DOLAR 32,4084 -0.08%
EURO 34,6533 -0.49%
ALTIN 2.391,22-1,78
BIST 10.045,74-0,37%
BITCOIN 1956164-3,96%
Edirne
14°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Köy Enstitüleri 84 yaşında

Köy Enstitüleri 84 yaşında

ABONE OL
17 Nisan 2024 11:42
Köy Enstitüleri 84 yaşında
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet tarihinin en önemli eğitim projelerinden biri olan Köy Enstitülerinin Kuruluşunun 84’üncü kutlanıyor. Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Edirne Şube Başkanı Celil Özcan, “Köy Enstitülerinin fikir babası Büyük Atatürk’ü, dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’yü, kurucuları Hasan Ali Yücel ve Tonguç Baba’yı, Köy Enstitülü sevgili öğretmenlerimizi minnet ve şükranla anıyoruz” dedi.

ADD Edirne Şube Başkanı Celil Özcan, Köy Enstitülerinin Kuruluşunun 84’üncü yılı nedeniyle yönetim kurulu adına açıklamada bulundu.

Türkiye’nin, 1683’ten itibaren sürekli gerilemiş ve 1918 Mondros Mütarekesi ile daha da kötü bir duruma düştüğünü anlatan Özcan, ancak, Mustafa Kemal Atatürk önderliğindeki 38 yaşındaki bir liderin Samsun’dan yola çıkmasıyla başlayan Kurtuluş Savaşı, ülkenin bağımsızlığını ve cumhuriyetini kazanmasını sağladığını vurguladı.

Cumhuriyet’in kuruluşuyla birlikte Türkiye’nin, büyük ekonomik zorluklarla karşı karşıya kaldığını belirten Özcan, o dönemde ciddi bir eğitim eksikliği yaşandığını ve köylerdeki çocukların eğitim olanaklarından mahrum olduğunu belirtti. Özcan, Bu sorunun çözümü için Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel ve İlköğretim Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç’un Köy Enstitüleri’ni kurduklarını ifade etti.

Köy Enstitüleri, tamamen yerli ve milli bir eğitim modeli olarak ortaya çıktığına dikkat çeken Özcan, öğrencilere sadece akademik bilgi değil, aynı zamanda pratik beceriler de kazandırıldığını söyledi.

Öğrencilerin, tarım, hayvancılık, inşaatçılık gibi alanlarda da eğitim aldıklarını belirten Özcan, her öğrencinin yılda en az 25 klasik roman okuması ve bir enstrüman çalması zorunlu olduğunu söyledi.

1940 yılında çıkarılan yasa ile resmiyet kazanan Köy Enstitülerinin, ülkenin dört bir yanında açılarak köylere modern eğitimi taşıdığını belirten Özcan, ancak, 1954’te Demokrat Parti iktidarı döneminde kapatılan enstitüler, o dönemdeki siyasi değişiklikler nedeniyle sona erdirildiğini söyledi,

Köy Enstitüleri’nden mezun olan öğretmenlerin, Türkiye’nin aydınlanmasına önemli katkılarda bulunduklarına işaret eden Özcan, günümüzde de Köy Enstitüleri’nin yeniden hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayarak, bu eğitim modelinin Türkiye’nin eğitim sistemi için büyük bir potansiyel taşıdığını belirtti.

Son olarak, ADD Edirne Şube Başkanı Celil Özcan, Köy Enstitüleri’nin fikir babası Mustafa Kemal Atatürk’ü, dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’yü, kurucuları Hasan Ali Yücel ve Tonguç Baba’yı minnetle anarak açıklamasını sonlandırdı.

Haber: Mehmet Güzey

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.