DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20655541,09%
Edirne
17°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Trakya çiftçisi ayçiçeğine yönelebilir

Trakya çiftçisi ayçiçeğine yönelebilir

ABONE OL
5 Kasım 2021 11:02
Trakya çiftçisi ayçiçeğine yönelebilir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İYİ Parti Edirne Belediye Meclisi Grup Sözcüsü Necamettin Attay, gübre fiyatlarının çiftçinin belini büktüğünü girdi maliyetlerinin mağduriyet oluşturduğunu belirterek, Trakya çiftçisinin daha az masraflı gördüğü ayçiçeği ekimine yöneleceği yönünde duyumları olduğunu söyledi.

İYİ Parti Edirne Belediye Meclisi Grup Sözcüsü Necamettin Attay, tarımdaki ilaç ve gübre fiyatlarının çiftçinin belini büktüğünü girdi maliyetlerinin mağduriyet oluşturduğunu söyleyerek zamları değerlendirdi.

“TRAKYA ÇİFTÇİSİ AYÇİÇEĞİNE YÖNELEBİLİR”

İYİ Parti Edirne Belediye Meclisi Grup Sözcüsü Necamettin Attay, “Önümüzdeki günlerin kara olacağını tahmin etmek çok zor değil. Enflasyon rakamlarının yüksek çıkması ülkemizde art arda gelen zamların yansımaları daha sonra ki günlerde ortaya çıkacak. Örneğin çiftçi bugün ağlaşıyor. Üretmek için elzem olan gübresine yüzde 200’lere varan zam geldi. Eğitimciyim ama aynı zamanda küçük bir çiftçiyi çeltik ekimi yapıyorum. Her ne kadar buğday fiyatlarında bir oynama olsa da çeltik fiyatı 2020 yılı seviyesinde gitmekte. Geçen yıl 3 Lira 42 kuruş gübrenin kilosu bugün 8 Lirayı geçmiş. 2 Lira 72 kuruşa aldığım gübre bugün 6 -7 Lira. 8-10 Lira civarında olan üre gübresini para ile dahi bulamamakta. Eğer bu yılın tohumlarını güzel ekemezsek önümüzdeki yıl buğdayda büyük sıkıntı yaşarız. Trakya çiftçisinin daha az masraflı gördüğü ayçiçeği ekimine yöneleceği yönünde duyumlar var” dedi.

“İNŞAAT MALİYETLERİ ARTACAK”

İğneden ipliğe her şeye zam geldiğini belirten Attay, “Devlet Asgari ücrete yüzde 15 zam yapmayı planlarken vergilerdeki zammın asgari yüzde 36’ya geleceği söylenmekte.  Dolar ile maaş almıyoruz bir zamanlar maliye bakanımızın dediği gibi ama doların yükselişi halkımızın kullandığı her olayı iğneden ipliğe arttırmak durumunda kaldı. İnşaat camında kullanılan camın bir duyuma göre yüzde 41 başka duyuma göre yüzde 60 zamlandığı inşaat maliyetlerinin artacak. İnsanlar her şeye rağmen üretmeye çabalıyor ama sonu ne olur göreceğiz” dedi.

“İLAÇLARIN MALİYETİ BEL BÜKÜYOR”

Köylerde yaptıkları görüşmelerde üreticinin en çok girdi maliyetlerinden yakındığını dile getiren Attay, “Geçen yıl 4,5 5 Liraya alınan mazot 8 Lira 25 kuruş. Çeltiği bu sene beklediği ürünü alamadı. Bazı üretici yüzde 30’dan fazla üretim kaybı var. Elektrik fiyatı artıyor. Gelen zamlar bir domino taşı gibi çiftçinin tüm girdilerini etkilemekte. Ben 2020 yılında 36 dönüm Çeltik için aldığım gübre 6 bin 60 Lira iken peşin para 2021 yılı mayıs ayında 9 bin 200 Lira olarak ödedim. Yabancı otla mücadelede kullandığımız ilaçların maliyeti de bel büküyor. 3 bin 500 Lira geçen yıl ödedim. Bu yıl için 6 bin 500 6 bin 750 Liraya çıktı. Bu rakamlar doların 7 lira olduğu zamandı. Yılbaşında doların 10 Euro’nun da 12 Lira olacağı söyleniyor. Bu maliyetler arttığında önümüzdeki yıl bizi gerçekten zorlu bir dönem bekliyor. Edirne tarım kenti. Çiftçi kazanmazsa esnafta mağdur olacaktır” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.