DOLAR 32,6020 0.39%
EURO 34,8009 0.18%
ALTIN 2.492,500,34
BIST 9.461,20-0,67%
BITCOIN 21175524,32%
Edirne
17°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

ÖĞRETMEN ÖĞRETİR

ABONE OL
24 Kasım 2022 09:59
0

BEĞENDİM

ABONE OL

24 Kasım haftasına girdik dilimde hep o şarkı;

“Öğretmen kutsaldır ana gibi,

Öğretmen kutsaldır baba gibi

Öpülesi elleri var,

Şirin tatlı dilleri var

Öğretmen öğretir A, B, C…”

Türk Dil Kurumu sözlüğünde “Mesleği bilgi öğretmek olan kimse” olarak tanımlanan öğretmenler, aslında bilgi ve becerinin yanında bize daha neler neler öğretiyor…

Öğretmen olmaya karar verdiğinizde diplomanızda belirtilmeyen bazı yeteneklerin ve imzasız anlaşmaların da olduğunu unutmamanız gerek. Öncelikle rol modelsiniz artık. Zevk için öyle her aklınıza eseni yapamayacağınız bir dünyaya adım atıyorsunuz. Bu evrensel meslek; idealist yaklaşım, fedakârca çalışma saatleri ve yaşam boyu karşılıklı öğrenme içerir.

Ana-baba gibidir öğretmen, aynı şefkatle sarılır, aynı güven duygusunu verir ama gereksiz acımaya yersiz merhamete yer yoktur. Öğrenciyi -onun yararına, ona rağmen, onun iyiliği için- zorlar böylece öğrenci kendi yeteneklerini/kapasitesini keşfetmeyi öğrenir.

Başkasının özgürlüğünü kısıtladığı hakkını gasp ettiği durumlara da müdahale ederek, hak aramayı, hakkını savunmayı öğretir.

Türk milletinin geleceğine hitap ettiğinin bilinciyle vatan sevgisini, millet olmayı öğretir.

Asıl önemlisi öğretmen kendini sevmeyi, özgüveni, azmi, kararlılığı öğretir.

Öğretmenlik Kariyer Sınavına gelince; 46 yılını bu mesleğe adamış bir eğitimci olarak kendimi uzman görmezken nasıl kategorize edebilirim meslektaşlarımı? Asıl şu utandıran sözleşmeli öğretmen, ücretli öğretmen, vekil öğretmen, diplomalı ama atanamamış öğretmen vb. kategorilerin ortadan kalkması gerek. “Başöğretmen” konusuna girmiyorum bile. Türkçemizi hem sözlü hem yazılı doğru kullanabilmek, öğrencilerine yurttaş sorumluluğuna uygun bir rol model olarak liderlik edebilmek “uzman öğretmenlik” için yeterli bence.  Öğretmen zaten her akşam başını yastığa koyduğunda günün sınavını verir. Bu yılın kutlamalarına sınav gölgesi düşmesin, kaliteyi anlarız onlar gönlümüzden de gözümüzden de düşemez.

Bir ülkenin bırakın “çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmasını”, varlığını sürdürmesi bile düzeyli ve kaliteli eğitime bağlıdır. Yarının mutluluğu için eğitim emekçilerimizin hak ettiği değeri görmesi şarttır.  TBMM tarafından Ebedi Cumhurbaşkanımız Mustafa Kemal Atatürk’e Millet Mekteplerinin Başöğretmeni unvanı verilişinin yıldönümü olan 24 Kasım, 1981 yılından beri Öğretmenler Günü olarak kutlanıyor. Atatürk’ün ışığını gelecek nesillere taşıyan öğretmenlerimiz günümüz kutlu olsun. Yarınlarınız ise mutlu ve aydınlık… Yine bir şehidimiz var acımız taze, tüm ebediyete intikal etmiş olanlara özel saygı ve minnetle rahmet diliyorum, üzerimde hakkı olanlara büyüğüm küçüğüm demeden teşekkür ediyorum.

“Öğretmenler, yeni nesil sizin eseriniz olacaktır.”

Başöğretmen Mustafa Kemal ATATÜRK

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.