DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2054533-1,79%
Edirne
21°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Keşan Belediyesi, “Kömür” konusunda uyardı

Keşan Belediyesi, “Kömür” konusunda uyardı

ABONE OL
30 Kasım 2021 20:42
Keşan Belediyesi, “Kömür” konusunda uyardı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Keşan Belediyesi Çevre Kontrol ve Koruma Müdürü Arzu Kirezli, 30 Kasım 2021 Salı günü yaptığı açıklamada, kış mevsiminde kullanılacak katı yakıt ile ilgili kıstaslar ile katı yakıt satıcılarının ve tüketicilerin dikkat etmesi kurallar hakkında bilgi verdi.

Arzu Kirezli, kömür konusunda Edirne Valiliği tarafından belirlenen kıstaslara uyulması gerektiğinin altını çizdi.

Edirne Valiliği tarafından 03.08.2021 tarihli ve 100 sayılı İl Mahalli Çevre Kurulu Kararları gereği, Keşan’da 2021-2022 kış döneminde kullanılabilecek katı yakıtlar ile ilgili satıcıların ve tüketicilerin uyması gereken kuralların bulunduğunu belirten Kirezli, “İlçemizde ısınma amaçlı kullanılabilecek yerli kömür özellikleri; toplam kükürt (kuru bazda) en fazla %1,6 , alt ısıl değer (kuru bazda) en az 5800 Kcal/Kg(-200 tolerans), toplam nem (orijinal) en çok %21, kül (kuru bazda) en çok %21, boyut (satışa sunulan) 18-150 mm (18 mm altı ve 150 mm üstü için en çok %10 tolerans) olmalıdır. İlçemiz sınırları içerisinde Isınma amaçlı kullanılacak ithal kömür özellikleri ise; toplam kükürt (kuru bazda) en çok % 0,9 ( % + 0,1 tolerans), alt ısıl değer (kuru bazda) 6400 Kcal/Kg (-200 tolerans), uçucu madde (kuru bazda) %12-31 (+2 tolerans), toplam nem (orijinal) en çok %10, kül (kuru bazda) en çok %16 (+2 tolerans), boyut (satışa sunulan) 18-150 mm (en çok +/- %10 tolerans) olmalıdır. Isınma amacıyla yakılması yasak maddeler; petrol koku, kullanılmış mineral yağ, otomobil lastiği, plastik parçaları, lastik, tezek, katı atıklar ve tekstil atıkları, kablolar, ıslak odun, boyalı odun, plastikler, ev eşyaları ve yemek atıkları gibi evsel atıklar, tıbbi atıklar, asfalt ve asfalt ürünleri, boya ve boya ürünleri ile fuel-oil kaplarının ısınma amacıyla yakılması yasaktır.” dedi.

Açıklamasının devamında katı yakıt satışı yapanların dikkat etmesi gereken hususlar hakkında bilgi veren Arzu Kirezli, sözlerini şöyle sürdürdü: “Katı Yakıt Satıcılarının Dikkat Etmesi Gereken Hususlar; Katı Yakıt Satıcıları, yalnızca Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nden izinli kömür üreticisi veya ithalatçıların torba kömürlerinin satışını yapacak ve kontrol noktasında kontrol edilmeden geçen kömürü kabul etmeyecektir. Katı Yakıt Satıcıları Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nden alınan güncel tarihli satış izin belgelerini aldıktan sonra bir nüshasını Belediye Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’ne vermeleri gerekmektedir. Katı Yakıt Satıcıları kömürlere ait fatura, irsaliye, kantar fişi, kömür kontrol noktasından onaylanmış uygunluk izin belgesi ve satış izin belgesinin bir örneğini tüketicilere verecektir. İşyeri veya depo mahallinde torbalama yapılmayacak ve açık kömür bulundurulmayacaktır. İşyeri veya depodan tüketiciye sattığı kömürlerden numune alınması işlemlerinde denetim elemanlarına gerekli imkan sağlanacaktır.”

Açıklamasının sonunda kömür alımlarında vatandaşların dikkat etmesi gereken hususlara değinen Kirezli, sözlerini şöyle tamamladı: “Site yöneticileri ve tüketiciler yukarıda özellikleri belirtilen ve Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından izin verilerek belgelendirilen yakıtları kullanabileceklerdir. İzin verilenlerin dışında yakıt bulundurmak ve kullanmak yasaktır.  Tüketiciler, kömür satıcılarından uygunluk izin belgesi, sevk irsaliyesi, fatura/perakende satış fişi almak ve denetleme esnasında görevlilere ibraz etmekle yükümlüdür. Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden güncel tarihli olarak alınan satış izin belgelerinin bir nüshası Belediyemiz Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’ne teslim edilmelidir. Tarafımıza verilen satış isin belgeleri Belediyemizin sayfasında yayınlanmaktadır. Kömür alımı yapacak olan vatandaşlar Belediyemizin sayfasından izinli kömür firmalarına bakabilir veya Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğümüzden bilgi alabilirler.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.