DOLAR 32,3770 -0.33%
EURO 34,7263 -0.27%
ALTIN 2.392,45-1,23
BIST 10.163,401,17%
BITCOIN 18668180,52%
Edirne
15°

PARÇALI BULUTLU

13:06

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Libya’ya CHP’den ret, MHP’den evet

Libya’ya CHP’den ret, MHP’den evet

ABONE OL
3 Ocak 2020 10:46
Libya’ya CHP’den ret, MHP’den evet
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TBMM’de görüşülecek olan Libya tezkeresine ilişkin, CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, “CHP’nin konuyla ilgili tavrı nettir. Libya’da ne işimiz var? Biz neden gidiyoruz? CHP ret kararı verecek”dedi. MHP Edirne İl Başkanı Zakir Tercan ise Libya tezkeresine 49 MHP vekilinin olumlu oy kullanacağını belirterek, “Libya’ya asker gönderilmesine itiraz edenlerin hali hazırda 12 ülkede onurla görev yapan Mehmetçiğin taşıdığı yüksek sorumluluğu vatan sevdasını hazmedemedikleri aşikârdır” dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Libya’ya göndereceği askeri destek için TBMM’de görüşülecek olan Libya tezkeresine ilişkin CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı ve MHP Edirne İl Başkanı Zakir Tercan açıklamalarda bulundu.

PEKCANLI “CHP RET KARARI VERECEK”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun CHP Genel Merkezini ziyaret ettiğine değinen Pekcanlı, “Ziyaretten sonra Genel Başkan Yardımcımız ve Dışişleri Politikalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcımız Eski Büyükelçi Ünal Çeviköz bir açıklama yaptı. CHP’nin konuyla ilgili tavrı nettir zaten. Libya’da ne işimiz var? Konuyla ilgili ret kararı verecek yani meclis tabi yapılacak. Şu anda da muhtemelen gruplar var. An itibari ile bir şey değişmezse ret kararı verecek CHP. Diğer partilerin durumu genel Başkanımız bu ziyaretten sonra ittifak ortağımız İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i Ve Saadet Partisini ziyaret etti. HDP ve Demokrat Parti İle de telefonla görüşmeler oldu. Neye ret vereceğimizin açıklamasını da yaptılar. Onlardan da konuyla ilgili Genel Başkanımız destek istedi. Konuyla ilgili oldukça net hatta en net duruşu isteyen ve istemeyen iki siyasi parti gösterdi. Ben ittifak ortağımız ve diğer partilerden de aslında konuyla ilgili destek bekliyorum” dedi.

PEKCANLI, “BİZ NEDEN LİBYA’YA GİDECEĞİZ, ÜLKEDE İÇ ÇATIŞMA VAR”

Kamuoyunun yeterince aydınlatılmadığını söyleyen Pekcanlı, “Yani Suriye tezkeresine evet deme ile Libya çok farklı şeyler arkadaşlar. Birisi bizim komşumuz diğeri denizin diğer tarafı birde kamuoyu yeterince aydınlatılmadı. Ben siyasetçi olarak değil normal bir vatandaş olarak biz niye Libya’ya gideceğiz? Libya’nın herhangi bir ülke ile savaşı yok. İç çatışma var orada biz neden gidiyoruz. NATO’da ve Birleşmiş Milletlerde o kadar ülke var. Biz neden gidiyoruz. Bunların aslında iktidar partisi tarafından açıklanması lazım. Konu gayet net. Bizim de aslında konuyla ilgili çok bildiğimiz bir şey yok. Bakan Mevlüt Çavuşoğlu Genel Başkanları bilgilendirdi ama Türk halkının bu konuyla ilgili bir bilgisinin olduğunu zannetmiyorum. Yani bizim Türk Askerimiz lejyoner mi?” dedi.

