DOLAR 32,3402 0.27%
EURO 35,1387 -0.02%
ALTIN 2.308,661,38
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 22852382,30%
Edirne
18°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Merdiven altı bitkisel takviyelere dikkat!

Merdiven altı bitkisel takviyelere dikkat!

ABONE OL
8 Mart 2023 11:15
Merdiven altı bitkisel takviyelere dikkat!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Son günlerde akaryakıt istasyonlarında bitkisel takviye adı altında satılan ürünlerin kamuoyunda yarattığı tartışmaya değinen Eczacı Şükrü Ciravoğlu, bu ürünlerin Sağlık Bakanlığı’ndan değil Tarım Bakanlığı’ndan onay alınarak satıldığını ve yetkililerce sıkı denetim yapılması gerektiğini belirtti.

Sağlık Bakanlığı’ndan onay alamadığı için Tarım Bakanlığı’ndan onay alarak çoğu merdiven altı üretilen gıda ya da bitkisel takviye ürünlerinin halk sağlığı açısından ciddi tehlike boyutunda olduğunu belirterek vatandaşları uyaran Ciravoğlu, “Ecza deposu ve eczane kanalından halka ulaşan ürünlerde bir sorun olması mümkün değil. Bunun dışındaki ürünler ciddi sorunlar yaratabilir ve yarattığını da medyada görüyoruz. Burada sorumluluk vatandaşın üstüne kalıyor. Yani sonra kimse kimseyi tanımaz bir şey olmayabilir de ama olmayacağının garantisi yok” şeklinde ifadelerine yer verdi.

“HALKIN SAĞLIĞI TEHLİKE ALTINDA, BİTKİSEL ADI ALTINDA SATILAN ÜRÜNLER DENETLENMELİ”

Eczacı Şükrü Ciravoğlu, “Benzinlik gibi yerlerde satılan bitkisel ürün konusu, son zamanlarda iyice artan bir boyutta ciddi bir sorun olarak gündemi kaplar şekle geldi. Bunların satılma olanağı Tarım Bakanlığı’ndan izin veya onay alınarak satılma koşulundan kaynaklanıyor. Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatlandırma olmadığı için dolayısıyla kolayca Tarım Bakanlığı’ndan ruhsat alınıp ve onay veya izin alınıp piyasaya verilebiliyor. Denetimlerde de çok sıkı bir denetim maalesef yok. Genelde ihbar veya şikayet olmadan pek de denetim yapılmıyor. Tabii denetimden kastımız bunların analizleri. Yani içinde ne madde olduğu belli değil. Üzerinde iyi geldiği şeyleri yazıyor ama ona paralel etken madde ya da bitki olup olmadığı belli değil. Bu arada tabii rastlanan ve duyduğumuz bazı şeyler var. Birçoğu sahte üretilmiş oluyor. Merdiven altı üretimi oluyor. İçerdiği bitki veya bitkisel maddelerin dışında tamamen kimyasal koyarak aynı etkiyi sağlayabiliyorlar. Çünkü bitkilerle o gösterilen etkilerin sağlanması olanaklı değil. Dolayısıyla ciddi bir tehlike oluşturuyor. Özellik cinsel fonksiyonları artıracak ürünler piyasada bu alanda çok bulunuyor. Son derece tehlikeli kimyasallar çok büyük olasılıkla var içinde. Nitekim burada Sağlık Bakanlığı’nın müdahil olup yakaladığı ve analiz yaptığı ürünlerde aynen bu sonuçlar çıkıyor. Sahte olarak piyasadan toplatılıyor ama başta da söylediğim gibi bir ihbar veya şikayet pek oluşmadığı için böyle bir durum halk sağlığı için ciddi boyutta tehlike oluşturuyor. Onun için bu tür ürünlerin bir kere öncelikle bitkisel ya da gıda takviyesi ibaresi altında satılan ürünlerin çok büyük bölümünün aslında Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılması gerekiyor. Doğru analiz, doğru sonuç ve güvenli bir ürün olabilmesi için onun dışında da doğru kanallardan tüketiciye ulaşması gerekiyor. Dolayısıyla firma ecza deposu ve eczane kanalından halka ulaşan ürünlerde hiçbir sorun olması mümkün değil. Çünkü bunlar denetimleri ve kontrolleri yapılarak neyin nerede, nasıl üretildiği bilinerek alınıp halka ulaştırılan ürünler. Bunun dışındaki ürünler ciddi sorunlar yaratabilir ve yarattığını da medyada görüyoruz. Okuyoruz. Vatandaşlarımız mutlak surette dikkat etmeleri gerekiyor. Burada sorumluluk vatandaşın üstüne kalıyor. Yani sonra kimse kimseyi tanımaz bir şey olmayabilir de ama olmayacağının garantisi yok. Başına bir şey geldiği zaman da maalesef geri dönüşü olmuyor” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.