DOLAR 32,2669 0.07%
EURO 34,7688 -0.04%
ALTIN 2.401,86-0,29
BIST 10.164,74-1,00%
BITCOIN 2066554-0,31%
Edirne
26°

AZ BULUTLU

16:58

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

Sosyal mesafeli 1 Mayıs

Sosyal mesafeli 1 Mayıs

ABONE OL
1 Mayıs 2020 12:50
Sosyal mesafeli 1 Mayıs
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Her yıl büyük bir coşkuyla kutlanan ve kentlerdeki medyalarının bayram yerine döndüğü 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü bu sene yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sebebiyle kutlamalar gerçekleştirilmiyor. Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş) Edirne Şube Başkanı Emre Promet ve 4 üyenin katılımıyla Atatürk Anıtında, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlarken, bazı sendikalarda yazılı açıklamada bulundu.

Hak İş Edirne Şubesi Başkan Emre Promet ve 4 üyenin katılımıyla Atatürk Anıtında, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutladı. Basın açıklamasının okunduğu Atatürk Anıtında, koronavirüs tedbirleri kapsamında sosyal mesafe kuralına uyulurken, maske de takıldı. Anıtta çelenk sunma töreni gerçekleşmezken saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu. Ardından Hak İş Edirne Şube Başkanı Emre Promet basın açıklamasını okudu.

“BÜTÜN MEKÇİLERİMİZ İÇİN EŞİT HAKLAR İSTİYORUZ”

Koronavirüsü sebebiyle kitlesel etkinliklerin kutlanmayacağını söyleyen Hak İş Edirne İl Başkanı Emre Promet “Bizler, Türkiye’nin bütün emekçileri, emeklileri, işsizleri, yoksulları, kadınları, erkekleri, gençleri, yaşlıları, engellileri, meslek sahipleri ve sivil toplum kuruluşları olarak; tüm dünya emekçileriyle birlikte bugün yine 1 Mayıs’ta birlikteyiz. Korona virüs salgını nedeni ile kitlesel kutlama imkanı olmasa da, 1 Mayıs’ta, ekranlarda, illerin meydanlarında ve her yerdeyiz. HAK-İŞ olarak, bu 1 Mayıs’ta; kısa çalışma ödeneğinden yararlanma koşullarının daha da esnetilmesini istiyoruz. Bu süreçte uygulanan fesih yasaklarını olumlu buluyoruz. Bununla birlikte Ücretsiz izin uygulamasının istismar edilmesine hayır diyoruz. Bütün sağlık emekçilerimiz için eşit haklar istiyoruz. Taşerondan kadroya geçen emekçilerin TİS sürelerinin öne çekilmesini istiyoruz. Geçici ve mevsimlik işçilerin sorunlarının çözümü istiyoruz. Tüm emekçilerimiz için daha fazla iş güvencesi istiyoruz. Örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz. İşyerlerinde İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin daha da yaygınlaştırılmasını istiyoruz”dedi.

“SEN SAĞLIĞINI KORU BİZ EMEĞİNİ KORURUZ”

Tüm sağlık emekçileri için eşit hak istediklerini belirten Şube Başkanı Promet, “Hak İş olarak bu 1 Mayıs’ta bütün sağlık emekçilerimiz için eşit haklar istiyoruz. Emekçi kardeşlerimize “Sen sağlığını koru, emeğini biz koruruz’ diyoruz” dedi.

“BİRLİKTE TÜRKİYE’YİZ DİYORUZ”

Herkesin eşit haklardan, eşit şartlardan yararlanmasını istediklerini belirten Başkan Promet “Vergi adaletsizliklerinin giderilmesini, ücretlerdeki yüksek vergi dilimlerinin düşürülmesini ve Asgari Ücretin insan onuruna yakışır olmasını istiyoruz. Asgari gelir desteği uygulamasına geçilmesini istiyoruz, Yoksulluğun önlenmesini, Kayıt dişi çalışmanın sonlandırılmasını, biz ücretliler, milli gelirden, ekonomik büyümeden ve refah artışından hak ettiğimiz payı istiyoruz. Insanı merkeze alan, daha adil ve sürdürülebilir bir dünya ve Türkiye ekonomisi istiyoruz. Çalışanlara yönelik şiddet ve mobbingin önlenmesini istiyoruz. Çocuk istismarının önlenmesini, kadına yönelik şiddetin engellenmesini istiyoruz. İstihdamda kadın ve gençlere daha çok yer verilmesini istiyoruz. Annelik hakkının korunmasını, kreş ihtiyacının karşılanmasını istiyoruz. Gençlerin eğitim, staj ve işe giriş imkanlarının geliştirilmesini istiyoruz. Engellilerin toplumsal yaşama etkin bir şekilde katılmasını istiyoruz. Her türlü ayrımcılıktan uzak, insan odaklı etkin politikalar istiyoruz. Hangi ülkeden olursa olsun ülkemize sığınan mülteci ve göçmen kardeşlerimiz için, entegre edilebilir, sürdürülebilir, ulusal ve uluslararası uyum politikalarının geliştirilmesini istiyoruz. HAK-İŞ Konfederasyonu olarak sendikasız ve örgütsüz bütün çalışanlara ‘örgütlü ol, Sendikalı ol, HAK-İŞ’li ol’ diyoruz. Güçlü izolasyon, sağlıklı Türkiye diyoruz. Zor günler geçsin sonra yine meydanlarda buluşacağız, Emekçiler yine coşacak, güzel günler gelecek” dedi.