TERCAN, “GÖNÜL VE KÜLTÜR COĞRAFYALARIMIZ KANLI VE KALLEŞ SENERYOLARIN GİRDABINDADIR”

MHP Edirne İl Başkanı Zakir Tercan, Türkiye’nin dört bir yandan sıkıştırılan, kuşatılan hatta stratejik alanlarda tecrit edilemeye çalışılan bir ülke görüntüsü vermekte olduğunu belirterek, “Buna karşılık Türkiye haklı ve meşru direniş ile zalimlere meydan okumaktadır. Çevremizde mücavir bölgeler olağanüstü süreçten geçmektedir. Nitekim Misak-ı Milli tarihi bir eşiktedir. Gönül ve kültür coğrafyalarımız karanlık hesapların kanlı ve kalleş senaryoların girdabındadır. Elbette Türk vatanının güvenliği huzuru ve istikrarı için her türlü tedbiri planlayıp devre almak şarttır. Kaldı ki Türkiye’yi hedef alan jeopolitik risk ve tehditleri zamanlama yanlışına düşmeden müdahale etmek kaçınılmaz bir ihtiyaçtır. Çünkü Anadolu’nun savunma hattı. Misakı milli coğrafyasının son sıralarından başlayarak her yeri beka çemberi için dahil edilecektir. Mesela Libya güvenli ise Türkiye’de güvende olacaktır. Suriye sakin ise Irak sükunet içinde ise Türkiye’nin tehdit algılamaları azalacaktır. Libya o gün vatan toprağıydı. Ama bugün milli güvenliğin kilit taşı haline gelmiştir. 27 Kasım 2019 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti ile Libya Devleti arasında güvenlik ve askeri iş birliği mutabakat muhtırası imzalanmış söz muhtıra da TBMM’de onaylanarak 26 Aralık 2019’da resmi gazetede yayımlanmıştır. Meskun muhtıra 4. maddesi güvenlik ve askeri işbirliği alanları kapsamındadır ona göre Libya’dan davet ve talep olması halinde Türk askerinin bu ülkeye askeri planlama tecrübe aktarımı eğitim ve öğretim faaliyetleri ile silah sistemli tesisatın kullanımına yönelik eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin verilmesi amacı ile gidebileceği anlaşılmaktadır. Libya’da zalimleri ve emperyalist hedefleri arkasına alarak hem ülke hem de bölge güvenliğini tehlikeye sokan karanlık ve kanlı askerin dengelenmesiyle düzenlenmesi vazgeçilmez ve önemlidir” dedi.

TERCAN, “VATAN SEVGİSİNİ HAZMEDEMEDİKLERİ AŞİKARDIR”

MHP’nin Libya konusunda üstüne üşen görevi yapacağını vurgulayan Tercan “Türkiye’nin doğu Akdeniz’e varlık ve egemenlik hakları sonuna kadar muhafaza edilecektir. MHP 2 Ocak da yapılan TBMM olağanüstü toplantısında Libya tezkeresinin görüşülmesinde destek vereceği kanısındayız. Çerçevede sözü edilen tezkereye 49 Milletvekilimizin de olumlu oy kullanacağını da herkesin bilmesinde fayda var. Ülke güvenliğine muhalif olanların tarihi ve milli çıkarlarımızı teminat altına alacak teskere kararına menfi tutum takınanların ne yapacağı nasıl bir tavır alacağı esasen bizim meselemiz değildi. Fitne kanalı açmakla meşgul olanların bir adım sonrasını görmekten mahrum oldukları açıktır. Libya’ya asker gönderilmesine itiraz edenlerin hali hazırda 12 ülkede onurla görev yapan Mehmetçiğin taşıdığı yüksek sorumluluğu vatan sevdasını hazmedemedikleri aşikârdır. Bunların tek derdi muhasır odaklara şirinlik yapmaktır. MHP Libya konusunda üzerine düşen görev her neyse fazlasıyla yapacağı kanaatini taşıyoruz. Hükümetin Libya konusundaki düşüncelerine MHP’nin düşüncesi de paraleldir. Onun için TBMM’de gerçekleşecek olan teskereye olumlu cevap vereceğini düşünüyoruz. Çünkü Genel Başkanımız Devlet Bahçeli’nin düşünceleri planı, programı her neyse milletvekili arkadaşlarımızda Genel Başkanımızın göstermiş olduğu çerçevede düşüncelerini ifade edecekler Libya konusunda olumlu destek vereceklerinin kanaatini taşıyoruz” şeklinde konuştu.

TEZKERE MECLİSTEN GEÇTİ

Öte yandan akşam saatlerinde TBMM Genel Kurulu’nda oylanan, Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi kabul edildi. Tezkere 184 ret oyuna karşın 325 kabul oyu ile Meclis’ten geçti.

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.