DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20703181,20%
Edirne
17°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

MESEM ve ÇEDES Projeleri’ne tepki

MESEM ve ÇEDES Projeleri’ne tepki

Eğitim Sen Edirne Şubesi üyeleri, Milli Eğitim Bakanlığı'nın Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) ve Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES) projelerini kaldırılması talebiyle Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

ABONE OL
14 Mart 2024 13:12
MESEM ve ÇEDES Projeleri’ne tepki
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Eğitim Sen Edirne Şubesi üyeleri, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) ve Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES) projelerini kaldırılması talebiyle Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamada, uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu iddia edilen ÇEDES ve MESEM projelerinin sonlandırılması çağrısı yapılırken, bu projelerin çocuk haklarına temelde ters düştüğü ve öğrencilere zarar verdiği savunuldu.

“MESEM, PATRONLARA SUNULAN UCUZ İŞ GÜCÜ UYGULAMA SIFIR”

Eğitim Sen Edirne Şube Başkanı Ahmet Acet, burada yaptığı açıklamada, “Türkiye’de uzun süredir eğitim sisteminde ve okullarda iktidarın siyasal-ideolojik hedefleri doğrultusunda piyasacı ve dinci bir kuşatmanın yaşandığı bilinmektedir. Millî Eğitim Bakanlığı’nın patronlara ucuz iş gücü sağlamak için gündeme getirdiği Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) ve eğitim sistemini büyük ölçüde dinselleştirmeyi hedefleyen ÇEDES projesinin sonuçları, öğrencilerimizin ve çocuklarımızın nasıl tehlikeli bir kuşatmayla karşı karşıya olduğunu göstermektedir. “Bir gün okul, dört gün iş” sloganıyla hayata geçirilen MESEM uygulaması öğrencilerin patronlara ucuz iş gücü olarak sunulmasının önünü açmıştır. MESEM projesiyle 300 bini çocuk olmak üzere, 1 buçuk milyonun üzerinde insanın emeği patronların hizmetine sunulurken, yüzbinlerce çocuk ve gencimiz MESEM’in çarkları arasında acımasızca öğütülmektedir. Yüzbinlerce çocuk ve gencimiz ‘çırak’ ya da ‘stajyer’ kimliğiyle işçi gibi çalıştırılıp emek sömürüsünün sınırları zorlanmaktadır” dedi

“PATRONLAR İÇİN DEĞİL ÖĞRENCİLER İÇİN MESLEKİ EĞİTİM POLİTİKASI HAYATA GEÇİRİLMELİ”

Ahmet Acet, “MESEM öğrencilere mesleki eğitim verilen ya da iddia edildiği gibi staj üzerinden beceri kazandıran bir uygulama değil, patronlara kaynak aktarmak amacıyla oluşturulmuş bir teşvik sistemidir. 12 yıllık zorunlu eğitim süresini fiilen 8 yıla indiren ve devlet eliyle ucuz işçiliği özendiren MESEM uygulaması daha fazla can almadan durdurulmalı, patronları değil öğrencileri merkeze alan nitelikli bir mesleki eğitim politikası hayata geçirilmelidir” diye konuştu.

“ÇEDES LAİK EĞİTİM ÖĞRETİM AMAÇLARINA TEMELDEN AYKIRIDIR”

Okulda ve dışında gerçekleşen dini etkinliklerin öğrencilerin zihinsel gelişimi açısından sakıncalı olduğunu vurgulayan Acet, “Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı dinselleşme uygulaması olarak karşımıza çıkan ÇEDES Projesi, çocukların zihinsel gelişim süreçlerine ve pedagoji bilimine tamamen aykırı bir içerikte hazırlanmış ve 81 ildeki bütün okullarda uygulanmaya başlamıştır. Okullarda sadece öğretmenlerin eğitim öğretim hizmeti verebileceği gerçeği ortada dururken, ÇEDES projesi ile okullarımızda imamlar, vaizler ve Diyanet’e bağlı memurlar “manevi danışman” olarak görevlendirilmekte ve yasa dışı bir şekilde fiilen eğitim öğretim hizmeti vermektedir. Okul içinde ve dışında yapılan dini içerikli etkinlikler, özellikle toplu namaz etkinlikleri ve öğrencilere mezarlık temizletilmesi gibi etkinlikler çocukların zihinsel gelişimi açısından sakıncalıdır. Sınıflarda dini içerikli etkinlikler sınıflarda Kâbe ve mezar maketleriyle yapılan etkinlikler, laik eğitime ve eğitim-öğretimin amaçlarına temelden aykırıdır” dedi.

“MESEM VE ÇEDES DERHAL DURDURULMALIDIR”

Ahmet Acet, “Eğitim Sen, toplumun bütün bireylerinin, temel insan hakları ve özgürlükleri doğrultusunda, herkesin kendi anadilinde, cins ayrımcı olmayan, eşit demokratik, laik, bilimsel, parasız ve kamusal nitelikli eğitim görmesini savunmaktadır. MESEM ve ÇEDES projeleri uluslararası sözleşmelerde yer alan çocukların hakları ve eğitimi ile ilgili temel haklar ve özgürlüklere temelden aykırıdır ve derhal durdurulmalıdır” şeklinde konuştu.

Ahmet Acet, Eğitim Sen olarak MESEM ve ÇEDES dayatmasına karşı mücadele etmeyi sürdüreceklerini ifade etti.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.