DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20768531,32%
Edirne
15°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Klima ve vantilatör yok satıyor!

Klima ve vantilatör yok satıyor!

ABONE OL
19 Ekim 2021 15:27
Klima ve vantilatör yok satıyor!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Son yılların en yüksek hava sıcaklıklarının yaşandığı ülkemizde vatandaşlar serinlemenin yolları arıyor. Sıcaklar nedeniyle vatandaşların vantilatör ve klima yönelmesi stokları da tüketti. Edirne Beko Bayi Sahibi Bekir Balkan, klimanın lüks değil artık ihtiyaç olduğunu belirterek, klima ve vantilatör stoklarının tükendiğini söyledi.

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde olması nedeniyle vatandaşlar vantilatör ve klimalara yöneldi. Büyük talep nedeniyle bayiler müşterilerine klima ve vantilatör bulmakta zorlanıyor.

“BUNDAN SONRA LÜKS DEĞİL İHTİYAÇ”

Klima ve vantilatör stoklarının tükendiğini söyleyen 20 yıllık esnaf Edirne Beko Bayi sahibi Bekir Balkan “Maalesef vantilatör kalmadı, havadar dediğimiz klimanın bir altı vantilatörün bir tık üstü dediğimiz üründen kalmadı. Klimalarımız ucu ucuna yetişiyor. Şirkette stoklar eridi. Nakliyelerde sorunlar çıkıyor. Hızlı hızlı gelmiyor. Bundan 8-10 yıl önce de böyle bir sıcaklık olmuştu. Bu sendede aynı sıkıntıyı yaşıyoruz. Şu an en çok rağbet gören ürünlerden oldu soğutucu sistemleri. Önceki senelere göre 2-3 kat talep oldu bu sene. Bundan sonra lüks değil ihtiyaç. Ülkenin durumunu düşünürsek ormanlar yanıyor, iklimler değişiyor, havalar ısınıyor. Seneye havaların daha serin olacağını tahmin etmiyorum” dedi.

“KLİMANIN TAKTIRMAKTAN ÖTE KULLANIMI ÖNEMLİ”

Vatandaşların en çok klima almayı değil aldıktan sonra onu kullanma yönünde atacakları adımların önemli olduğunu dile getiren Balkan “Klimayı taktırmaktan öte kullanmak çok daha önemli. Klima odanın büyüklüğüne göre önce seçilmesi lazım. Odanın metrekaresi, metreküpüne göre tespit edilmeli. Klima direk üste vurmaması gerekiyor, çok düşük derecede tutulmaması gerekiyor. Fan hızını çok hıza ayarlamamak gerekiyor. Düşük fanda belli bir derecede klimanın üflediği alana oturmamak, duvara, tavana farklı yere yön vererek odayı serinletmek en sağlıklısı” dedi.

“KLİMANIN BAKIMLARI KULLANIM VE ORTAMINA GÖRE YAPILAMLI”

Hem servis hem vatandaşın kendisi tarafından klima bakımlarının yapılabileceğini belirten Bekir Balkan “Klimanın iki türlü bakımı var. Bir müşterinin kendisinin yapabileceği bakımlar, bir de servisin yapması gereken bakımlar var. Müşterinin kendisi yapacağı bakım klimada filtreler vardır, o filtreleri ortama göre, ortamdaki tozun seviyesine göre filtreleri ayda bir çıkarıp yıkayıp, kurutup tekrar yıkayıp kullanmaları. Servisin yapması gereken bakımlar ise, biz iki üç senedir bir bakım yapmalarını öneriyoruz. Ama tabi ki dediğimiz gibi bu ortama bağlı. Kimisinde senede bir defa, kimisinde 5 senede bir defa olması gerekir.

“YENİ ÇIKAN ELEKTRİK TÜKETİMİ DÜŞÜK KLİMALAR AMPUL KADAR ELEKTRİK YAKIYOR”

Halk arasında klimaya pahalı gözle bakılmasında klima alırken yurtdışından gelen parçalar sebebiyle pahalı ancak tüketimde çok uygun bir elektrik tüketimi olduğunu vurgulayan Bekir Balkan “Klimanın pahalı olduğuna bir taraftan katılıp, bir taraftan katılamıyorum. Sebebi malum enflasyonist bir ülkedeyiz. Dolar, Euro fiyatları artıyor. Bunlarında bir kısım malzemeleri yurtdışından geldiği için otomatik fiyatlar her sene artıyor. Elektrik tüketimine gelince çok korkutacak bir durumda değil. Çünkü seçmiş olduğumuz klima alana göre olacağı için yeni çıkan klimalarda inverter klimalar. Yani elektrik tüketimi düşük olan A++ enerji sınıfı klimalar. Onları siz belli dereceye ayarladığınızda, onlar belli dereceyi bulduğunda zaten klima bir ampul kadar elektrik tüketiyor. İlk kalkış anında yüksekte olsa daha sonra odanın serinliğini yakaladığında nerdeyse bir ampule kadar düşebiliyor. Arabayla bir rampa çıkarken çok tüketir inişte az tüketir sonra az tüketir. Klimada öyle içeriyi soğutana kadar yüksek daha sonra derecesini bulduğunda tüketim sıfıra kadar düşebiliyor” dedi.

“VANTİLATÖR BİR AMPULÜN YARISI KADAR YAKAR”

Sıcak havalarda klima yerine vantilatörü uygun görülmesinde ampulün yarısı kadar tüketim olduğunu kaydeden Balkan “Vantilatörün elektrik tüketimi çok azdır. 80 wattlık bir ampulün yarısı kadardır. 40 watt civarında tüketir. Bunu 24 saat çalıştırsanız 400 watt yapar. 400 wattı 80 kuruştan hesaplarsak neredeyse bir günde 30 kuruşa denk gelir. Dolayısıyla vantilatörlerin elektrik tüketimi çok azdır” dedi.

“SU PÜSKÜRTEN VANTİLATÖRÜ KAPALI ALANLARDA TAVSİYE ETMİYORUZ”

Vantilatörlerde 3 çeşit olduğunu ve su püskürtmeli olanları çok tavsiye etmedikleri yönünde bilgisini aktaran Bekir Balkan, “Üç çeşit vantilatör vardır. Bir içerideki havayı sirkülasyon yapan, bir içine su koyup suyla beraber içeri su damlacığı püskürten var, bir de havadar dediğimiz bir klimayı andıran arkasında 4-5 litrelik su tankı olan içine buz kapları koyduğunuz, havayı o suyun üzerine verip içeri aktaran cihazlar var. Fakat içeri su püskürtenleri kapalı alanlarda biz tavsiye etmiyoruz. Çünkü sonuçta su püskürtüyoruz. Bizimde derdimiz nemi kurutmak, nemi önlemek. Bu su püskürtenlerde içeri daha çok nem veriyorsunuz. Çok sağlıklı olduğunu düşünmüyorum” şeklinde ifade etti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.