“BİRLİK, MÜCADELE VE DAYANIŞMA GÜNÜ”

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, nedeniyle Edirne Emek ve Meslek Örgütleri 1 Mayıs Platformu adına Türk İş Edirne İl Temsilcisi Zeki Şişko da çağrıda bulundu.

Zeki Şişko “Her yıl meydanlarda, sokaklarda coşkuyla kutladığımız 1 Mayıs Emek ve Dayanışma gününü, ilk defa açık alanda kutlayamama burukluğunu yaşamaktayız. Tüm emekçi dostlarımızı    evlerinde, yaşam alanlarında “salgına karşı, insanca bir yaşam için. Birlik, mücadele ve dayanışma gününü” yüreklerinde kutlamaya davet ediyoruz. Edirne Emek ve Meslek Örgütleri olarak 1 Mayıs 2020 Cuma günü etkinlik programımız aşağıda sunulmuştur. Yaşasın 1 Mayıs!. Yaşasın işçilerin birlik, mücadele ve dayanışma günü. Programımız 1 Mayıs 2020 Cuma günü saat: 11.00 de Edirne Merkez Antik Park alanında sosyal mesafeli basın açıklaması yapılacaktır. İçinde bulunduğumuz olumsuz sağlık koşulları nedeniyle organizasyonu yapan kurumlar temsil düzeyinde sınırlı katılacaklardır. Basın açıklaması, saygı duruşu ve 1 Mayıs bildirisinin okunması şeklinde olacaktır. Saygılarımızla” dedi.

“TARİHTE İLK KEZ KUTLANMAYACAK”

Eğitim İş Edirne Şube Başkanı Nedim Zobar da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, “Bu yıl 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nü,Kovid-19 salgınının dünya çapında yarattığı yıkıcı etkilerle karşılıyoruz. Tarihte ilk kez dünya emekçileri 1 Mayıs’ı kitleler halinde alanlarda kutlayamayacak. Ancak eşit, özgür ve insanca bir yaşam için, hakça bir paylaşım için tek ses, tek yürek olacaklar. Salgın nedeniyle zor zamanlar yaşayan ülkemizde, ekonomik tablo emekçiler için daha da ağırlaşmış gelir dağılımındaki eşitsizlik daha da derinleşmiştir. Sosyal güvenceden yoksun ve günlük ücretlerle çalışanlara, hizmet sektöründe emek verenlere, 65 yaş üstü olduğu halde evini geçindirmek için çalışmak zorunda olanlara, küçük esnafa, işsize merhem olacak bir paket açıklamayan hükümet, sermaye yanlısı politikalarıyla emekçilerin haklarını daha da budamıştır. Salgını bile işverenler açısından fırsata çeviren iktidar, “ücretsiz izin” dayatmasıyla işçileri 1168 TL ile yaşamaya mahkum etmek istemektedir. Yüz binlerce emekçi, hayatını devam ettirebilmek adına salgın tehlikesine rağmen sağlıksız koşullarda çalışmaya mecbur bırakılmıştır. Milyonlarca insan işsiz ve yoksul kalma riskiyle karşı karşıyayken, doğalgaz, elektrik, su gibi KDV’li yüksek faturalar halkın sırtına bindirilmeye, bankalar tüketici kredilerinden ve kredi kartlarından faiz almaya devam etmektedir”dedi

“SOSYAL DEVLET İLKESİNİN GEREKLERİ YERİNE GETİRİLMELİ”

Siyasi iktidarın, sosyal devlet ilkesinin gereklerini bir an önce yerine getirmesi gerektiğini belirten Zobar, “Halkın sağlığını, işini korumak için tüm kaynaklar adil ve doğru bir şekilde kullanılmalı. Herkesin güvenle, tüm ihtiyaçları karşılanarak evlerinde kalabilmeleri için gerekli tüm şartlar sağlanmalı. Zorunlu ve acil işler dışındaki tüm işler durdurulmalı. Kredi borçları faiz işletilmeden ertelenmeli, elektrik, su, doğalgaz faturaları devlet tarafından karşılanmalı. Salgın süresince işten çıkarmalar yasaklanmalı, tüm çalışanlara ücretli izin verilmeli, küçük esnaf ve çiftçi desteklenmelidir. Eşit, özgür ve insanca bir yaşam için hakça bir paylaşım düzeni kurulmalıdır. Emeğin sömürülmesi düzenine, emekçilerin “Birlik, mücadele ve dayanışma” ruhuyla karşı koyulacağına inanıyoruz. Bütün emekçiler temel hakları ve ekonomik talepleri için birleştiğinde, daha adil ve özgür bir dünyanın kurulacağını, emeğimizi sömürenlerin ise “bir daha geri dönmemek üzere yıkılıp gideceklerini” ve “bu güzelim memlekette hürriyetin en şanlı elbisesiyle elini kolunu sallaya sallaya dolaşacağını” biliyoruz. Birliğimizi, dayanışmamızı ve mücadelemizi göstermek için salgın koşullarına rağmen çeşitli yöntemlerle kuracağımız birlikteliklerle, bu düzenin böyle gitmeyeceğini dile getirip bir kez daha haykıralım. Yaşasın Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü. Yaşasın 1 Mayıs”dedi.

Erkan Ekşi

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.