DOLAR 32,3258 0.23%
EURO 35,0801 -0.15%
ALTIN 2.282,000,21
BIST 9.004,492,25%
BITCOIN 22819091,47%
Edirne
18°

KAPALI

13:15

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

MHP, yapı denetimine dikkat çekti!

MHP, yapı denetimine dikkat çekti!

ABONE OL
9 Kasım 2020 11:26
MHP, yapı denetimine dikkat çekti!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Edirne İl Başkanı Zakir Tercan, Edirne’de yapı denetiminin günlendirilmesi gerektiğini belirterek, “Edirne’de bina yapılırken etkin bir kamu denetimi sağlanamamaktadır. Avrupa’daki örnekleri gibi jeoloji mühendislerinin yapı denetim sürecinde etkin rol alması gerekmektedir” dedi.

İzmir’de meydana gelen deprem alınması gereken tedbirleri bir kez daha gündeme getirdi. MHP Edirne İl Başkanı Zakir Tercan, yaptığı açıklamada Edirne’de bina yapılırken etkin bir kamu denetiminin sağlanamadığına işaret ederek, Avrupa’daki örnekleri gibi jeoloji mühendislerinin yapı denetim sürecinde etkin rol alması gerektiğini söyledi.

Bir deprem sonrası oluşan can kaybı ve hasarın büyüklüğü, depremin büyüklüğüne, depremin yerleşim alanlarına uzaklığına, zemine, yapı kalitesine, hızlı nüfus ve göçe bağlı kontrolsüz büyümeye, eğitim eksikliği ve toplumun deprem zararlarını azaltmaya yönelik yapmış oldukları hazırlığa göre farklılıklar gösterdiğine dikkat çeken Tercan, “Ayrıca, sanayi tesisleri, petrol ve kimyevi madde üretimi ve depolaması gibi tesisler, altyapı tesisleri ve ulaşım hatlarının yer aldığı bölgelerin deprem açısından risk taşıyan fay hatları üzerinde bulunması tehlikenin boyutlarını artırmaktadır.  Afet tehlikelerine karşı riski azaltmaya yönelik AR-GE çalışmalarına öncelik verilmeli ve deprem mühendisliği laboratuvarlarının Edirne genelinde yaygın kullanımı koordine edilmelidir. Olası deprem zararlarının azaltılmasının sağlanmasının en etkin yolu halkın eğitim ve öğretimiyle mümkün olacaktır” dedi.

Tercan, tüm il merkezlerinde uzman afet yöneticileri aracılığıyla afet yönetimiyle ilgili planların hazırlanması ve geliştirilmesi, bu alanda görev ve sorumluluk verilen kişilere eğitim ve tatbikatlar yaptırılması gerekliliğinin önemine işaret ederek, “Alarm ve erken uyarı sistemleri kurulmalı ve geliştirilmeli, deprem sırasında elektrik ve doğalgaz yangınlarına karşı otomatik kesme sistemleri kurulmalıdır” dedi.

Yapı denetiminde denetleyen ve denetlenen arasında kurulan bağın önüne geçilmesi ve sertifikasız kişilerin inşaatlarda çalışmasının önlenmesine yönelik adımlar atılması gerektiğini belirten Tercan, şunları söyledi;

“Depreme dayanıklı binaların tasarım, malzeme ve standartlarını içeren çalışmalar desteklenmelidir. Su ve nemin yapıya zararlı etkilerinden korunması amacıyla su yalıtımı nitelikli hâle getirilerek yapı malzemelerinin ömrü uzatılmalıdır.

Mevcut yapılarda deprem tehlikesinin ve risklerinin belirlenmesi, afet senaryolarına göre hasar görebilirlik çalışmalarının yapılması gerekmektedir. Kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütleri arasında bir iş birliği oluşturmalı ve kamu tek bir merkezden bilgilendirmelidir.

Küresel ölçekte dirençli kent olma yolunda ilerleyen birçok kentsel alan vardır fakat bu çalışmalar gelecekte oluşacak felaketlere cevap verecek yeterlilikte değildir. Dirençlilik düşüncesinin kentsel afet riskini azaltmayla bütünleşmesi, iklim değişikliği gibi olgularla daha uyumlu orta ve uzun vadeli bir yaklaşım benimseyen dirençli şehir planlama anlayışını beraber düşünmesi gerekmektedir. Deprem sadece felaketten biri olup İzmir depreminden sonra karşılaştığımız tsunami olayı da hortumlar da gündeme alınmalı ve önlemler paketleri oluşturulmalıdır.

Belediyeler, imara alan açarken mutlak surette zemin etütlerini tam olarak yapmalıdır. İzmir’de olduğu gibi tarım alanlarında alüvyal zeminlerde yapılaşmaya izin verilmemelidir.

Dere yatakları, deltalar ve biriktirme alanlarında şehirleşmeye kesinlikle müsaade edilmemelidir. Şehirlerde imara açılan alanlar deprem master planları yapıldıktan sonra bu plana tamamen uygun bir şekilde olmalıdır. Fay hatları üzerinde yer alan mevcut yerleşim alanları acil olarak kentsel dönüşüme alınmalıdır” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.