DOLAR 32,5449 0.13%
EURO 34,9416 -0.19%
ALTIN 2.439,590,15
BIST 9.716,77-0,05%
BITCOIN 20979180,30%
Edirne
15°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Tarım bölümleri boş kaldı

Tarım bölümleri boş kaldı

ABONE OL
11 Eylül 2021 11:38
Tarım bölümleri boş kaldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yüksek Öğretim Sınavı (YKS) tercih sonuçlarına göre birçok ziraat fakültesi ve tarımsal bölümler boş kaldı. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, “Gençlere tarımı ve hayvancılığı sevdirmek için buna yönelik politikalar üretmeli, desteklenmeli, üretimi arttırmalı ki genç nesilde gelecek vadedecek bir şeyin olduğunu görmeli ve köylerden uzaklaşmamalı” dedi.

Yüksek Öğretim Sınavı (YKS) tercih sonuçlarına göre birçok ziraat fakültesi ve tarımsal bölümleri tercih edilmedi. Açıklanan sonuçlara göre Türkiye genelinde Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi, Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi gibi fakültelerde Tarımsal Yapılar ve Sulama, Toprak Bilimi ve Bitki Beslenme, Bitki Koruma, Tarımsal Biyoteknoloji, Tarla Bitkileri, Biyosistem Mühendisliği gibi birçok bölüm az tercih edilirken bazı bölümler ise sıfır çekti.

Ziraat fakültesi ve tarımsal bölümlerin tercih edilmemesini değerlendiren Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, tarım bölümlerini tercih edilmemesine dayalı gençleri köyde tutmak gerektiğini belirterek, hayvancılığa ve ufak işletmelere teşvik verilmesi gerektiğini söyledi.

“GENÇ NÜFUSU KÖYDE TUTMAMIZ GEREKİYOR”

Gençleri köyde tutmak gerektiğini söyleyen Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, “Gördüğümüz kadarıyla bizim artık köylerde gördüğümüz yaş ortalamamız 58’li yaşlara geldi. Yani genç nüfus köylerden uzaklaşmaya başladı. Bizim gençlerimiz buna yönlendirebilmek için genç nüfusu köyde tutmamız gerekiyor. Tutmamız içinde şu an ki ortama baktığımızda nasıl tutabiliriz. Hayvancılık günden güne azalıyor. Gençlerimizi köyde tutmak için hayvancılığı güçlendirmemiz lazım, ufak işletmelere destek vermemiz gerekiyor. Bu üstelik her yıl girdi maliyetlerimiz artıyor. Bizim kar marjımız her yıl bir tık aşağı düşüyor. Bu pandemi döneminde üretimin ne kadar önemli olduğu, gıdanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ülke olarak hepimiz gördük. Böyle bir dönemde biz çiftçimizin kar marjını her yıl aşağı çekersek bu üretici ayakta kalmakta, yerlerini ekmekte üretimini yapmakta zorlanacaktır” dedi.

“HAYVANCILIK VE UFAK İŞLETMELERE TEŞVİK ŞART”

Gençlere tarım ve hayvancılığı sevdirmek için çeşitli politikalar izlemek gerektiğini dile getiren Arabacı, “Doğal olarak genç nesil evinde görüyor babasının, annesinin yaşadığı zor şartları. Onlarda başka sektörlere yönelmeye başlıyor. Burada biz genç nesili köyde tutmamız lazım. Hayvancılığa, ufak işletmelere teşvik, destek vermemiz lazım. Tabi ki biz bugün tarım olarak baktığımızda hem tarımın geleceğini, hem tarımın geleceğindeki gençleri kazanmamız gerekiyor. Gençlere tarımı ve hayvancılığı sevdirmek için buna yönelik politikalar üretmeli, desteklenmeli, üretimi arttırmalı ki genç nesilde gelecek vadedecek bir şeyin olduğunu görmeli ve köylerden uzaklaşmamalı” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.