DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20679801,36%
Edirne
19°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Pazaryeri sorununun çözümünü, Cumhur İttifakı üretmeye çalışıyor”

“Pazaryeri sorununun çözümünü, Cumhur İttifakı üretmeye çalışıyor”

ABONE OL
3 Kasım 2023 13:26
“Pazaryeri sorununun çözümünü, Cumhur İttifakı üretmeye çalışıyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu başkanlığında gerçekleştirilen toplantı; saat 15.00’te başladı ve Keşan Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda yapıldı.
Toplantıda; Meclis Üyeleri Yüksel Alioğlu, Nehir Gergin, Yakup Balcı, Mithat Bulut, Müslim Çekiç ve Barbaros Tokgöz izinli sayıldı.
“HASSASİYET GÖSTERMELİYİZ”
Toplantı öncesinde konuşan Helvacıoğlu son günlerde şehir mobilyalarına zarar verildiğine dikkat çekerek, “Kameralarımız var ve zarar verenleri tespit ediyoruz. Bu konuda vatandaşlarımız daha duyarlı olmalı. Evimizi nasıl koruyorsak şehir mobilyalarımızı da korumalıyız. Hayır çeşmelerinde verilen zarara üzülüyoruz. Hassasiyet göstermeliyiz. Kurallara uymalıyız, çevreyi korumalıyız. Zarar verilen sokak mobilyalarımızı onarsak bile içimiz acıyor.” dedi.
Toplantıda ilk olarak; müdürlükler arası ödenek aktarımı ve CHP’li Meclis Üyesi Alaattin Öztürk’ün makam arabası alımı konulu önergesi gündeme ilave edildi.
Daha sonra gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi.
“37. HİBEMİZİ ALDIK”
Toplantıda ilk olarak, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğünün 7796188 sayılı yazısı ile 27.10.2013 tarih ve 7793286 sayılı Makam Olur’ u çerçevesinde Belediyeye hava kalitesinin iyileştirilmesi için gönderilen 3.000.000,00TL) nakdi hibenin kabulü maddesi görüşüldü.
Madde ile ilgili bilgi veren Helvacıoğlu, bir hibe daha aldıklarını belirterek, “37. hibemizi aldık. Cumhurbaşkanımıza, Bakanlarımıza, Milletvekilimize, İl ve İlçe Başkanlarımıza, tüm yetkililerimize desteklerinden ötürü teşekkür ederim. Hava kalitesinin iyileştirilmesi için Bakanlıktan bir ekip gelecek. Ekip gelmeden hibesi geldi. 3 milyon bir hibe. Ekip geldiğinde çalışmaların detaylarını göreceğiz.” şeklinde konuştu.
Daha sonra yapılan oylamada madde oy birliği ile kabul edildi.
“YAPILDIĞI DÖNEMDE KAPALI PAZARYERİ OLARAK HAYAL EDİYORDUM”
Toplantı; “Belediyemiz Çok Amaçlı Pazaryeri Kompleksi alanının üstünün kapatılması projesi finansmanında kullanılmak üzere, “Belediyemiz Çok Amaçlı Pazaryeri Kompleksi alanının üstünün kapatılması projesi finansmanında kullanılmak üzere, Mülkiyeti belediyemize ait olan İstasyon Mahallesi 100 Ada 81 Parselde kayıtlı e bebek mağazası yanındaki (10.193,74m2) arsanın; 5393 sayılı Belediye Kanununun 18. Maddesi(e) bendine istinaden satımına, 34. maddesi (g) bendine istinaden de satım ihalesinin yapılması yetkisinin Belediye Encümeni’ne verilmesi, 17 Sokakta kurulan Manifaturacılar pazarının, yeni kapalı alan yapılarak taşınması planlanmıştır. Mülkiyeti Belediyemize ait eski itfaiye alanında (842 ada 74-150-154-155 parseller) projesi hazırlanan katlı otopark, kapalı pazaryeri ve kütüphane, ihale aşamasına getirilmiştir.
