DOLAR 32,5938 0.35%
EURO 34,7628 0.01%
ALTIN 2.495,270,45
BIST 9.524,59-0,06%
BITCOIN 20175060,70%
Edirne
12°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Öğrenciler, esnafın işini artıracak

Öğrenciler, esnafın işini artıracak

ABONE OL
3 Eylül 2022 11:36
Öğrenciler, esnafın işini artıracak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (EDESOB) Başkanı Kemal Cingöz, 19 Eylül’de açılacak olan üniversitelerin şehre ekonomik açıdan can suyu olacağını belirtti.

Üniversitelerin ve ilköğretim okullarının tatile girmesi sonrası kente ekonomik hareketi gurbetçiler ve Bulgar vatandaşları sağlamıştı. Okulların açılacak olmasıyla birlikte gıdadan, kırtasiyeye, ulaşımdan tekstile birçok sektörün ekonomik anlamda canlanması bekleniyor. Öğrencilerin yanı sıra doğalgaz ve elektriğe yapılan zammı da değerlendiren EDESOB Başkanı Cingöz, enflasyonun zamlarla oluştuğunu söyleyerek kimsenin enflasyonun düşeceğini beklememesi gerektiğini, enerji fiyatlarına yapılan zammı esnafın tüketiciye yansıtmak zorunda kalacağını ifade etti

“40-50 BİN ÖĞRENCİ KENTE GELECEK ESNAFIN İŞİNİ ARTIRACAK”

EDESOB Başkanı Cingöz, “2022-2023 eğitim ve öğretim yılının önce öğrencilerimize, ondan sonra velilerimize ondan sonra da öğrencilerle ilintili olan taşıma sektöründe, kantinlerde, kırtasiyelerde işlev gören esnaflarımıza hayırlı olsun diyorum. Tabii ki herhalde buraya dışarıdan gelecek öğrenci sayısı 40-50 bin arası var. Benim bildiğim rakam bu boyutta. Şehrin nüfusu 40-50 bin artacak demektir bu. Tabi ki bu 40-50 bin kişi şehre birden girdiği zaman bunlar çay içecek. Ekmek alacak. Su içecek.  İçinde tıraş olanı olacak. Yani esnaf için ciddi bir kazanç kapısı olacaktır diye düşünüyorum. Esnafın işlerini mutlak suretle arttıracaktır. Yani bunun hiç kimse inkar edemez, yadsıyamaz. Hayırlısı olsun diyorum” dedi.

“EDİRNE’YE 30-40 BİN KİŞLİK DAHA YURT KAPASİTESİ LAZIM”

Öğrencilerin gelişiyle ev fiyatlarında yükseliş yaşanacağına değinen Başkan Kemal Cingöz “Ama önemli olan tabii bu öğrencilerin gelmesiyle beraber burada bu kira fiyatlarında da bir değişkenlik olacaktır. Bunların içerisinde yurtlarda yer bulamayanlar, ev kiralamaya kalkacak ama iki kişi bir arada ama üç kişi ekonomik durumu iyi olanlar, ben üç kişi bir arada kalamam diyenler tek başına tutacaktır. Bu kiralara da artmasına sebebiyet verecek diye düşünüyorum. Yani bilmiyorum ama şu an elinde kesin bir veri olmamasına rağmen herhalde en az bir yüzde 30-40  gibi daha yurt kapasitesi olması lazım ki gelen öğrencilerin hepsine cevap verebilsin. Ben bir nebze de olsa esnafa can suyu olacak diyorum. 50 bin kişi bu. 50 bini bırak 10 bin olsun. Ekstradan 10 bin kişi birer ekmek yese 10 bin ekmek demektir. Olmaz mı? Tabii ki olacaktır” dedi

“KİMSE ENFLASYONUN DÜŞECEĞİNİ BEKLEMESİN”

Doğalgaz ve elektrik fiyatlarına gelen zamlardan dolayı esnafın enerji giderini tüketiciye yansıtacağını, zamlar yapıldıkça enflasyonun düşmeyeceğin aktaran Cingöz “Şimdi bu akşam da dediler işte geçen sene bin lira olan 2 bin 100 lira olacak. O hesabı neye göre yaptılar onu ben bilmiyorum. Bu gelen yüzde 20’ye. Yani örneğin geçen ay bir esnaf bin lira cereyan parası ödüyorsaydı onu zaten bin lira ödüyordu. Şimdi bakacağız bir dahaki aya ödeyeceği bin 300 lirayı nereden karşılayacağını. Esnaf bunu cebinden mi karşılayacak? Sonuç itibariyle kime yansıtacak? Tüketiciye. Peki öbür taraftan enflasyonu düşüreceğiz diyoruz. Bu taraftan da fiyatları arttırıyoruz. Sizce enflasyon düşer mi? Gelen her zam enflasyonun artmasına sebebiyet verir. Akaryakıta zam geldi. Enflasyon yükselecektir. Neden? Her şeyin fiyatı o ölçüde, ölçekte artıyor enflasyon nedir ? Fiyat artışları değil mi? Onun için hiç kimse de enflasyonun düşeceğini de beklemesin. Hele hele bundan sonra bana göre hiç olmaz” dedi.

“BU ZAMLARLA BÜYÜKLERE BİR ŞEY OLDUĞU YOK, EN MAĞDUR SABİT ÜCRETLİ VE KÜÇÜK ESNAF”

Yaşanan zamlardan küçük esnafın etkilendiğini, büyük firmalara dokunmadığını, indirimlerin artık esnafların gider kalemlerine de yansıtılması gerektiğini aktaran Cingöz, “Kapanmaya gider mi? onu yaşadıktan sonra göreceğiz. Ama şu an bakın ben her zaman söylüyorum. Bu ülkede en mağdur olan sabit ücretlilerle küçük esnaf. Büyüklerin bir şey olduğu yok. Büyükler iç piyasada yani büyükler der ki bunlar esnaf kategorisinde de değil zaten. Sanayici konumunda olanlar. Onlar zaten yurt içine malını pazarlayamasa da ucuz iş gücünden dolayı ihracata rahatlıkla malını pazarlıyor. Onlara bu gelen zamlar çok büyük etki etmez ama küçük esnaf veya KOBİ konumunda olan üreticileri de etkiler. Etkileyecektir. Neden etkilemesin ki? Az önce de söyledik. Şimdi geçen ay bin liraysa yarın havaların soğumasıyla beraber özellikle doğal gaz veya cereyanlı sobayla ısınanların giderleri daha da artacaktır. Onun için esnaf tabii ki bu işten etkilenecek. Esnafa enerji anlamında tabii ki indirim yapılmalı ama bu bizim çağrımızla veya bizim düşüncelerimizle bizim talebimizle olacak bir şey değil. Bu hükümet politikası. Sonra herkesle devletten bekliyor. Hangi birine devlette yetiştirecek? Tabii ki esnafa doğal gazda, vergide, SSK primlerinde indirim verilmeli özellikle ticari araçlarda. Gemilere yatlara veriyorsunuz değil mi indirimli mazotu. Ticari araçlara verilse fiyatların düşmesine sebebiyet sağlamaz mı? Sağlar. Bunlar hepsi yapılmalı. Bunları söylüyoruz ama yapıldığını da gördüğümüz yok” diye noktaladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.