DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20779721,34%
Edirne
18°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Keşan Belediye Meclisi toplandı

Keşan Belediye Meclisi toplandı

ABONE OL
6 Ekim 2023 12:21
Keşan Belediye Meclisi toplandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Keşan Belediyesi Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı dün gerçekleştirildi.

Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu başkanlığında gerçekleştirilen toplantı; saat 15.00’te başladı ve Keşan Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda yapıldı.

Toplantıda CHP’li Belediye Meclisi üye Erhan Engin mazereti nedeniyle izinli sayıldı.

“HALKIN SEÇTİKLERİ KİŞİLERİZ”

Toplantı öncesinde bir restaurantta kendisine karşı yapılan sözlü saldırıyla açıklamada bulunan Helvacıoğlu, “Keşan Belediye Başkanlığı makamını ilgilendiren, akşamı yemeği sırasında bir saldırı söz konusu oldu. Bu şahsımla ilgili değil, Keşan Belediye makamıyla ilgilidir. Bu nedenle meclisi bilgilendirmek istedim. Meclisteki tüm grup başkanları ve meclis üyeleri geçmiş olsun dileklerini iletti. Her birine teşekkür ederim. Bunu reklam ya da olayın büyütülmesi için değil, olayın Belediye Başkanlığı makamına yapıldığı için söyledim. Bu kime yapılırsa yapılsın, insanlık dışı olduğunu belirtmek isterim. Bundan sonra da her birimiz için bu saldırıların tekrarlanmamasını umuyorum. Bu makamın her zaman riski, stresi var. Bunu bilerek bu yola çıktık. Her insanın bir eceli vardır. Herkes kaderini yaşar, ecelini bekler. Hiçbir şeyden korkumuz yok. Yolumuza çalışmayla, hevesle devam edeceğiz. Halkın seçtikleri kişileriz. 3 kuruşluk işlere pabuç bırakacak makamlar değiliz. Konu hukuka havale edilmiştir.”  dedi.

Toplantıda ilk olarak; Cumhuriyet Meydanı isminin 100. Yıl Cumhuriyet Meydanı olarak değiştirilmesi ile ilgili komisyon raporunun görüşülmesi, atıklar ile ilgili olarak firmaların depolama sahalarından çıkacak sızıntı sularının Keşan Belediyesi’ne ait atık su arıtma tesisine kabul edilerek bertaraf edilmesine ilişkin protokol düzenlenmesi için yetki verilmesi, müdürlükler arası ödenek aktarımı, Keşan Gıda OSB ile ilgili sermaye aktarımı ve CHP’li Meclis Üyesi Alaattin Öztürk’ün ticaret merkezi konulu önergesi gündeme ilave edildi.

Daha sonra gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi.

Toplantıda ilk olarak, “Mülkiyeti Belediyemize ait olan Aşağı Zaferiye Mahallesi, 1596 ada 1 parselde kayıtlı 5769m2 taşınmaz ile ilgili olarak vatandaş tarafından Belediyemize gelen talepte; Belediyemize ait bu taşınmazın satın alma isteğinin olduğu, kendisi tarafından satın alınması halinde İlçemize huzurevi kazandırmak istediğini belirterek Belediyemize ait taşınmazı ihale usulü ile satışın yapılmasını talep etmektedir. Mülkiyeti Belediyemize ait olan 1596 ada 1 parselde kayıtlı taşınmazın 2886 sayılı Devlet İhale Kanununa göre ihale usulü satılması yetkisinin Belediye Encümenine verilmesinin Meclis tarafından görüşülmesidir.” maddesi görüşüldü.