Bu yatırımın finansı için kütüphanenin 40.000.000,00TL hibe ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yaptırılmasına, kalan kısmı için İller Bankası (İlbank) A.Ş.’den 90.000.000,00TL (Doksanmilyon Türk Lirası) kredi kullanılması ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 68. Maddesinde yer alan koşulların yerine getirilmesi kaydıyla krediye konu işle ilgili her türlü işlemi yapmaya Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’nun yetkilendirilmesi hususlarının Meclis tarafından görüşülmesi” ile sürdü.
Madde ile ilgili bilgilendiren Helvacıoğlu, konunun daha önce 3 kez Meclis’e getirildiğini hatırlatarak, “ ‘Hayır’ dedik. Bir türlü pazaryerini yapamıyoruz. Çay ısmarlardık, yaparız dedik ama yaptırılmıyor. Bu defa inşallah zinciri kırarız. Daha önce de gösterdim proje açık pazaryeri kompleksi. Burası açık pazaryeri kompleksi. Bunu kapatmamız gerektiğine inanıyorum. Açık pazaryeri kompleksi ruhsatı var elimizde. Yapıldığı dönemde kapalı pazaryeri olarak hayal ediyordum. Mecliste Cumhur İttifakı olarak çoğunlukta olsaydık bugünlere gelmezdik. Şimdi üstü kapanırdı. Ama kısmet olmadı. 5 yıl boyunca olan bu eksiği son dakikada onay verin ‘Pazaryerinin üstünü biz kapatıyoruz.’ diye söyleyin. Fırsat sizin. 5 yıl önce 19 milyon TL’ydi. Alanı bir şekilde değerlendiririz. 10 dönüm yer. O dönem otoparkı tek katlı yapsaydın, giyim pazarını alta alıp üstünü kapatsaydın Keşan’ın derdi bitseydi. 5 senedir aynı derdi konuşuyoruz. Bugün üstünün kapatılması 50 milyon TL tutuyor. Kredi alsak 85-90 milyon TL maliyeyi olacak. Burasını kapatsak bile sokakta tezgah açan esnafımız ne olacak? 17 sokakta pazar kuruluyor. Allah korusun yangın olsa biri fenalaşsa itfaiye, ambulans nasıl gider? Allah tarafından bugüne kadar bir problem olmadı. Burasının üzerini kapatalım çeşitli etkinliklerde kullanırız.” şeklinde konuştu.
“AKLIN YOLU BİR BAŞKA YERDE PAZARYERİ YOK ÇARŞIDA”
Pazarcı esnafının çarşıda kalmak istediğini ifade ede Mustafa Helvacıoğlu; sözlerine şu şekilde devam etti: “Çarşı esnafımız da pazardan kopmak istemiyor. Ama çözüm üretmemiz lazım ve çözümü üretecek olan bu Meclis. Çözümü Cumhur İttifakı üretmeye çalışıyor. Bu büyük projeler Keşan için, ayrı gayrı olmamalı. Olunca böyle sonuca gidemiyoruz. Eski itfaiyenin olduğu alana gençlik merkezi, otopark, kütüphane yapalım dedik. Bu binanın da yarısını hibe alacağız. Maliyeti 80 milyon TL, 40 milyon TL hibe alacağız. Bedava 40 milyon geliyor. Hükümetimiz destek oluyor. Otopark da yapalım. Hafta içerisinde hastane caddesi kullansın. Hafta sonu da giysi pazarını buraya kuralım. Bu geçici bir çözüm. Gıda pazarcılarımız komplekste giysi pazarımız ise eski itfaiyenin olduğu alanda olacak. Bunu yapalım dedik. 3 kezdir de söylüyoruz ve hayır aldık. Yapılmasın diye değil, yaptırılması diye ‘Hayır’ diyorlar. Aklın yolu bir başka yerde pazaryeri yok çarşıda. Ya da sadece mevcut kompleksin üzerini kapatacağız, Cuma gıda, Cumartesi giyim pazarı açılacak. Haftada iki gün Pazar kurulacak. Et tırnaktan ayrılmıyor diyor arkadaşlarımız. Sokakta pazar kuruyoruz. 