DOLAR 32,3750 -0.33%
EURO 34,7038 -0.31%
ALTIN 2.391,62-1,27
BIST 10.177,021,31%
BITCOIN 18986110,97%
Edirne
18°

PARÇALI BULUTLU

16:57

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

Safran hasadı yapıldı

Safran hasadı yapıldı

ABONE OL
19 Kasım 2021 11:33
Safran hasadı yapıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Tarla Günleri etkinliği düzenlenerek safran hasadı gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan etkinliğe; Edirne belediye Başkanı Recep Gürkan, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, kurum müdürleri, oda başkanları ve Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri katılım sağladı. Safran hasadının Ekim ile Kasım Ayı ortasında yapılmasından dolayı etkinlikte safran ön plana çıkarıldı ve diğer aromatik bitkilerin tanıtımı da yapıldı.

“TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLERİN ÖNEMİ ARTIYOR”

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin özellikle insan sağlığı, ilaç sanayi ve gıda sanayinde kullanımı nedeniyle günümüzde öneminin giderek artan tarım ürünleri arasında yer almakta olduğunu belirterek, “Gerek ülkemiz gerekse Edirne ilimiz üretim bakımından oldukça yüksek potansiyele sahiptir. İnşallah bu potansiyeli de hep birlikte değerlendireceğiz” dedi.

“KARAAĞAÇ LOKASYONUNDA 55 AROMATİK BİTKİ BULUNMAKTA”

Enstitü bünyesinde buğday, çeltik, ayçiçeği yem bitkileri ıslah çalışmalarının yanında da tıbbi ve aromatik bitkiler üzerinde de araştırmalar yaptıklarına değinen Tülek, şunları söyledi; “Karaağaç lokasyonunda 2021 yılında yaklaşık olarak 55 civarında aromatik tıbbi bitki bulunmakta. Bölgemize uyum sağlayan ekonomik öneme ait olan türlerin belirlenerek bu sayınında arttırılması planlanmaktadır. Sayın Valimizin himayesinde hazırladığımız ve kalkınma ajansına sunduğumuz bir projemiz kabul edildi ve bu kapsamda inşallah biz kapsamlı bir çalışma yürüteceğiz. Tıbbi bitkiler geniş kapsamlı çalışmalar içeriyor. Bu kapsamda enstitümüzün Bulgaristan’da Stara Zagora ilindeki köyün tıbbi ve aromatik bitkiler araştırma enstitüsü var. Onlarla iş birliğimiz var. Bakanlığımız tarafından araştırma politikalar genel müdürlüğü ile bağlı yaklaşık 48 enstitümüz var. Bunlarla iletişim halindeyiz. Dolayısıyla iş birliği sonucu mesafe alma imkanımız oldu çalışmalar kapsamında. Edirne’de çiftçiler anlamında safran üreticiliği yapan üreticiler var. Aloe Vera üreticilerimiz var. Süs ayçiçeği gibi üretim yapan ve aynı zamanda tıbbi ayçiçeği üretimi yapan üreticilerimiz var. Bu tür etkinliklerin özellikle paydaşlarla bir araya gelip bilgi ve tecrübelerini paylaşması anlamında önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu kapsamda bugün safran hasadını gerçekleştireceğiz. Aynı zamanda tıbbi bitkiler hakkında tarla başında bilgilendirme yapacağız. Safran hasadı dönem itibari ile Ekim ortası ile Kasım ortası arasında devam ediyor. Safran gerçekten çok özel bir bitki. Antik çağlarda kullanılan kadim bir bitki. Biz safranın çiçeklerinden faydalanıyoruz. Bu çalışmalar kapsamında inşallah hasadı gerçekleştireceğiz” dedi.

“HİBRİT TOHUMLARDA NEDEN SÜREKLİLİK SAĞLANAMIYOR?”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün çok değerli çalışmalar yaptığını belirterek, “Yaptığı çalışmalar sadece ilimizde değil, tüm Türkiye’de, Balkan Coğrafyasında da karşılığını bularak değeri yaşama geçiyor. İnsanlık nüfusu her geçen gün artıyor ve insanlığın beslenme ihtiyacı sonsuz döngü içinde katlanarak büyüyor. Enstitü bu anlamda çok önemli bir görevi üstleniyor. Edirne’ye baktığımızda 55 çeşit tıbbi aromatik bitki ekimi yapılıyor. Bugün artık hibrit tohum dediğimiz ne olduğunu bilmediğimiz ürünler piyasadayken bu ürün çeşitliliği, altını çizerek söylüyorum özellikle yerli tohumların öne çıkarılması bizim içinde çok kıymetli çalışmalar. Edirne Belediye olarak kurduğumuz Cumhuriyet çiftliğiyle Trakya Tarımsal Enstitüsü‘nden, bilgisinden, deneyimden insan gücünden yararlanıyoruz. İş birliği yapıyoruz. Çünkü amaç ortak . Amaç insanlığın daha sürdürülebilir daha sağlıklı gıdalarla beslenmesini sağlamak. Çare bir anlamda doğaya dönüş. 2006’dan bu yanda dünyamızda olduğu gibi ülkemizde de hibrit tohum arayışı var. Tohum her canlı türünde sürekliliği sağlayan madde. Tohum olmazsa o canlı türünün sürekliliğini sağlayamazsınız. Yerli tohumlarda verim düşüklüğü var bu ayrı. Ama hibrit tohumlarla ektiğimiz ürünlerde süreklilik sağlayamıyoruz.  Bu da ayrı bir soru işareti olarak gündemde yerini alsın” dedi.

Konuşmaların ardından aromatik bitkiler tarlası ziyaret edilip tanıtılarak safranlı irmik helvası ikramı sonrası etkinlik son buldu.

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.