DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 20845400,79%
Edirne

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

Meriç’in kumu parke taşa dönüşecek

Meriç’in kumu parke taşa dönüşecek

ABONE OL
13 Kasım 2021 11:19
Meriç’in kumu parke taşa dönüşecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’nin Yıldırım Mevkiinde bulunan Parke Taş Hazır Beton Üretim Santrali ve Palet Üretim Tesisinin açılı yapıldı. Açılışa Edirne Valisi Ekrem Canalp, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal,  Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, siyasi parti temsilcileri ile kurum müdürleri katıldı.

“KUMLARDA MERİÇ’İN BEREKETİNİN BİR PARÇASI”

Açılışta konuşan Edirne Valisi Ekrem Canalp kendisinin betonu sevmediğini ancak betonun bir zaruret olduğunu da kabul ettiğini belirterek, “Meriç Nehri’nin kenarında. Meriç’in bereketi sadece tarımsal anlamda bereket değil, Balkan Dağları’ndan koparıp getirmiş olduğu kumlarda Meriç’in bereketinin bir parçasıdır” dedi.

“SADECE BETON DEĞİL PARKE TAŞI OLARAKTA EDİRNE’YE KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ”

Kumların nehir yatığı üzerinde birikerek nehir yatağını daraltıp sel suları geldiğinde dışarı taştığını anlatan Vali Canalp, “Bu kumu mutlaka Edirne’ye zarar verdirmeyecek şekilde buradan bertaraf edilmesi ve taşınması gerekiyor. Kum ocağı burada bu fonksiyonu yerine getiriyor. Bu Kum ocağı aynı zamanda beton üretim tesisi ile de farklı bir fonksiyon daha yerine getirecek. İhtiyaç duymuş olduğumuz beton neredeyse yarı yarıya bir maliyetle kamu kurum kuruluşlarımızın ihtiyaçlarına giderme imkanı bulacağız. Sadece beton olarak değil aynı zamanda parke taşı üretim tesisi olarak da burada bu tesisi Edirne’ye kazandırmış olacağız. Bu bize neyi sağlamış olacak parke taşı tesisi ile birlikte Edirne’mizin 253 köyü var 16 belediyesi var 96 mahallesi var, bütün bu idari birimlerin hepsi ihtiyacı olan parke taşını da yine burada çok uygun koşullarla, neredeyse yarı fiyatına yakın bir fiyatla karşılama imkanına Edirneliler kavuşmuş olacak. Bu tesisin Edirneliler için faydalı olmasını temenni ediyorum” dedi.

“DÜNYANIN EN BÜYÜK LASTİK SAVAKLI BARAJI”

Bu tesisimizin hemen ardından üç nehir bir şehir faaliyete geçireceklerini belirten Vali Canalp, “Bu proje çerçevesinde kendi sınıfında dünyanın en büyük lastik savaklı barajını yapıyoruz. Dünyanın gene kendi alanında en büyük elektrik santralini de Meriç’in üzerinde kurmuş olacağız. Şu anda projemizin en ehemmiyetli kısmını yüzde 70’ini bitirdik. Burada kurmuş olduğumuz şantiye kurulmuş olan iki ya da üçüncü şantiyedir. 30 dönüm bir arazi üzerinde muazzam bir şantiye sağlamlaştırma çalışması yapıyoruz. Beş katlı bir bina düşünün beş katlı bir bina kadar sağlam zemini buluyoruz. Sağlam zeminde nehir tabanını tekrar inşa ediyoruz. Dünyada kuracağımız kendi sınıfındaki en büyük barajı da sağlam zemin üzerine kurmuş olacağız. Buda her yönüyle bizim açımızdan fayda sağlamış olacak. Bu tesisi yaparken ben hep aynı şeyi hayal etmiştim. Meriç’in kumları öbür taraftan Lalapaşa’nın toplarını oradaki çimento fabrikasına işlenecek Meriç kumuyla Lalapaşa toprağa bir araya gelerek burada parke taşına dönüşecek o parke taşı da bizim 253 köyümüzdeki köylülerimizin ayağını tozdan çamurdan kurtarmış olacak. Gerçekten de gece gündüz çalışıyoruz. Edirne’de şu anda gecede çalışan başka bir şantiye var mıdır emin değilim. Ama bir şeyden eminim bizim 3 nehir 1 şehir projemiz sadece gündüzleri değil geceleri de çalışmaya devam ediyor” dedi.