5 yıldır pazarcı esnafımızı düşünüyoruz. Bu böyle olmamalı. Bu yüzden eski itfaiye alanında böyle bir çalışma yaptık. hükümetimizin desteklerin dışında çok büyük işleri beraber başaramadık. 56 mecliste 37 kez millet ittifakımız ‘Hayır’ demiş. Neden ‘Hayır’ diyoruz, Helvacıoğlu başarılı olmasın, bir daha ki döneme Cumhur İttifakı gelmesin. Bunlar yanlış işler. Tekrar diyorum, ‘Helvacıoğlu yapamadı, biz yapacağız’ deyin, el kaldırın Keşan kazansın. 19 milyon TL’ye yapacağımız işi 50 milyon TL’ye yapıyoruz. Kim kaybetti? Hepimiz. Bu pazaryerini ben yapmadım, CHP yaptı. Hükümetimiz 26 milyon kredi verdiler, krediyi öderken 94 mülk sattınız. Sanki hiç mülk satmadınız ‘Sana mülk sattırmayız’ mantığıyla gidiyorsunuz. Su için 42 milyon kredi aldık, faizi ile rakam çok yüksek. Komşu belediyemiz 20 milyon kredi alamadı. Biz bu işleri başarıyoruz. Gelin ortak hareket edelim. Bunu başaramadık. Yazıktır günahtır.”
“BENİM AYIBIM DEĞİL”
Meclis ile geleceği öngörerek çalıştıklarının altını çizen Helvacıoğlu, “Özgün Yapı’nın arkasında askeriyeden yer aldık. Mustafa Kemal Paşa, Yeni Mahalle ve Yenimescit Mahallemize çıkan bir yol var planlarımızda. 33 dönümlük alan. Gelecekte bir gün pazaryeri düzayak buraya geçecek. Başka şansımız yok. Bizim dönemimizde olmayacağı aşikar. Aklın yolu bir günün birinde pazaryeri burası olacak. Şehir merkezinde kalacaksak, burası kapalı pazaryeri olarak anlatıldıysa, planlarken olmamış torbadan tavşan çıktı. Esnafı almadı, pazar yine sokaklara taştı. Çözüm üretelim, benim ayıbım değil. Yine hayır denirse ‘4 kez hayır dediler, yaptırtmadılar’ diyeceğim. Kredi alın kolay iş. Biliyor olmayacağını. Bir masaya koyalım, beraber çalışalım. Ama böyle istişare kuramadık. Kısır siyasi tartışmaların içine girdik. İstasyon Mahallemizdeki 10 dönümlük yer Çok amaçlı pazaryeri kompleksimizin üstünün kapatılması projesinin finansmanı karşılıyor. Biz iş yapalım diyoruz. Arsayı satalım, 40 milyon hibe alalım, 90 milyona da otoparkı yapalım tüm pazarcılarımızın derdi bitsin. Bahse konu yolun yapımı için kredi çalışmalarımıza başladık. Erikli arıtma için de bir proje hazırladık ve kabul edilmesini bekliyoruz. Cumhur İttifakı iktidarda olduğu sürece hibe almaya devam edeceğiz. 2 dönemde de aynı heyecan ile çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.
“HER İKİSİNİ YAPMAK İÇİN BELEDİYE KREDİ ÖDEYEMEZ”
Konuyla ilgili CHP Grup Sözcüsü Feridun Tümer’in görüş bildirmesinin ardından yeniden söz alan Mustafa Helvacıoğlu, iki oda esnafının da haftada 2 ayrı gün pazaryeri kurulabileceğini kabul etmesi durumunda Pazaryeri Kompleksi’nin üzerinin kapatılması için çalışmalara hemen başlayacaklarının dile getirerek, “Bir gün manifaturacılar, bir gün gıda pazarı açılır denirse, Millet İttifakı pazarcılarımıza giderek bunun kabulünü alırsa, yarın başlayalım. Kapatmak için her iki tarafın da izni lazım. Ancak her ikisini yapmak için belediye kredi ödeyemez.” diye söyledi.
