DOLAR 32,4770 -0.09%
EURO 34,8140 -0.56%
ALTIN 2.441,790,24
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2079202-0,81%
Edirne
18°

PARÇALI BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kent Konseyi suya dikkat çekti

Kent Konseyi suya dikkat çekti

ABONE OL
23 Mart 2022 11:35
Kent Konseyi suya dikkat çekti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Kent Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Asuman Yılmaz, suyun önemine ve gelecekte yaşanabilecek su sıkıntıları konusuna dikkat çekerek, yanlış politikalar sonucunda gerçekleşen iklim değişikliklerinin yeraltı su kaynaklarını tehlikeye attığını söyledi.

Edirne Kent Konseyi 22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle suyun önemine ve gelecekte yaşanabilecek su sıkıntıları konusunda basın açıklaması düzenlendi.

“DÜNYA SU GÜNÜ”

Edirne Kent Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Asuman Yılmaz, Dünya’daki canlı yaşamının en temel öğelerinden birinin su olduğuna dikkat çekerek, “Günümüzde küresel ısınma ile çevre kirliliği gibi faktörlerden dolayı temiz su kaynaklarına ulaşmak gittikçe zorlaşmaktadır.  Su, insan yaşamı için vazgeçilmezdir. Dünya Sağlık Örgütü’nce 1978 yılında Kazakistan’ın başkenti Alma-Ata’da açıklanan Temel Sağlık Hizmetleri Bildirgesi’nde her insanın temiz ve sağlıklı suya ulaşım hakkı, aynı zamanda devletlerin sunacakları olmazsa olmaz sağlık hizmetlerinden de birisi olarak kabul edilmiştir. Temiz ve sağlıklı suya ulaşımın zorlaşması aynı zamanda çok ciddi bir kamu sağlığı problemidir” dedi.

“SU YÜZÜNDEN SAVAŞLAR VE DÜZENSİZ SU SU KITLIĞI OLASILIKLARI”

Yanlış politikalar sonucunda gerçekleşen iklim değişikliklerinin yeraltı su kaynaklarını tehlikeye attığının altını çizen Yılmaz “Yanlış politikalar sonucunda gün geçtikçe etkisini arttıran iklim değişiklikleri yeraltı su kaynaklarını da tehlikeye atmaktadır. Böylesine değerli bir kaynağın yok olmaması ve dünyadaki canlı yaşamının tehlikeye atılmaması için öncelikle sanayileşme politikalarımızın ekoloji kurallarına uygunluğu yanında toplumun da bir an önce yeraltı başta olmak üzere su kaynaklarını koruma konusunda bilinçlenmesi olmazsa olmaz olarak görülmektedir. Su, tüm canlıların varlığını sürdürmesinde gerekli olan bir maddedir. Bu nedenle tüm canlıların suya ulaşmak doğal hakları olduğu gibi aynı zamanda temel bir insan hakkıdır. Suyun başta insanlar olmak üzere tüm canlılara ulaşılabilir olmasını sağlamak ise devletlerin öncülüğünde tüm insanlığın görevidir” dedi.

“TARIMSAL ALANLARIN 50 YIL İÇİNDE ÇÖLLEŞECEĞİ UYARILARI”

İklim krizi, savaşlar, pandemi, ekonomik kriz gibi hayatı derinden etkileyen durumların su ile gıdaya erişimde sorunlar yaratmakta olduğunu belirten Yılmaz, “Bu sorunların sonucundan da en çok yoksul kesimler etkilenmektedir. Giderek artan gıdaya ve suya erişim güçlüğü, aynı zamanda düzensiz göçlere de neden olmaktadır. Ortadoğu’dan, Afrika’dan ülkemize ve buradan da Avrupa’ya yönelik artan ve artmaya devam edeceği görülen göçler bunun somut örnekleri olarak önümüzde durmaktadır. Yanlış politikalar sonucunda bölgemizin yeraltı suları da her gün daha da derinlere inmektedir. Bunun en önemli sebebinin de; başlıca su kaynağı havzası olan Istranca Dağları’nın eteklerinde taş, kalker ocakları açılması gibi bu bölgede doğal ekosisteme zarar verici yatırımlar olduğu açıkça görülmektedir. Su kaynaklarımızın üzerindeki yanlış projelerin yanında bölge su kaynaklarının doğallığını zorlayarak megakent İstanbul’a taşınması da büyük yanlışlıklar zincirinin bir parçası olarak durmaktadır. Bilim insanlarının uyarılarına göre bu hataların sonucu olarak havzamızdaki tarımsal alanların 50 yıl içerisinde çölleşeceği uyarısı da yapılmaktadır” dedi.

“SUYUN ULAŞIMI VE İDARELİ KULLANIMI KAMU İDARECİLERİNİN ÖNEMLİ GÖREVİDİR”

En büyük zenginliğimiz ve yaşam kaynağımız olan suyun tüm canlıların ortak malı olduğunu ve ticari meta olarak değerlendirilmesinin düşünülemeyeceğini belirten Yılmaz, “Bu nedenle kamu kurumlarının suya bu pencereden bakması ve suyu ticari bir üründen ziyade hava gibi bir yaşam kaynağı olarak düşünmesi zorunlu bulunmaktadır. Biz Edirne Kent Konseyi olarak Dünya Su Günü’nde kamu kurumlarımıza görevlerinin önemini ve yapmaları gerekenleri anımsatırken kentin paydaşlarının da suyun değerini bilmelerini ve tasarruflu kullanmalarını anımsatmak isteriz. Bilmeliyiz ki su olmazsa yaşam olmaz ve yaşayabilmemiz için gerekli olan su her geçen gün azalmaktadır” dedi.

“KENTLİLERİMİZİ BU KONUDA EDİRNE KENT KONSEYİ’NE BEKLİYORUZ”

Edirne Kent Konseyi Başkanı Nihat Çolak da “Kentliler olarak bizimde sivil toplum örgütlerininde yapması gerekenler var. Suyla ilgili farkındalık etkinlikleri yapmamız gerekiyor.  Gerekli tasarruf önlemlerini hep beraber çalışacağımız etkinlikler yapmamız gerekir. Bu konuyla ilgili tüm kentlilerimizi Edirne Kent Konseyi’ne bekliyoruz” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.