“DENİZ SINIR KAPIMIZ FERİBOT İSKELEMİZ”

Enez’e yapılan Deniz Sınır Kapısı’na değinen Vali Canalp, “Enez’de yapmış olduğumuz projelerden biri deniz sınır kapımız ve feribot iskelemiz. Edirne’nin de bölgenin de hem turizmi hem ekonomisi açısından son derece önemli olduğunu düşündüğüm 135 metre uzunluğunda 45 metre genişliğinde 8 metre derinliğinde olan bu projenin iskelesini tamamladık” dedi.

“BÖCEK MEKTEBİ İÇİN AHŞAP İŞLEME ATÖLYESİ”

Çıkan yangında tamamen yanan Böcek Mektebi’nin yeniden inşası için ilk çivilerini çaktıklarını hatırlatan Vali Canalp, “Böcek mektebi ile alakalıda biz malum beraber gittik ilk çivilerini çaktık. Ancak firmalardan teklif aldığımız zaman çok yüksek fiyatlı teklifler geldi. Sebebini araştırdığımızda şöyle enteresan durum çıktı. Biliyorsunuz bu sene. Batı Karadeniz Bölgesi’nde sel felaketin olduğu zaman memleketin en büyük tomruk depoları o selde zarar gördü ve o tomruklar denize aktı. Yine orman yangınlarından dolayı kereste ve tomruk imalarında belli sıkıntılar yaşandı. Türkiye’de kereste fiyatlarında anormal bir yükseliş oldu. Bu işi teklif sunan firmalarda bu artıştan dolayı bize sunmuş olduğu teklifte çok anormal teklif sundular. Bizim böcek mektebimiz tabanından çatısına kadar her şeyiyle en yoğun şekilde keresteyi, ahşabı yoğun şekilde kullandığımız binaydı. Bende bu işi firmalara verip çok yüksek bedelle yapmak yerine kendimiz. Yapalım istedik. Bu işi kendimiz yapmaya karar verdik” dedi.

“YÜZDE 80’İ TAMAMLANDI”

Vali Canalp ayrıca Motocross pistinin yüzde 80’nin bittiğini belirterek, “Motocorss Federasyonu Afyon’da düzenlenen motocorss yarışmasında bakarak Edirne’de belli tadilatlar isteyeceklerini iletti. Kendileri de Ekim ayı içerisinde raporlama yaptılar. Kendileri Edirne’ye gelmek suretiyle ne tür tadilatlar istediklerini bir çalıştay çerçevesi içerisinde uluslararası standartlarda yapabileceğimiz yarışmaları proje halinde hayata geçirmiş olacağız. Yapmış olduğumuz işler bugün, önümüzdeki yıl için değildir. Bütün işlerde gelecek on yıllar boyunca faydalı olacak işleri yapmaya çalışıyoruz” dedi.

“O SABRETTİKLERİ GÜN GELDİ”

AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal da “İnşallah bugün üretime başlayan bu tesisler Edirne’mizin köylerinden, kasabalarına kadar her köşesine. Taşımada biliyorsunuz lojistik çok önemli bir yer tutuyor. İnşallah daha ekonomik olarak Edirne’mizi güzelleştireceğiz. Köylerimize gittiğimizde muhtarlarımız taş talep ediyorlardı. İnşallah o sabrettikleri gün geldi. En kısa zamanda Edirne’mizi güzelleştireceğiz. Kamu özel iş birliği ile yapılan bu tesisin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Konuşmaların ardından tesisin açılış kurdelesi kesildi.

 

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.