DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2032946-2,30%
Edirne
20°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Sulama maliyetleri düşürülmeli

Sulama maliyetleri düşürülmeli

ABONE OL
12 Nisan 2022 12:30
Sulama maliyetleri düşürülmeli
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Saadet Partisi STK ve Halkla İlişkiler Başkanı Yüksek Ziraat Mühendisi Halil İbrahim İriş, bu yıl enerji maliyeti korkunç düzeyde arttığına dikkat çekerek, “Elektriğe yapılan zamlar, tarımsal sulamada maliyet artışına yol açtı. Üretimin devamı için bu soruna acil çözüm bulunmalı. Çiftçinin yaşaması, üretimin devam etmesi için destek şart” dedi.

Gübre, mazot ve zirai ilaçlara eklenen sulama maliyetlerinin ürün fiyatlarını daha da artıracağını dile getiren Saadet Partisi STK ve Halkla İlişkiler Başkanı Yüksek Ziraat Mühendisi Halil İbrahim İriş, “Bu yıl enerji maliyeti korkunç düzeyde arttı. Elektriğe yapılan zamlar, tarımsal sulamada maliyet artışına yol açtı. Sulama kooperatifleri, elektrik fiyatları nedeniyle tarımsal üretimde sulamanın zorlaşacağını belirtiyor. Üretimin devamı için bu soruna acil çözüm bulunmalı. Çiftçinin yaşaması, üretimin devam etmesi için destek şart. Aksi taktirde çiftçi üretimde zorlanacak. Çiftçinin artan maliyeti tüketicilere de olumsuz yansıyacak. Gıda enflasyonun düşürülmesi de daha zor hale gelecek” dedi.

Sulama kooperatiflerinin zam yapmazsak kooperatif, yaparsak da üretici batar dediğini belirten İriş, “Bu maliyetlerle üreticiyi tarlada tutmamız zor gözüküyor. Çiftçilerimizin şartları bir an önce iyileştirilmeli. Aksi taktirde çiftçi tarlaya küser. Tam küserse de tekrar barıştırmak zor olur. Bir an önce hükümetimizin maliyetleri düşürecek tedbirler almalarını bekliyoruz. Enerjili sulamada KDV ve ÖTV’nin kaldırılması gerekir. Sulama maliyetleri DSİ üzerinden sübvanse edilmelidir. Sulama kooperatiflerine yenilenebilir enerji yatırımları için sağlanan teşvikler artırılmalıdır” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.