DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2072812-1,20%
Edirne
20°

PARÇALI BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

Pekcanlı’dan eğitim eleştirisi

Pekcanlı’dan eğitim eleştirisi

ABONE OL
28 Eylül 2021 11:17
Pekcanlı’dan eğitim eleştirisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı dün İl Başkanlığı’nda bir basın toplantısı düzenleyerek ülkedeki eğitim sorunlarına değindi ve hükümetin eğitim politikalarını eleştirdi.

COVID-19 salgını yüzünden okulların kapalı kaldığı uzun süre boyunca öğrencilerin, uzaktan eğitimin yürütüldüğü EBA sistemine ulaşamadığını vurgulayan Pekcanlı, birçok öğrencinin ise internet erişiminin bile olmadığını söyledi.

19 yıllık AKP iktidarı süresince liyakatten uzak ideolojik sebeplerle yapboz haline getirilen eğitim sisteminin yapısal sorunlarının, COVID-19 salgını süresince daha da derinleşerek iyice gün yüzüne çıktığını belirten Pekcanlı, tek adam rejiminin ülkeyi içine soktuğu çok yönlü krizin ağır sonuçlarının yaşadığı alanların başında eğitimin geldiğini belirtti.

“Uzun bir aradan sonra yüz yüze eğitime dönüşün büyük bir mutluluk yaratması gerekirken, yetersizlikler nedeniyle eğitimin tüm paydaşlarında derin kaygılar ortaya çıkmıştır” diyerek konuşmasını devam ettiren Pekcanlı şunları anlattı;

“İKTİDARIN COVID-19’DA, EĞİTİMDE ORTAYA KOYDUĞU TERCİHLER FIRSAT EŞİTSİZLİKLERİNİ DAHA DA DERİNLEŞTİRDİ”

Türkiye, COVID-19 salgını boyunca okulların kapalı kaldığı uzun süre boyunca 2 milyon 316 bin öğrenci uzaktan eğitimin yürütüldüğü EBA sistemine ulaşamamıştır. 1 milyon 459 bin öğrenci ise internet erişimine sahip değildir. Bu yetersizliklerle beraber, uzaktan eğitimden bir şekilde yararlanabilen öğrencilerimiz de dahil olmak üzere çok büyük bir öğrenim kaybıyla karşı karşıya olduğumuz açıktır. İktidarın salgın döneminde eğitim alanında ortaya koyduğu tercihler, var olan fırsat eşitsizliklerinin daha da derinleşmesine yol açmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı’nın salgın süresince ortaya çıkan öğrenme kaybının boyutlarını ölçme ve bu kaybın telafisi için derhal gerekli bilimsel çalışmaları başlatması gerekmektedir.

“YARDIMCI HİZMET PERSONELLERİ HALA ATANMADI”

6 Eylül 2021’de yüz yüze eğitim tekrar başlamış, öğretmenlerimiz ve çocuklarımız okullarına kavuşmuşlardır. Uzun bir aradan sonra yüz yüze eğitime dönüşün büyük bir mutluluk yaratması gerekirken, yetersizlikler nedeniyle eğitimin tüm paydaşlarında derin kaygılar ortaya çıkmıştır. Okullarda ihtiyaç duyulan 101 bin yardımcı hizmet personeli hala atanmamıştır. Okullarımızda hijyenin korunmasını sağlayacak bu atamaların derhal gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Gerekirse Milli Eğitim Bakanlığı’na ek kaynak aktarımı yapılabilir.

“İKTİDAR, ÇOCUKLARIMIZIN SAĞLIĞI, EĞİTİMİ VE GELECEĞİ İÇİN KAYNAK AYIRMIYOR”

Haftalardır birçok kentte sınıflarda vakalar ortaya çıkmakta ve yayılmaktadır. Sosyal mesafenin korunabilmesi için sınıfların seyreltilmesi gerekirken, birçok okulda öğrenciler kalabalık sınıflarda derslere girmektedirler. Bazı okullarda farklı düzeylerde sınıfların aynı dersliklerde eğitim gördüğü bilinmektedir. Bunun en büyük sebebi 43 bin 627 derslik ihtiyacıdır. Yandaşlara, beşli çeteye, Saray beslemelerine kaynak ayıran iktidar; çocuklarımızın sağlığı, eğitimi ve geleceği için gereken bu ihtiyacı karşılamamaktadır.

“ÜLKEMİZDEKİ EN ÖNEMLİ MESLEK GRUPLARINDAN BİRİ ÖĞRETMENLİK”

Eğitim sistemimizin en acil ihtiyaçlarından bir diğeri de geleceğimizi yetiştiren öğretmenlerin temel sorunlarının çözülmesidir. İlk olarak öğretmen açığının kapatılması gerekmektedir. Sayıştay raporlarına göre 138 bin, MEB’in raporuna göre 107 bin öğretmen ihtiyacı vardır. Şu ana kadar yalnızca 20 bin atama yapılmış, öğretmenlerden gelen tepkiler üzerine Erdoğan 15 bin ilave atamayı müjdeymiş gibi duyurmuştur. Bu atamaları gerçekleştirmemek ise Saray’ın bilinçli tercihidir. Biz bu tercihleri değiştireceğiz. Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında Türkiye’nin atanamayan öğretmenler diye bir sorunu kalmayacak. Bizim tercihlerimiz açık ve nettir: Toplumdaki en önemli meslek gruplarından birini öğretmenlerin oluşturduğunun farkındayız. Öğretmenlerin haklarını ve çalışma koşullarını yasal güvenceye kavuşturacak Öğretmenler Meslek Kanunu’nu çıkaracağız. Bununla birlikte, hak kayıplarının önüne geçmek için sözleşmeli öğretmen, ücretli öğretmen gibi garabetleri ortadan kaldıracak, kamuda çalışan tüm öğretmenlerin insanca koşullarda eşit şartlarda ücret almalarını ve özlük haklarına sahip olmasını sağlayacağız. Öğretmenlerin 3600 ek gösterge hakkını teslim edeceğiz.

“CHP İKTİDARINDA AİLELER, ÇOCUKLARININ GELECEĞİNDEN ENDİŞE DUYMAYACAK”

Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında; rantı yandaşlara harcamak yerine geleceğimize ayıracağımız kaynaklarla eğitimin tüm paydaşlarının ihtiyaçlarının karşılandığı, tüm çocuklarımızın nitelikli eğitime ulaşabildiği, hiçbir ailenin çocuklarının geleceğinden endişe duymadığı, öğretmenlerin güvenle yeni nesilleri yetiştirdiği eşit ve adil bir eğitim sistemini inşa edeceğiz. O gün gelene kadar, imkânlarımız doğrultusunda, çocuklarımızın eğitimi için elimizi taşın altına koymaya hazırız” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.