DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20688751,54%
Edirne
19°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Organ bağışına destek standı

Organ bağışına destek standı

ABONE OL
3 Kasım 2023 17:12
Organ bağışına destek standı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası sebebiyle İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Saraçlar Caddesi’nde stant açıldı. Açılan stantta organ bağışlarını kabul eden sağlık ekipleri, organ bağışın arttırılması, organ bağışı bilincinin geliştirilmesi ve halkın organ ve doku bağışı konusunda teşvik edilmesi amacıyla broşürler dağıtarak vatandaşları bilgilendirdi.  ‘Stantta Gelin organ bağışlayalım bir hayat biterken bir hayat kurtaralım’ temasıyla organ bağışı yapmak isteyen gönüllülerin talepleri, stantta görev yapan sağlık personelleri tarafından form doldurularak kabul edildi.

Standı ziyaret eden vatandaşlar, broşür almalarını yanı sıra organ bağışı ile ilgili merak ettikleri hakkında ekiplerden bilgi aldı.

“ORGAN BAĞIŞI NEDİR?”

Organ bağışı kişinin hayatta iken kendi özgür iradesiyle, organlarının bir kısmını veya tamamını ölümünden sonra başka hastaların tedavisinde kullanılmak üzere vasiyet etmesidir. 18 yaşını aşmış, akli dengesi yerinde olan herkes organ bağışında bulunabilir. Organ bağışı yapılmış olsa bile her ölümden sonra organ nakli mümkün değildir. Örneğin; kişi evde, sokakta, acil serviste, veya hastanelerin herhangi bir servisinde ölmüş ise organları kullanılamaz. Yalnızca yoğun bakım ünitelerinde solunum cihazına bağlı olarak ölen, yani beyin ölümü gerçekleşen kişilerin organları nakledilebilir. Organ Bağışı için ise İl Sağlık Müdürlükleri, İlçe Sağlık Müdürlükleri, devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri, özel hastaneler, aile sağlığı merkezlerine başvuruları gerekir.

“BAĞIŞ YAPILAN ORGANLAR KİMLERE NAKLEDİLİR, ORGAN BAĞIŞLARKEN ENGEL DURUMLAR NEDİR?”

Nakil işlemleri Sağlık Bakanlığı bünyesinde Ulusal Koordinasyon Sistemi tarafından yürütülür ve yapılan tüm işlemler kayıt altına alınıp belgelenir. Organ dağıtımı; ulusal bekleme listelerinde kaydı olanlar arasından, öncelikle tıbbi aciliyeti olan hastalar olmak üzere, kan ve doku grubu uyumuna göre yapılır. Din, dil, ırk, cinsiyet, zengin veya fakir ayrımı gözetilmez. Alıcı ve vericinin kimlik bilgileri ailelerin izni olmadan açıklanamaz. Gizli kalması kanunen esastır. Yaşın ileri olması, kronik bir hastalığın bulunması, alkol veya sigara içiliyor olması ve benzeri nedenler organ bağışı yapılmasına engel değildir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.