DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20754181,46%
Edirne
15°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Saraçlarda yürüyüş gerginliği

Saraçlarda yürüyüş gerginliği

ABONE OL
29 Mart 2021 11:36
Saraçlarda yürüyüş gerginliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Trakya Üniversiteli Kadın Kolektifi üyesi kadınları, İstanbul Sözleşmesine ilişkin basın açıklaması yapacakları yere yürüyüş yaparak gitmek isteyince polis tarafından ablukaya alındılar. Polisle, eylemciler arsında gerginlik yaşandı.

Türkiye’nin, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı ile ilgili çeşitli tartışmalar yaşanmaya devam ediyor.  Geçtiğimiz Cumartesi günü Trakya Üniversiteli Kadın Kolektifi üyesi, yaklaşık 15 kişilik grup konuyla ilgili, Saraçlar Caddesi’nde basın açıklaması yapacakları noktaya ellerindeki pankart ve dövizlerle yürüyüş yaparak gelmek isteyince, polis izin almadıkları gerekçesiyle buna izin vermedi.

Grup üyeleri yürümek isteyince, polis tarafından ablukaya alındı. Bu sırada gergin anlar yaşandı, grup, polis ablukası eşliğinde, slogan atıp, basın açıklaması yaptı. Grup adına konuşan Ece Uslu, “Yirmi dört saatte altı kadının katledildiği ülkemizde kadın cinayeti faillerine verilmeyen cezalar demokratik haklarını arayan üniversite öğrencilerine veriliyor. Onlarca kez şikâyette bulunan kadınları korumayan erkek devlet zihniyeti, kadın katillerine koruma tahsis ediyor. Devlet, kadınları dövme özgürlüğü isteyen erkeklere, “eşit değilsiniz” diyerek bizi baskıya, şiddete açık hale getirenlere İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesiyle cesaret veriyor.

İstanbul Sözleşmesi kadınların, LGBTİ+’ların ve çocukların mücadeleyle kazanılmış haklarıdır. Sözleşmeyi kaldırmak demek; devletin kadın cinayeti failleriyle işbirliği yapması, cezalandırma yükümlülüğünden kaçması, cinayetleri meşrulaştırması ve homofobik, cinsiyetçi saldırılara göz yumması demektir. Sözleşmeyi kaldırmak demek, iktidar tarafından kadınlara ve LGBTİ+’lara karşı bir savaş başlatılmış demektir. Bizler, Üniversiteli kadınlar olarak tek adamın gece yarısı çıkarttığı kararnameyi kabul etmiyoruz. İstanbul Sözleşmesi’nin feshini tanımıyoruz. İstanbul Sözleşmesi kadınların ve LGBTİ+’ların yıllar süren çabaları ve mücadeleleriyle kazandıkları bir yaşam güvencesidir. Kazanılmış haklarımızı bir grup adamın gerici zihniyetine bırakmıyoruz. Yaşamlarımızdan vazgeçmiyoruz.” dedi.

Grup açıklamanın ardından sloganlar atarak caddeyi terk etti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.