“KEŞAN’A BİR HUZUREVİ İHTİYACI OLDUĞU AŞİKARDIR”

Konuyla ilgili söz alan Helvacıoğlu, “Bu madde 2’nci defa geliyor. Daha önce olumsuz sonuçlandı. Yatırımcı tarafından tekrar bize dilekçe geldi. Meriç’e huzurevi yapmış. Uzunköprü’de 2 tane Huzurevi olduğu için orada yapılması rantabl değil diye Keşan’da yapmak istemiş. Orta vadede 250 kişi, kısa vadede 100 kişilik huzurevi yapmak istediğini ve 40 kişinin istihdam edileceğini belirtti. Tabi söz konusu yeri onun alacağını da kimse garanti edemez. Yatırımcı, protokol yapmak kaydıyla bizden yer talep etti. Keşan Belediyesi’nin Yeni Mahalle’de huzurevi yapacak devlet arazisinin dışında hiçbir arazisi yoktur. Bu konuyu Meclise getirmem doğal. Çünkü Keşan’a bir huzurevi ihtiyacı olduğu aşikardır. Bu çalışma Meclisimizin takdirinde. Edirne’de yaşlılık oranı 5 yıl sonra yüzde 28’lere yükselecektir. Devlette, yatırımcı da yapsın. Bu özel değil, devlet destekli bir huzurevidir. Hangi yatırımcıyı getirirseniz getrin 100 kişilik yatırıma, 40 kişinin istihdam edilecek başka bir yatırım yoktur diye düşünüyorum. Keşan’a huzurevi kazandırmak istiyorsak belediye elini taşın altına koymalı. Cumhur İttifakı yapmasın demek için olumsuz görüş verirsek bunu Keşan halkı takdir edecektir. Bu devirde yatırımcı bulmak kolay değil. Takdir meclisimizin. Söz konusu yer konut alanı, huzurevine dönüştürmek belediyenin işi. Yapmazsa değişiklik yapmayız, konut alanında bırakırız.” dedi.

“KEŞAN ADINA DOĞRU KARAR VERİN”

Grup sözcülerinin görüş bildirmesinin ardından yeniden söz alan Helvacıoğlu, “Keşan’a huzurevi yaptırıyor musunuz yaptırmıyor musunuz? Ama özel yapılır ama devlet eliyle. Buna bakmayın. Yaşlılarımızı düşünün, siyaset yapıyorsunuz. CHP olarak başarıyı gölgelemek istiyorsunuz. Daire olacağına, huzurevi olsun. Devlet için, insan için çalışıyorlar, 40 kişi istihdam edecekler. Keşan adına doğru karar verin. Belediye emlakçı değil diyorsunuz, 94 mülk satmışsınız. Huzurevi yapmak üzere bir fırsat yakaladık.”

Daha sonra yapılan oylamada madde oy çokluğu ile reddedildi.

“55 MECLİS TOPLANTISI YAPIYORUZ, 36 TOPLANTIMIZDA HİBE KARAR ALMIŞIZ”

Toplantı; “İller Bankası A.Ş. tarafından tahsis edilen ‘Erikli Sahili İçmesuyu Terfi ve Şehir şebeke Hattı Yapım İşi Kapsamında Bozulan Yolların Tamiratının Yapılması ve Yalı Caddesinin Yeniden Düzenlenmesi İşi’ için düzenlenen 5 No.lu Hakedişin 2.000.000,00TL (İkimilyon TL)’lik kısmının hibe olarak kabulünün Meclis tarafından görüşülmesi” ile sürdü.

Madde ile ilgili bilgilendiren Mustafa Helvacıoğlu, “Erikli sahilimizde bozulan yolların yapımı için 2 milyon hibe geldi. Takım elbise diyoruz. 55 meclis toplantısı yapıyoruz, 36 toplantımızda hibe karar almışız. Bunun altını çiziyorum. Keşan Belediye tarihinde yok, Trakya’da da başka belediye yok. 36 kez hibe kararı almışız. İşte takım elbisenin faydası. Hizmet için 2.80 yattığımın belirtesi. Huzurevini de ticaret merkezini de yapacağız.” şeklinde konuştu.

Yapılan oylamada madde oy birliği ile kabul edildi.

