DOLAR 32,4802 -0.04%
EURO 34,7644 -0.65%
ALTIN 2.440,420,19
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2065143-1,03%
Edirne
18°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kılıçcıgil, “Eczacılar kaderine terk edildi”

Kılıçcıgil, “Eczacılar kaderine terk edildi”

ABONE OL
16 Mayıs 2022 10:56
Kılıçcıgil, “Eczacılar kaderine terk edildi”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bilimsel Eczacılığın 183’üncü yıldönümü Edirne’de kutlandı. Törende konuşan Edirne Eczacı Odası Başkanı Gürkan Kılıçcıgil, Eczacıların çözülmesi gereken sorunlar dağ gibi biriktiğini, eczacılarına adeta kaderlerine terk edildiğini belirterek, “Farklı sektörlere yönelik teşvik ve iyileştirmeler hayata geçirilirken, eczacılar tam 13 yıldır revize edilmeyen ilaç fiyat kararnamesinin güncellenmesini beklemektedir” dedi.

Edirne Eczacı Odası ve Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, 14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü’nü Atatürk Anıtı’nda düzenlenen çelenk töreni ile kutladı. Anıta sunulan çelengin ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Törene Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gülay Şeren, Edirne Eczacı Odası Başkanı Ecz. Gürkan Kılıçcıgil, Edirne Eczacı Odası Yönetimi ve Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencileri katılım gösterdi.

“SORUNLAR DAĞ GİBİ BİRİKMİŞ, ECZACILAR KADERİNE TERK EDİLMİŞTİR”

Burada açıklamada bulunan Edirne Eczacı Odası Başkanı Gürkan Kılıçcıgil, pandemide eczacıların sağlık sisteminin sürekliliğinin sağlanmasında ve acil durumlara müdahalede çok önemli bir rol oynamakta olduğunun bir kez daha görüldüğünü belirterek, “Eczaneler, bu pandemi sürecinde sağlık hizmet sunumu çerçevelerini adeta yeniden yapılandırmışlardır. Ancak görev ve sorumlulukları itibariyle üzerlerine titrenmesi ve adeta gözbebeği gibi korunması gereken eczacıların, son yıllarda giderek artan sayıda sorunla baş başa bırakıldığını üzülerek görmekteyiz. Çözülmesi gereken sorunlar dağ gibi birikmiş, eczacılar adeta kaderlerine terk edilmişlerdir. Günün ekonomik şartlarında farklı sektörlere yönelik teşvik ve iyileştirmeler hayata geçirilirken, eczacılar tam 13 yıldır revize edilmeyen ilaç fiyat kararnamesinin güncellenmesini beklemektedir. Eczacıların bu talebi, haklı bir talep olmanın ötesinde artık ekonomik anlamda da bir zorunluluktur. Bir kez daha vurguluyoruz ki 2009 yılından bu yana güncellenmeyen, mevcut koşullara hiçbir şekilde uyum sağlamayan ilaç fiyat kararnamesi acilen güncellenmelidir. Çünkü eczanelerimizin artık mevcut ekonomik koşullarda ayakta kalma gücü tükenmiş, eczane ekonomileri sürdürülebilir olmaktan çıkmış ve erimiştir. Eczacıların bu çığlığına acilen yanıt verilmesi gerekmektedir” dedi.

“İNTERNETTE DENETİMSİZ SATILAN İLAÇLAR ÇOK ÖNEMLİ SAĞLIK SORUNUDUR”

Kılıçcıgil “Yine hem eczacılar olarak bizleri hem de hastalarımızı yakından etkileyen bir diğer sorun, ilaç fiyatlandırmasında kullanılan Euro kuru güncellemesi öncesinde yaşanan ilaca erişim sorunudur. İlaca kolaylıkla erişim, halk sağlığının en önemli önceliklerinden biridir. Bir diğer önemli nokta, kamuda çalışan meslektaşlarımızın çalışma koşullarında ve özellikle özlük haklarında, bugüne kadar günümüz koşullarına uygun ve hakkaniyetli bir düzenleme yapılmamış olmasıdır. Bakanlıklarda, kurumlarda, hastanelerde ve diğer sağlık kuruluşlarında görev yapan kamu eczacılarının hak ettikleri koşullarda görev yapmaları ve özlük haklarının iyileştirilmesi gerekmektedir. Eczacılık mesleğinin geleceği açısından karşı karşıya kaldığımız bir diğer sorun, kontrolsüz bir şekilde açılan eczacılık fakülteleri sorunudur. 1997 yılına kadar 7 adet eczacılık fakültesi bulunurken, 2001-2021 yılları arasında bu sayı 6 kat artmış, bugün itibariyle eczacılık fakültesi sayısı 60’a dayanmıştır. Yeni mezunlar için artık yeni istihdam politikaları hayata geçirilmelidir. Kamu kuruluşlarında, özel hastanelerde ve devlet hastanelerinde eczacı sayısı artırılmalıdır. İlaç sanayinde, ilacın gerçek uzmanı olan eczacıların daha fazla görev almasını sağlayacak kapsamlı istihdam politikaları hayata geçirilmelidir. İnternetten ve denetimsiz kanallardan satılan çeşitli ilaç ve takviye edici gıdalar da karşı karşıya kaldığımız çok önemli bir sağlık sorunudur. Özellikle pandemi döneminde vatandaşlarımızın büyük çoğunluğu çeşitli takviye edici gıdalara yönelmiş ve bu ürünlerin satışları kontrolsüzce artmıştır. İnternet üzerinden çeşitli siteler kanalıyla yapılan bu satışlar ciddi bir halk sağlığı sorununa neden olmaktadır. Pandemi döneminde yaşananlar, eczacının mesleki bilgisinin değerini ve olağanüstü dönemlerde oynadığı kritik rolleri gözler önüne sermiştir. Bu vesileyle salgınla mücadelede en ön saflarda yer alan, olağanüstü şartlarda sağlık hizmeti sunarken hayatlarını kaybeden 76 meslektaşımızın, 24 eczane teknisyenimizin ve 2 eczacı odası çalışanımızın aziz hatırasını saygıyla anıyoruz. Bilimsel eczacılığın 183’üncü yıl dönümünde bütün meslektaşlarımızın 14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Gününü kutluyoruz” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.