DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2062519-0,55%
Edirne
20°

PARÇALI AZ BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Tapu alım-satımlarında noterler avantajlı değil”

“Tapu alım-satımlarında noterler avantajlı değil”

ABONE OL
13 Temmuz 2023 10:48
“Tapu alım-satımlarında noterler avantajlı değil”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tapu Müdürlüğü’ndeki alım satım işleminin, noterde ayrıca ekstra masraf ödeyerek yapıldığı için avantajlı olmadığını değerlendiren Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker; “alım satım masrafları tapu dairesinde de var ve bir de noter masrafı var. İnsanlar zaten tasarruf yapmaya çalışıyor, ikinci bir masraf için neden notere gitsin, tapuda yapar.
Bence hiçbir avantaj yok. Yani burada noterlere ekstradan bir para çıkmış oluyor”şeklinde sözlerine yer verdi.
“ALIM SATIM İÇİN TAPUDA EKSTRA MASRAF YOKKEN, TASARRUF YAPAN VATANDAŞ NİYE NOTERE GİTSİN”
Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker “Yeni alınan karara göre noterlere de bu yetkiler tapuda yapılan işlemlerin yetkisinin noterlerde. Gittiler noterlere de verdiler ama tabii ki yani bu nedir?
Devletin biraz daha kendisine göre tasarruf, biraz daha devletin üzerindeki çalışanlarının üzerindeki yoğunluğu almak, biraz daha hatta devlet tasarrufa gitsin.
Noterler artık bu işlemleri yapsın, yani özelleştirme gibi bir işlem diyelim. Tabii ki noterler hazır mı bu duruma?
Görüştüğümüz noterlere işte tabi bu yeni başladı. Kendi ilimizde noterlerde yapmış olduğumuz görüşmelerde hiç birinin daha hazır olmadığı, sistemin tam yüklenmediği ve tabii ki yapmış olduğumuz görüşmelerde de zam furyası geldiğini öğrendik.