Daha sonra görüşülen, mülkiyeti Keşan Belediyesi’ne ait Yukarı Zaferiye Mahallesi 1900 ada 1-2-3-4-5 parselde kayıtlı imar planlarındaki Şehitlik Parkı’nın belediye tarafından hazırlanmış proje kapsamında yapımı koşuluyla 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu çerçevesinde 10 yıla kadar kiralama ihalesine çıkartılması yetkisinin Belediye Encümenine verilmesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 08 Nisan 2020 tarih ve 31093 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik gereği, Keşan Belediyesi’nin D13 gurubunda değerlendirilmiş olup, ilgili yönetmeliğin 11. maddesi hazırlanan 8500 unvan kodlu 1 adet 5 dereceli mühendis kadrosu yerine 1 adet 3 dereceli mühendis kadrosu, 8500 unvan kodlu 1 adet 5 dereceli mühendis kadrosu yerine ise 4 dereceli mühendis kadrosu alınarak kadro değişikliklerinin yapılması hususları oy birliği ile kabul edildi.

Toplantının devamında; S.S.25 No.lu Keşan Şehiriçi Minibüsçüleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi, S.S.99 No.lu İzzetiye Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi ve S.S.129 No.lu Paşayiğit Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi’nin ücret tarifelerine zam talebi ile ilgili komisyon raporları görüşülerek karara bağlandı.

Ayrı ayrı yapılan oylamalarda, komisyon raporu doğrultusunda; S.S.25 No.lu Keşan Şehiriçi Minibüsçüleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi ücret tarifesi sivil 10 TL’den 14 TL, öğrenci 7,5 TL’den 9 TL, S.S.99 No.lu İzzetiye Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi ücret tarifesi sivil 10 TL’den 14 TL, öğrenci 7,5 TL’den 9 TL, S.S.129 No.lu Paşayiğit Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi ücret tarifesi sivil 17 TL’den 22 TL, öğrenci 12 TL’den 15 TL olarak oy birliği ile güncellendi.

Daha sonra ele alınan İspat Cami Mahallesi Trafik sokağın içkili yerler bölgesine alınması talebi komisyon raporu doğrultusunda oy birliği ile reddedilirken, Engelsiz Yaşam Merkezi’nin park olan fonksiyonunun sosyal tesis olarak değiştirilmesi amaçlı plan değişikliği talebi İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edildi.

Toplantının devamında İmar ve Bayındırlık Komisyonu raporu doğrultusunda;  İspat Cami Mahallesi, Beğendik Caddesi’nde zemin katlarda bulunan mevcut iş yerlerinin teşekkül kabul edilerek, oy birliği ile yol boyu ticaret alanı olarak belirlendi.

İzzetiye Mahallesi, 111 ada, 41 numaralı parsel ile İzzetiye Mahallesi, 121 ada, 33 numaralı parselin plan değişikliği talebi ise İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edildi.

“CUMHURİYET HALK PARTİLİLER 100. YILI İSTEMEMESİNİ ANLAMADIM”

Toplantı; Cumhuriyet Meydanı’nın isminin  “100. Yıl Cumhuriyet Meydanı” olarak değiştirilmesi konulu maddenin görüşülmesiyle sürdü.

Maddeyle ilgili söz alan Mustafa Helvacıoğlu, komisyonda görüşülen bahse konu maddede, CHP’li komisyon üyelerinin olumsuz oy kullandığını ifade ederek, “Cumhuriyetimizin 100. yılını 1 hafta içerisinde 100 etkinlik ile kutlayacağız. Her kurum bir etkinlik yapacak. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bize miras bıraktığı Cumhuriyet’imizin 100. yılını kutlayacağız. Nasıl 100. Yıl Pasajı ismi konmuş, Edirne Belediyesi de 100. yıl ismini kullandı. Biz de var olanın üzerine güçlendirmek için 100. Yıl Cumhuriyet Meydanı adını koyma fikrini ortaya koyduk. Komisyonumuz kabul etmiş. Ancak Cumhuriyet Halk Partililerin 100. yılı istememesini anlamadım. Buna gerek yoktu. Adres değişikliği olacakmış. Meydanlarda adres değişmez. Meydana posta göndermiyoruz ki. Bir anlam ifade ediyor,  tarihi bir iş yapalım dedik. Böyle bir şey olmamalıydı. Kabul edenlere teşekkür ediyorum. Kabul etmeyenlerin fikirlerine saygı duyuyorum. Cumhuriyet Meydanımızın hayırlım olmasını diliyorum. Bu; Devlet, TOKİ yaptı, biz yaptık meselesi değil. Buna gölge düşürmenin anlamı yok. Değişiklik yapmıyoruz, ekleme yapıyoruz. 100. yılı ifade ediyoruz. 100. yıla adım atıyoruz. Cumhuriyeti daha da güçlendirmek için yola çıkıyorum.” diye söyledi.

