DOLAR 32,5701 0.22%
EURO 34,9407 -0.15%
ALTIN 2.443,320,30
BIST 9.716,77-0,05%
BITCOIN 2090514-0,13%
Edirne
15°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Üretici elektrik zamlarından dertli!

Üretici elektrik zamlarından dertli!

ABONE OL
12 Temmuz 2021 11:44
Üretici elektrik zamlarından dertli!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

S.S Edirne Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği (Köy Koop) Başkanı Ahmet Erken, elektriğe gelen yüzde 15 zammın tarımsal sulama gerçekleştiren üreticilerde büyük girdi maliyetlerine neden olduğunu belirterek, yetkililerden enerji konusunda çözüm üretilmesini istedi.

 “TARIMDA SULAMA İÇİN KULLANILAN ELEKTRİĞE GELEN ZAMMA TEPKİLER ARTIYOR”

Edirne Köy Koop Başkanı Ahmet Erken, “Yıllardan beri elektrik zaten tarımsal sulamanın ve abonelerin kangreni olduğunu belirterek, “Bildiğiniz gibi her ay elektriğe belirli yüzdelerde zam geliyor. En sonda yüzde 15 geldi. Tarımsal sulamada gerçekten elektriğin büyük girdi maliyeti var. Tabi büyük girdi maliyetinin diğer gübre ve ilaçlamasında şu anda daha da zor durumda kalmış bulunuyor üreticimiz özellikle, tarımsal sulama yapan çeltik ve diğer sulama yapan tarımda elektrik kullanan üreticilerimiz. Bu anlamda bunun her ay zam gelecekse yetkililerden standart bir yıl boyu enflasyona da ayarlayarak tek fiyat şeklinde yapılmalı. Biz zam yapılmasın demiyoruz. Ama sulama yapacak üreticimizle bir yılda ne kadar enerji tüketeceğini de bilmesi gerekiyor. Ona göre maliyetlerini yapması gerektiğine inanıyoruz. Öyle düşünüyor üreticilerimizde, bize de serzenişleri bu şekilde. Yani yılda üç dört kere zam yapıldığında da maliyet hesaplamalarında üretici farklı rakamlar çıkıyor, bu da belirli kayıplara yol açıyor. Bunu yıllardan beri de söylüyoruz, söylemeye de devam edeceğiz. Bu tamamen üreticimizi gerekli kolaylıkların sağlanmasını da yetkililerden talep ediyoruz” dedi.

“ENERJİ KONUSUNDA ÇÖZÜM İSTİYORUZ”

Elektriğe yapılan zamların artık durmasını ve bir çözüm getirilmesini istediğini söyleyen Erken, “Bildiğiniz gibi geçen yıl hasat dönemi çeltik fiyatıyla, şu anki çeltik fiyat arasında bin lira düşüş var. Ama elektriğe bundan önce yüzde 12 buçuk, yüzde 10 zamlar yapıldı. Geçen yıl 2 bin 200 lira olan üre gübremiz bugün 4 bin 350 liraya kadar dayanmıştır. Bu söylemi ben söylemiyorum, tamamen üreticilerimizin düşünceleri sonucu bana iletilen şekilde sizlere ifade ediyorum. Bu anlamda yetkililerden enerji konusunda çözüm getirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Yılbaşından önce üretime başlamadan, ekime başlamadan fiyatı bir yıllık enflasyon bazında ayarlanırsa bizde biliriz enerjiye ne kadar para ödeyeceğimizi. Maliyetlerimizi de ona göre yaparız. Şu anda bizim bu ay elektriğe yüzde 15 zam gelmesi demek bizim maliyetlerimizin yüzde 15 şaşması demektir. Yetkililer bu konulara daha dikkatli yaklaşımlarını bekliyoruz” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.