örneğin Edirne Sosyal Bilimler Lisesi’nin yatılı pansiyonunda hem yemek, hem de temizlikten sorumlu yalnızca 2 görevli bulunmaktadır. Öğrenciler odalarını temizlemek zorunda kalmakta, etütler yeterli temizlik görevlisi olmadığı için toplu halde (100 ila 110 arası) yemekhanede yapılmaktadır. Güvenlik görevlisi olmadığı için akşam 20:00’de kapılar kilitlenmekte sabah 06:00’da açılmaktadır. Çocuklarımız sağlık riskinin yanında güvenlik riskiyle de karşı karşıya kalmaktadır” dedi.

“YÜZ YÜZE EĞİTİMDE SINIF MEVCUTLARI SEYRELTİLMELİ”

Sınıf mevcut sayılarının seyreltilmesi ve ders saat sürelerinin uzatılması gerektiğini dile getiren Gürsel, “Pansiyonlarda görev yapan belletmenlerin herhangi bir sağlık sorununda öğrenciyi sağlık merkezine ulaştırma görev ve sorumlulukları vardır. Sağlık merkezinde her türlü tahlil veli iznine tabi tutulmazken PCR testleri ise yapılamamaktadır. Kırkpınar Ağası Alper Yazoğlu Ortaokulu ilimizdeki ilk karantina sınıfıdır. Okulun toplam öğrenci sayısı 1100 olup tek bir sınıfın mevcudu 35-38 arasındadır. Aynı şekilde diğer karantina sınıflarımızın mevcutları da 30 üstüdür. Yüz yüze eğitimin devamını istiyorsak; sınıf mevcutları seyreltilmeli, ek derslik sağlanmalıdır.  Ders saati sayısı, ders süreleri, okulda bulunan süre azaltılmalıdır. Gerekli yerlerde ikili eğitime geçilmelidir. Evde karantina altına alınan sınıflardaki öğrencilerin dışarılarda dolaştığı hatta okulların bahçelerine kadar girdiği haberlerini de almaktayız. HES kodu okullarda güvenlik elemanı olmadığı için sorgulanamamaktadır. Karantina altında bulunan bu öğrencilerin ev kontrolleri hangi kurum tarafından ve nasıl yapılmaktadır? Ya da yapılmakta mıdır? Umuyoruz ki bu sorumluluk da okulların üzerine aktarılmamıştır” dedi.

 “EĞİTİM EMEKÇİLERİ OKULLARDA SAĞLIK SORUNLARI İLE BAŞ BAŞA BIRAKILMIŞTIR”

Okullarda pozitif tanı konulan öğretmen ve öğrencilerin sayısının açıklanması gerektiğini ifade eden Gürsel, “Bir ilimizde Ulaşımla ilgili sağlık, güvenlik sorunları devam ediyor. ETUS’ların sayısı; okul giriş ve çıkış saatlerine ve bölgelerine göre yeniden düzenlenmelidir. Bu Edirne için çok acil çözülmesi gereken bir problemdir. Çocuklarımız dip dibe hiçbir mesafe olmadan toplu taşımayı kullanmaya zorunlu bırakılmaktadır. Okulların açık kaldığı süre boyunca toplu ulaşımın öğrenciler ve öğretmenler için ücretsiz sağlanmalıdır. Aşı, hijyen, havalandırma, fiziki mesafe tüm önlemler bütünlüklü olarak hayata geçirilmelidir. Kantin ve yemekhanelerde maskeler çıkarıldığı için buralardaki güvenlik önlemleri arttırılmalıdır. Bir kez daha altını çiziyoruz ki; salgında çocuklarımız, biz veliler, öğretmenler, okul idareleri, tüm eğitim emekçileri okullarda sağlık riskiyle ve sorunlarla baş başa bırakılmıştır. Şeffaf bilgi hepimizin en temel hakkıdır. MEB; il il, okul okul karantinaya alınan okulları, pozitif tanısı konulan öğrencilerin, eğitim emekçilerinin sayısını açıklamak ve gerekli önlemleri almak zorundadır. Öğrenci Veli Derneği olarak okullarda yaşanılan sorunları kayıt altına almaya, çocuklarımızın eğitim hakkı, toplumun sağlık hakkı için gerekli önlemler alınarak okulların açık tutulması için demokratik haklarımızı sonuna kadar kullanmaya devam edeceğiz” şeklinde sözlerini sonlandırdı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.