“100. YILDAN MI RAHATSIZSINIZ?”

Grup sözcülerinin görüş bildirmesinin ardından yeniden söz alan Helvacıoğlu, “Biz istedik diye mi yine hayır diyorsunuz? Anlamadım. Cumhuriyetin kimin daha çok sevdiğini halkımız bilsin. Kendinize kılıf aramayın. Buna neden ‘Evet’ demediniz? ‘Cumhuriyeti biz kurduk’ diyemezsiniz. Biz sanki başka bir ülkeden geldik. Cumhuriyeti sen kurmadın. Cumhuriyeti Ulu Önder Atatürk kurdu. Hayır demek için her şeyi yapıyorsunuz. Hayırlara Atatürk’ü bile kullanıyorsunuz. Eski Gelibolu Caddesi’ni Uğur Mumcu yapmışsınız. 6 ay boyunca getireceğim. 100. yıldan mı rahatsızsınız? Gurur duyun.”

Daha sonra yapılan oyalamada; 5393 sayılı Belediye Kanununun 81. maddesinde yer alan “Cadde, sokak, meydan, park, tesis ve benzerlerine ad verilmesi ve beldeyi tanıtıcı amblem, flama ve benzerlerinin tespitine ilişkin kararlarda; belediye meclisinin üye tam sayısının salt çoğunluğu, bunların değiştirilmesine ilişkin kararlarda ise meclis üye tam sayısının üçte iki çoğunluğunun kararı aranır.” ifadesi doğrultusunda, oylamada 3’te 2 çoğunluk sağlanamadığı için komisyon kararı reddedildi.

Toplantının devamında atıklar ile ilgili firmalardan çıkacak sızıntı sularının bertaraf edilmesi için protokol düzenlenmesi ve bu suların bertaraf ücretinin belirlenerek tarifelere eklenmesiyle ilgili madde; detaylı bilgi alınarak karar verilmesi için bir sonraki meclise ertelendi.

Balcı’nın, ödenek aktarımı ile Keşan Gıda İhtisas OSB’ye, Keşan Belediyesi’nin 2 hisse için 200 bin TL aktarmasıyla ilgili önergelileri, Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi.

“ÖN AYAK OLMAMIZ LAZIM”

Son olarak, Aladdin Öztürk’ün “Ticaret Merkezi” ile ilgili soru önergesine cevap veren Mustafa Helvacıoğlu, “Ticaret merkezi Keşan’a çok ihtiyaç. Siteler her zaman iyidir ama yetmiyor. Keşan’ın 100-50 dönüm büyüklüğünde yerleri yok. Belediyenin bir yeri var. Onu meclise getireceğim. Görüşmeler devam ediyor. Belediye ve kamuoyuna sunacağız. 120 işyeri kapasiteli bir alan. Bu dönemde dükkana çok ihtiyaç var. Bizim ön ayak olmamız lazım. Ben kazancı bırakıp geldim. Bir kişi bir leke getirirse burada istifa etmem intihar ederim. Bu işler akçeli işler ama bir ticaret merkezi ihtiyacı varsa, Keşan Belediyesi eliyle de olsa yapılmalıdır. Önümüzdeki meclislere getireceğim.” dedi.

Toplantı sonunda, Kasım ayı meclisinin 2 Kasım 2023 Perşembe günü yapılması kararlaştırıldı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.