Yani noterlerde ki harçlar yükseltildi. Birçok şeylerde fiyatlar çıktı. Bazı kişiler diyor ki, tapuda alım satım da yükseldi. Hayır tapudaki alım satımlar aynı, yani yükselme yok. Diyorlar ki yüzde 6 oldu yok yüzde 6 değil mi, yüzde 4 olarak alım satımlar aynen devam ediyor.
Şu anda onda bir artışımız yok, sadece döner sermayelerde bir artış olmuştu, onlarda da ikinci bir artış yok o da sabit olarak devam ediyor şu anda. Tabii ki noterlerde ilk açıklamaya göre dediler ki ortalama 500 lirayla 4 bin TL arasında gibi bir rakamlardan mevcut. En fazla 4 bin lirayı geçmeyecek gibi söylendi Satış bedeli için. Devlet tapuya müracaatını yaptığın zaman devletin alacağı döner sermaye var. Devletin alacağı alım satım masrafları var artı noterden yapacağın zaman zaten bunları sen devlete yatırıyorsun. Artı bir noter masrafı daha eklenir notere gidersen. İnsanlar zaten tasarruf yapmaya çalışıyor, ikinci bir masraf için neden notere gideyim diyor, ben tapudan yaparım. Niye gidipte notere ek bir para ödeyeyim. Bir de şöyle bir durum oldu, düne kadar bu dediğim gibi 500 ile 4 bin lira TL arasındaki bir rakamdı. Yani değerine göreydi. Şimdi bu 8 bin iraya kadar çıktı şu anda. Yani ekstra 8 bin liraya kadar. 4 bin lirayla 8 bin lira arasında. Yani bir alım satım değeri çok yüksek bir satışsa 8 bin lirayı geçmeyecek Noter en düşüğü de 4 bin TL oldu şu anda.
Şimdi bu durumda noterler zaten bu duruma hazır değil. Hazırlıksız yakalandılar. Şu anda sistem tam olarak yüklenmedi. Mesela tam sistemim yüklendiğini düşünün. Her şeye hazır olduğunu düşünün noterlerde. İnsanlarımız ne yapacak?
Bir malını satmak istediği zaman E Devlet’ten giriyorsunuz. E-Devlet’ten girerken tapu seçeneğinizi seçiyorsunuz. Edirne tapu olanı seçiyoruz. E devletten sisteme girdiğiniz zaman tapu değil de noteri seçiyorsun.
Edirne’de mevcutta kaç tane noter varsa oradaki noterler sıralanıyor, görüyorsunuz. Diyorsunuz ki ben birinci, ikinci ya da beşinci noter diyerek işaretliyorum.
Ayrıca tapu alım satımlarını yapabilmesi için noterin asaleten olması gerekiyor. Vekaleten olarak noterlik yapanın bu tapu satışlarını yapma yetkisi yok. Yani noterden bir tapu devri satışı yapıldığı zaman o noterin asaleten olması gerekiyor. Sistemde de vekaleten herhalde açık tutmazlar ya işaretlemeyi yapmasınlar diye. Ama böyle bir durumlarda özellikle de buna dikkat etsinler”dedi
“TAPUDAKİ İMKANLAR NOTERDE YOK, NOTERLERİN BAŞI AĞRIR”
Tapu dairesinde alım satım sırasında işlemlerin kayıtlara geçirildiğini ancak bu ve buna benzer imkanların noterlerde olmadığını aktaran Çeker “Noterlerde tapu satışında çok şikayetler de olabilir. Çünkü her noterde kamera sistemi yok. Tapuya gittiğimiz zamanda da tapularda her şeyi okuyup kayda giriyor. Paranı aldın mı diyorsun? Aldım diyor, kayda giriyor.
Hiç bir noterde 4 dörtlük kamera sistemi şu anda yok. Aynı bu şekildeki gibi bu olmadığı için yarın öbür gün çok itirazlar olabilir. Birçok şeyler olabilir ve noterlerin bu konuda da bir çoğunun da başı ağrır. Örneğin hangi notere giderseniz gidin bir bakın böyle bu tapuyla ilgili açık alanda yapılıyor, her türlü imza atılıyor, özel bir oda var mı tapuyla ilgili, yok. Yani kayda giriyor mu girmiyor, yok öyle bir şey. Ama tapu devirlerinde her şeyin kayda girmesi şart. Bir de Noter diyor ki bana verilen yetki ben sisteme girildikten sonra 40 gün bekleme sürecim var benim diyor. 40 gün inceleme süreci var noteri. Bu da uzun bir zaman. Kişi bunu tercih eder mi, etmez mi bilemiyorum. Noter yani bunu iyice incelerim diyor, iyice bakarım diyor.
Başım ağrımasın demekten. Ben bana verilen yetki 40 gün diyor ama tapularda bu kadar değil. Tapularda 2 günde 3 günde en fazla o kadar, daha fazla değil. Bağıramazsın çağırmazsın kanunla bu süreç verilmiş, 1 günde de yapar, 5 günde de yapar, bir haftadır da yapar, 40 günde de yapar. 40 gün bekleme süreci var uzun bir süreç”diye konuştu
“BENCE NOTERİN, TAPU MÜDÜRLÜĞÜ’NE GÖRE AVANTAJI VE KOLAYLIĞI YOK”
Noterde alım satım işlemlerinde aynı Tapu Müdürlüğü”ndeki gibi E-Devlet üzerinden evrakların yüklenmesiyle randevu alındığını, notere hemen gidilip alım satım yapılmadığının altını çizen Serhat Çeker “Ben notere gideyim benim satışı var ile olmuyor. E-Devletine gireceksiniz ve bütün evrakları yüklemesini yapacaksınız. Aynı tapuya yaptığınız gibi eksiksiz olarak notere fotoğraflarını çekip hepsini kimlikleriyle birlikte tapuya, belediye harcıyla, rayiç bedeliyle birlikte eksiksiz olarak vekaleti ile birlikte noteri yüklüyorsunuz. Notere yükledikten sonra noter bunları incelemeye alıyor, size dönüş yapıyor.
İnceledikten sonra evraklar tamsa ona göre randevu veriyor. Yani ben notere gideyim benim bugün tapu satışım var, şu tapu satışını yapalım gibi böyle bir imkanları yok. Yani şeyi gene aynı tapu dairesindeki sistem. Avantaj var mı?
Bence hiçbir avantaj yok. Yani burada noterlere ekstradan bir para çıkmış oluyor. Ekstradan noterlere bir kazanç çıkmış oluyor. Başka bir ben bu konuda bir avantaj göremiyorum. Bir kolaylık var mı? Bir kolaylık da göremiyorum” diye sonlandırdı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.