DOLAR 32,5696 0.25%
EURO 35,0044 0.08%
ALTIN 2.449,100,54
BIST 9.716,77-0,05%
BITCOIN 20946480,21%
Edirne
15°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Traktör ve biçerdöver fiyatlarında yüzde 200 artış”

“Traktör ve biçerdöver fiyatlarında yüzde 200 artış”

ABONE OL
19 Eylül 2022 10:49
“Traktör ve biçerdöver fiyatlarında yüzde 200 artış”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Günümüzde ikinci el araç piyasasında yaşanan fiyat artışları devam ederken, tarımın eli ayağı olan traktör, biçerdöver ve bunların yedek parça fiyatlarındada ciddi artışlar yaşandığı öğrenildi.

Bazı üreticilerin aynı ikinci el araç piyasasında olduğu gibi yatırım amaçlı traktör aldığını, traktör ve biçerdöverlerde ciddi artışlar yaşandığını belirten Başkan Hüseyin Arabacı “Traktör ve biçerdöverlerin fiyatlarında yüzde 200 en azından artış sağlamıştır. Yani bugün 500 bin liradan aşağı bir traktör alamazsınız. Geçen yıl 800 bin lira olan traktör bugün 2 milyon ve üzeri. Bugün normal ufak biçerdöverler 150 binle 200 bin Euro arası. Büyük biçerdöverlerde 250 bin 300 bin euro arası”şeklinde ifadelerine yer verdi.

“BİÇERDÖVERDE YEDEK PARÇA TEDARİK EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR”

Türkiye’de her sektörde olduğu gibi tarım sektöründe kullanılan traktör ve biçerdöverlerinde parça fiyatlarında artışlar yaşandığını, biçerdöver sahiplerinin kenara koymak için yedek parça temin ettiklerini dile getiren Hüseyin Arabacı “Türkiye geneline baktığımızda tek bir ürün değil, genel bütün ürünlere baktığımızda yani ortalama yüzde 300 her her ürünün fiyatı arttı. Yani bugün traktör parçasından tut gıdaya kadar her sektör.
Bu yüzde 300 olan da var, 500, 600 artan da var ama genel hepsinin ortalaması aşağı yukarı yüzde 300 civarında. Doğal olarak bu parçada da etken atıyorum traktör konusunda parçada çok ciddi sıkıntılar yaşamıyoruz ama biçerdöverde bazı parçalarda sıkıntılar yaşanabiliyor.
O yüzden de üreticilerimiz makine biçer dövercilerimiz bununla ilgili yani çok önemli olan parça varsa bir an önce tedarik etmeye çalışıyor. Elinde yedek bulundurmaya çalışıyor. Ama tabii ki çalışan makine ne zaman arıza yapacağı ne zaman ne sonuç çıkacağını bilemeyiz.

Çok ciddi sorunlar yaşamıyoruz. Ama tabii ki bu pandemi ve arkasından yaşanan bu artışlarla ilgili üretimin de tedarikte ufak tefek sıkıntılar oluyor bazı ürünlerde.

“GEÇEN YIL 800 BİN LİRA OLAN BİR TRAKTÖR BUGÜN 2 MİLYON LİRA ÜZERİ”

Biçerdöver ve traktör piyasasında ciddi artışlar yaşandığını yüzde 200’e varan bir fiyat artışı olduğunu dile getiren Hüseyin Arabacı “Traktör ve biçerdöverlerin fiyatlarında yüzde 200 en azından artış sağlamıştır. Yani bugün 500 bin liradan aşağı bir traktör alamazsınız. Yani geçen yıl 800 bin lira olan traktör bugün 2 milyon ve üzeri. Bugün normal ufak biçerdöverler 150 binle 200 bin Euro arası. Büyük biçerdöverlerde 250 bin 300 bin euro arası”dedi

“TRAKTÖRÜ YATIRIM AMAÇLI ALIP KENARA KOYUP FİYATI YÜKSELİNCE SATANLARDA VAR”

İkinci el araba piyasasında olduğu gibi traktör ve biçerdöver piyasasında da ikinci el satışların arttığını ve yatırım amaçlı alındığına değinen Arabacı “ Traktör ve biçerdöverin sürekli iyi bakımı yapılırsa kullanılır yani çok uzun yıllar kullanırsın. Yıpranan parçası demir sonuçta. Yani aynı parçayı monte eder. Servis bakımını yapar, yine çalıştırır onu. Çok uzun yıllar kullanabilir. Hiçbir şey yapmazsan, bırakırsan dışarıda, yağmur, çamur çürür. Yani bu sefer astarı yüzünü geçer bakım maliyetinde. Uğraşmaz onu hurdaya satar. Yenisini almaya çalışır. Alabilen gücü kalan artık üretici olursa. Şartlar çok ağırlaştı yani. Rakamlar çok yüksek. Her şey çok uçtu ya. Traktör almak çok zor hale geldi. Ama gidin traktör bayilerine elinde traktör yok. Yani böyle bir artış yok ki ben geçen yıl aldığım dediğim traktörden keşke iki tane birden alsaydım. Şu an ödemesi çok kolay olacaktı. Benim ürünüm de fiyatı yükseldi. Uygun fiyatlı kalacaktı. Yani bir yılla bu kadar artış. O yüzden alım hala var yani. Fiyat yükseliyor. Bir o kadar da alım oluyor. Bazıları da yatırım amaçlı yapıyor. Kullanmadan kenara atıyor. Bir yıl sonra satıyor yani. Parası olan yani boşta tutacağına, nasıl olsa bu yükselecek mantığıyla alıp kenara koyuyor, sonra satıyor. Arabada da bu var. Şu an sıfır araba bayinin elinde bulamazsınız. Ama sağda solda piyasada ikinci el, fiyatı sıfır fiyatından yüksek araba dolu”şeklinde noktaladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.