DOLAR 32,4589 -0.12%
EURO 34,7668 -0.65%
ALTIN 2.435,860,00
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2066583-1,37%
Edirne
18°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Mera çelişkisi

Mera çelişkisi

ABONE OL
16 Kasım 2020 11:05
Mera çelişkisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Sayıştay’ın Tarım Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri arasında çelişkiler tespit ettiğini belirterek, Türkiye’nin mera varlığı 40 yıl önce 30 milyon hektar idi. Şimdi ise TÜİK verilerine göre 14, Tarım Bakanlığı verilerine göre 12 milyon hektara gerilemiş durumda” dedi.

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Sayıştay Raporlarının bir bir açıklanmaya devam ettiğini söyledi.

“YEM MADDESİNİN YÜZDE 60’I İTHAL EDİLİYOR”

Tarım Bakanlığı’nın Sayıştay Raporlarını incelediğini ve Türkiye’de hayvancılığın neden bu kadar çöktüğünü gayet iyi anladığını belirten Milletvekili Gaytancıoğlu, “Türkiye saman ithalatı yapıyor, Türkiye kırmızı et ithalatı yapıyor, Türkiye hayvan ithalatı yapıyor, Türkiye yem hammaddelerinin yüzde 60’ını ithal ediyor” dedi.

“BEDAVA YEM KAYNAKLARI MERALAR TALAN EDİLİYOR”

Bedava yem kaynakları olan meraların talan edildiğini savunan Gaytancıoğlu, “Türkiye’nin meraları, bundan 30 yıl önce Türkiye’nin 40 milyon hektar merası vardı. Ama özellikle AKP iktidarı döneminde meralar talan edildi. ‘Jeotermal tesisler meralara yapılabilir’ dendi, ‘Termik Santraller meralara yapılabilir’ dendi. ‘Haberleşme baz istasyonları meralara kurulabilir’ dendi. ‘Köprüler, otoyollar meralardan geçebilir’ dendi. Ormanlar bozuldu, meralar bozuldu. Meralar sulanmadı, meralar gübrelendi” dedi.

“BAKANLIĞI VE TÜİK’İN VERİLENDE ÇELİŞKİ VAR”

Tarım Bakanlığı ile TÜİK mera verileri arasında çelişki olduğunu belirten Gaytancıoğlu, “Türkiye’de mera varlığı Tarım Bakanlığı’na göre 12 milyon hektar, TÜİK verilerine göre 14 milyon hektar. Acaba hangisi doğru? Bence ikisi de yanlış. Çünkü hem TÜİK’te veriler dengesiz hem de Tarım Bakanlığı’nda dengesiz. Çünkü Tarım Bakanlığı artık zaten tarımı bırakmış, tarımla ilgilenmiyor. Meranın ne kadar olduğunu, bu meraları koruması gerektiğinin bile farkında değil” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.