Yapılan konuşmaların ardından madde oylandı ve oy çokluğu ile reddedildi.
Toplantının devamında; 2024 yılı Performans Programı, 2024 yılı Bütçesi ve 2024 yılında uygulanacak Vergi, Harç ve Ücret Tarifelerinin görüşülmesi maddeleri Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilirken, ödenek ihtiyacı olan müdürlüklere, 2023 yılı bütçesinde kullanılmayacağı belirtilen Su ve Kanalizasyon Müdürlüğünün 061290 gider kodlu Diğer Makine Techizat Alımları, 065790 gider kodlu Diğerleri ödenek kalemi ve 066701 gider kodlu Müteahhitlik Hizmetleri ödenek kalemlerinden ödenek ihtiyacı olan müdürlüklere ödenek aktarımı yapılması maddesi komisyon raporu doğrultusunda oy birliği ile kabul edildi.
Daha sonra ele alınan Keşan Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu’nun 05.09.2023 tarih ve 2023-14 sayılı kararı gereğince, Keşan Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ne ait mali tablo incelenerek, yapılması gereken ödemelerin ivedi olarak yapılabilmesi için kuruluş ortakları olan kurumlardan, kuruluş paylarına istinaden toplam 200.000,00TL’lik sermaye arttırımı yapılarak, Keşan Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi hesabına aktarılması maddesi oy birliği, Paşayiğit Mahallesi halihazır harita-jeolojik etüt-imar planının yenilenmesi amacıyla İller Bankası A.Ş.’ne yetki verilmesi ve bu işte kullanılmak üzere İller Bankası A.Ş.’den 2.015.000,00TL kredi kullanılması için 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 68. Maddesi’nde yer alan koşulların yerine getirilmesi kaydıyla krediye konu işle ilgili her türlü işlemi yapmaya Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’nun yetkilendirilmesi hususu oy birliği ile kabul edildi.
Toplantının devamında görüşülen İzzetiye Mahallesi, 102 ada, 2 numaralı parselin tamamı park ve imar yolunda kaldığı için imar yolunun kaydırılmasına ilişkin plan değişikliği talebi ise komisyon raporu doğrultusunda plan değişikliğine gerek olmadan parselasyon yapılarak çözülebileceği için oy birliği ile reddedilirken, Engelsiz Yaşam Merkezi’nin park olan fonksiyonunun sosyal tesis olarak değiştirilmesi amaçlı plan değişikliği oy birliği ile kabul edildi.
İzzetiye Mahallesi, 121 ada, 33 numaralı parselin imar yolunun kaydırılmasına ilişkin plan değişikliği talebi komisyon raporu doğrultusunda oy birliği ile red edilirken, İzzetiye Mahallesi, 111 ada, 41 numaralı parselin plan değişikliği talebi ise komisyon raporu doğrultusunda kabul edildi.
Gündeme ilave edilen müdürlükler arası ödenek aktarımı maddesi ise Plan Bütçe Komisyonu’na havale edildi.
Toplantıda son olarak Helvacıoğlu, Öztürk’ün makam aracının değiştirilmesiyle ilgili verdiği soru önergesine cevap verdi.
Mustafa Helvacıoğlu, “Tasarruf için yaptım. İlk aracı Mehmet Özcan’dan teslim aldım. Motoru yandı. Sonraki araç 14 yaşındaydı, diğer araç 12 yaşındaydı. Sonraki 13 yaşındaki aracı sattık üzerine para aldık ve arabayı aldık. Minibüsle gezmeyi tercih edeceğim. Minibüsçülük yapıyorum arada bir. Teşekkür ederim Aladdin Öztürk. İlk defa bir soru önergen işe yaradı. Ara sıra hastaneye ve okula dolmuşçuluk yapıyorum. Hiç sıfır araç almadım.” şeklinde konuştu.
Keşan Belediye Meclisi Kasım Ayı 2. Birleşim Toplantısı 20 Kasım 2023 Pazartesi saat 15.00’te yapılacak.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.