Edirne’de ortaya çıkan karıncalar meyve sebze satan esnafı canından bezdirdi. Son zamanlarda sıcak havaların artış göstermesiyle karıncalar adeta istila eder gibi yoğun bir şekilde ortaya çıkmaya başladı. Edirne’nin dört bir yanında yaşanan problemin en büyük zararını ise meyve sebze satan esnaf gördü. Meyve sebze halinden aldıkları malı tezgah arabalarında satan esnaf, akşam eve gidip sabah kalktığında mallarının karıncalar tarafından ziyan edildiğini gördü. Binlerce liralık meyve sebzeleri çöpe giden esnaflar, konunun araştırılması ve çözüm bulunması için yetkililere seslendi.
“KARINCALAR 1 AYDIR TÜM İLAÇLARA RAĞMEN MEYVEMİZİ ZİYAN ETTİ”
1 aydan beri karınca problemi yaşayan 10 yıldır meyve sebze satıcısı olan İlker Tülü, “Ben yıllardır meyve satarım. Çavuşbey Mahallesi’nde oturuyorum. Sabaha mallarımı halden aldım geldim. Arabaya kiraz, muz, şeftali, üzüm olan ürünlerimiz koydum. Koymadan önce arabam temizdi. Bahçeye arabamı akşam işten geldiğimde çektim. Çektiğimde de arabam temizdi. Sabah bir kalktım. Bütün karıncalar mallarımı ifraz etmiş yemişler. Tekrar ben bir çözüm bulmak için eczaneye gittim. İlaç aldım. Arabanın her yanını, tekerleklere kadar, muşambalara kadar ilaçladım. Sabah belki aynı problem yaşanmaz dedim. Halden yeni mallarla geldim. Yine malımı arabayı döktüm. Satış yaptım. Gündüz bir şey yok. Gece bahçeye arabayı çektim. Sabah kalktım ki aynı problem. Gene her yer karınca, bütün malları ziyan etmişler” dedi.
“YENİ ALDIĞIM MALI BAHÇEYE GÖTÜREMEDEN ÇARŞIYA GETİRİYORUM”
Yeni aldıkları meyve sebzeyi karıncalar yüzünden evlerine götürmeden çarşıya getirmek zorunda kaldıklarını belirten İlker Tülü, “Bahçede yapamıyorum. Bahçeye artık götüremiyorsun. Oraya getirsem beş dakika içinde etrafını sarıyorlar. Bütün mallar ziyan oluyor. Ben de çarşıda yapmak zorunda kalıyorum. Döküyorum burada arabanın içine satıyorum. Akşam üstü getiriyorum gene bahçeye ama mümkün olduğu kadar kolluyorum. Ne kadar da olsa yine sarıyorlar etrafını temizliyorum. Tekrar doluyor” dedi.
“TÜM MEYVE SEBZE SATANLARIN BİNLERCE LİRA MALI ZİYAN OLDU”
Mahallesinde kendisi gibi meyve satan esnaflarından problemin aynı olduğunu ve herkesin binlerce lira zarar ettiğini kaydeden Tülü, “Şimdiye kadar bin lira masrafımız oldu. Bin liralık mal attım diyebilirim. İlaca da 120 lira verdim işe yaramadı. Bu karınca zayiatından kaynaklı masraf. Ne kazanıyoruz ki zaten üstüne zarar ediyoruz. Kazanacağımızın kaç katını kaybettik. Karıncalar bahçede sadece Meyve sebzeye geliyor. Hep arabanın içine etrafına doluyorlar. Arabayı mahvediyorlar. Bahçede herhangi bir meyve ağacımda yok, öyle meyve veren bir ağaçta yok. Sadece ben değil bizim mahallede tüm meyvecilerin karınca problemi var. Benim gibi evlerine götüremiyorlar mallarını. Sattığımız meyveyi satabiliyoruz, kalanı eve götürmek zorunda kalıyoruz. Koyacak ir yerimiz yok. Sabah karıncalar sarıyor. Kurtarabildiğimizi yine kurtarmaya çalışıyoruz” dedi.
“YETKİLİLERE SESLENİYORUM: ÇÖZÜM ÖNERİLERİ BULSUNLAR HEMEN UYGULAYACAĞIZ”
Karıncaların artık canlarını tak ettirdiğini söyleyerek kurumlarda ve STK’lardan çözüm bulmalarını isteyen Tülü, “Kurtulmak istiyoruz. Bir kere zarar yapmak farklı, bir de her zaman zarar yapmak farklı. Buradan ben yetkililere sesleniyorum. Trakya Üniversitesi’ndeki araştırma hocalarımıza, Edirne Belediyesi’ne, Edirne Valiliği’ne, sivil toplum kuruluşlarına sesleniyorum. İlaç aldık bir fayda etmedi. Güzel bir çözüm bulursalar biz de faydalanalım. Bizim malımız ziyan olmasın. Emek veriyoruz, emeğimiz boşa gitmesin. Kurtulacaksak işin sonunda kaç paraysa alacağım. Bir rica ediyorum. Herhangi bir ilaç önerileri, ya da başka yöntem önerileri olursa almaya da yapmaya da hazırız” diye ifade etti.
GÜNCEL
01 Temmuz 2025GÜNCEL
01 Temmuz 2025GÜNCEL
01 Temmuz 2025GÜNCEL
01 Temmuz 2025MARMARA BÖLGESİ
01 Temmuz 2025MARMARA BÖLGESİ
01 Temmuz 2025GÜNCEL
01 Temmuz 2025