DOLAR 32,4266 0.08%
EURO 34,8421 0.13%
ALTIN 2.385,140,22
BIST 10.045,74-0,37%
BITCOIN 1935470-6,43%
Edirne
14°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Tunca’ya taşkın önlemi

Tunca’ya taşkın önlemi

ABONE OL
19 Ekim 2021 15:17
Tunca’ya taşkın önlemi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yaşanabilecek taşkınlara karşı Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından Tunca Nehri’nde yatak genişliği ve taban kumu temizleme çalışması başlatıldı. Çalışmaları yerinde inceleyen Edirne Valisi Ekrem Canalp, Tunca’nın yatağında 40 kilometrelik alanda temizlik çalışması yapılacağını belirterek, “Nehrin su taşıma kapasitesini arttırarak sel riskini azaltacağız” dedi.

Edirne Valisi Sayın Ekrem Canalp, Devlet Su İşleri 11’inci Bölge Müdürlüğü ekiplerince Değirmenyeni köyünde yapılan nehir yatağı temizleme çalışmalarını yerinde inceledi.

Yapılan çalışmanın Tunca nehrinin su taşıma kapasitesini arttırmak için birikmiş alüvyonları temizleme çalışması olduğunu söyleyen Edirne Valisi Ekrem Canalp, yapılan çalışma ile sel riskini tamamen kaldırmanın mümkün olmadığını ancak taşkın riskinin minimize edilmesini sağlayacağını belirtti.

“TAŞKIN RİSKİNİ MİNİMİZE ETMEK”

Yaşanan sel ve afetlerde büyük sıkıntılar yaşanabileceğine dikkat çeken Vali Canalp, “Edirne’de bu sel felaketlerinden en fazla etkilenen illerimizin başında geliyor. Hala hazırda bizim hem Meriç Nehri’nden hem de Tunca Nehri’nden kaynaklanan seller sürekli gündemimizi meşgul edebiliyor. Geçmiş yıllarda Meriç Nehri’nde yapmış olduğumuz Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılmış olan Kanal Edirne Projesi Meriç’ten kaynaklanan sel felaketlerinin azaltılması noktasında çok büyük bir katkı sağlıyor. Yani saniyede 750 metreküplük suyun tahliye ediliyor olması hala hazırda geçmiş yıllarda sel olarak, taşkın olarak ortaya çıkan tabloların artık sel olmaması, çok daha büyük su debilerinin gelmesi durumunda ve çok daha az sorun yaratacak sellerin ortaya çıkmasına vesile teşkil etti. Tabi Meriç Nehri’ndeki taşkınların yanı sıra Tunca taşkınları ve Tunca’nın seli de yine Edirne’nin gündeminde her zaman için yer alabiliyor” dedi.

“40 KİLOMETRE BOYUNCA NEHİR YATAĞI TEMİZLECECEK”

DSİ Bölge Müdürlüğü’nün başlattığı çalışma ile Tunca Nehri’nin 40 kilometre boyunca yatağında genişletme ve temizlik çalışması yapılacağını belirten Vali Canalp, “DSİ Bölge Müdürlüğü’müz, bugün burada bir çalışma başlattı. Yapmış olduğumuz çalışma Tunca Nehri üzerindeki yatağı genişletme çalışması ve yatakta birikmiş olan alüvyonların temizlenme çalışması. Bu bize ne sağlayacak, Tunca Nehri üzerinde birikmiş olan çalışmayla birlikte 40 kilometre boyunca nehir yatağındaki alüvyonları temizlemiş olacağız. Nehir yatağındaki alüvyonlarda temizlenmiş olduğu için nehrin su taşıma kapasitesi artmış olacak. Dolayısıyla da sellerden dolayı da sel riski azaltılmış olacak. Sel riski tamamen ortadan kaldırmak diye bir şey mümkün değil. Gelecek olan suyun miktarına bağlı. Ancak biz sel yatağını genişlettikçe ve nehir yatağı üzerindeki alüvyonları temizledikçe taşkın riski de minimize oluyor. Var olan olacak taşkınlarında kapasitesi, çapı, etkisi azaltılmış olacak” dedi.

“İŞ MAKİNALARINI DİĞER ŞEHİRLERDEKİ TAŞKIN BÖLGELERİNE GÖNDERDİK”

Taşkın bölgelerine gönderilen diğer iş makinalarının dönmesiyle bu alanda ki çalışamaya katılacaklarını kaydeden Vali Canalp, “Dolayısıyla ümit ediyorum ki bu çalışmayla birlikte Edirne’de inşallah yaşanacak sel felaketlerinin hem ortadan kaldırılmasına hem de etkisinin minimize edilmesine katkı sağlayacak. Yapılmış olan çalışma 40 kilometrelik hat boyunca ilerleyecek. Yaklaşık olarak 1 yılı aşkın süre bu çalışma devam edecek. Devlet su İşleri Bölge Müdürlüğümüz şu anda iş makinaları büyük ölçüde sel felaketi yaşamış olan bölgelere gönderdik. Oralarda çalışma yapılıyor. Ancak oralardaki çalışma tamamlandıkça peyder pey iş makinaları da Edirne’ye geri geldikçe bu alandaki çalışmalara kaydıracağız. Bu alandaki çalışmaya deva edecek. İhtiyaç duyulması halinde kamu kurum ve kuruluşlarımızın iş makinalarından da Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü’müzün takviyede bulunmak üzere inşallah nehir üzerindeki bu çalışmayı en kısa zaman içerisinde toparlayacağız. Aynı zamanda kent merkezinde Tunca Nehri’nin ve şehrin içinde geçen kısımları kapsıyor olması dolayısıyla da yakın zamanda oradaki çalışmaları beraberce görmüş olacağız” dedi.

“TUNCA VE MERİÇ’TE TAŞKIN YAŞANMAMASI İÇİN ÇALIŞMAYI BAŞLATTIK”

Taşkınları önlemek adına Tunca Nehri’ndeki çalışmayı başlattıklarını kaydeden DSİ Bölge Müdürü Erdinç Kuran da “Bugün olarak 4 metreküp saniye su geçiyor. Yılda 650 milyon metreküp su taşıyor Tunca Nehri. Su Akacağından başlayıp Kirişhane’de de Meriç Nehri ile birleşiyor. Yatak genişliğimiz 30 metre ile 70 metre arasında değişiyor. Şu anda kumları temizleyerek akışı rahatlatmak istiyoruz. Sayın Valimin dediği gibi ülkemizde bu sene taşkınlar yaşandı. Tunca’da da Edirne’de de yaşanmaması için bu çalışmayı Valimizin talimatıyla başlattık” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.